Industriarbetsgivarna

Klartecken för nytt lärlingsavtal inom industrin

Dela
En ny gymnasielärlingsutbildning är klar att påbörjas till hösten. Tidigare i dag kom Industriarbetsgivarna och IF Metall överens om villkoren i det avtal som ska gälla för en helt ny lärlingsutbildning i svensk basindustri.

Inom ramen för en ny anställningsform kombinerar man teoretisk undervisning med arbetspraktik ute på industriföretag. Omkring hälften av utbildningstiden sker ute på arbetsplatserna och hälften av tiden sker på gymnasieskolan. En kollektivavtalad lärlingslön betalas ut för den tid som gymnasielärlingen utför den praktiska delen av utbildningen ute på arbetsplatsen.

– Vi ser den här nya gymnasielärlingsutbildningen som ett verktyg att skapa intresse för utbildningar som faktiskt ger jobb. Dessutom finns jobben i spännande industriföretag och arbetsuppgifterna är både relevanta och intressanta, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

– Vi tror att gymnasieungdomar behöver fler vägar direkt in till jobben i basindustrin och företagen inom våra branscher har ett stort rekryteringsbehov, både på kort och lång sikt. Därför är det här ett av flera sätt att försöka säkerställa kompetensförsörjningsbehovet, fortsätter han.

Samtidigt betonar Per Widolf att det nya avtalet är ett komplement till redan befintliga utbildningsstrukturer, däribland Teknikcollege och övriga yrkesutbildningsavtal.

– Teknikcollege är ett grundfundament i vårt kompetensarbete och tidigare vägar till arbetsplatsförlagt lärande kvarstår oförändrade, understryker han.

Utbildningen är tre år och anordnas för ungdomar som inte fyllt 21 år. Den ger kompetens motsvarande lägst ett treårigt nationellt program i gymnasieskolan och den avses även ge grundläggande högskolebehörighet. Därutöver ger utbildningen kunskaper och färdigheter för yrkesarbete i basindustrin. Under det första året får gymnasielärlingarna en lön motsvarande 60 procent av lägsta lönerna i Industriarbetsgivarnas avtal med IF Metall. Under det andra året utgår en lön på 70 procent och tredje året utgår en lön på 85 procent av lägsta lönerna.

Planeringen av utbildningen och introduktion av gymnasielärlingarna sker i samverkan med skolans representanter, företaget och den lokala fackliga organisationen.

– Det här är ett pilotprojekt och vi ser fram emot intresset både bland företagen och gymnasieungdomarna. Projektet pågår inledningsvis fram till vårterminens slut år 2020 och om det faller väl ut kommer det att fortsätta, avslutar Per Widolf.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Om Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Organisationen företräder nära 1 000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna: ”ja till första avtalsskissen”10.3.2023 13:12:11 CET | Pressmeddelande

I dag, den 10 mars, presenterade de opartiska ordförandena, Opo, en första skiss i avtalsrörelsen. Skissen innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Vi är positiva till den skiss som Opo lägger fram i dag. Inom basindustrin förordar vi en längre avtalsperiod under förutsättning att det slutliga avtalsinnehållet stärker svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Monika Sammelin från LKAB blir Årets Fe 20238.3.2023 13:01:18 CET | Pressmeddelande

Monika Sammelin, områdeschef på LKAB Malmberget, tilldelas utmärkelsen Årets Fe 2023. Utmärkelsen går till en kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär. "Fe" står för järn i det periodiska systemet och bakom utmärkelsen står arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin samt nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden.

Här är gruv- och stålindustrins mäktigaste kvinnor!2.3.2023 13:09:24 CET | Pressmeddelande

För andra året i rad släpps nu Sveriges hårdaste lista; ”40 över 40”. Det är en lista som instiftats för att uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålindustrin och lyfta den kunskap och yrkeserfarenhet som dessa personer bidrar med. Från listan utses ”Årets Fe” – en utmärkelse som går till en kvinna som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär. "Fe" står för järn i det periodiska systemet och utmärkelsen delas ut den 8 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum