Lindholmen Science Park

Klimatsmart mobilitet 2030 – ett nytt samarbete mellan Viable Cities och Drive Sweden

Dela

Nu inleder Viable Cities och Drive Sweden ett samarbete för att med gemensamma krafter skynda på klimatomställningen i städer, med fokus på klimatneutral mobilitet.

Städer täcker tre procent av jordens markyta, men står för mer än sjuttio procent av alla utsläpp av växthusgaser. Utsläppen i städerna kommer till en mycket stor del från transporter av människor och av varor.

Viable Cities mission är klimatneutrala och hållbara städer till år 2030. Drive Swedens vision är att skapa hållbara och säkra mobilitetssystem för människor och gods som är tillgängliga för alla. 

– Nu vill vi, tillsammans med våra partners, utveckla en process som skyndar på omställningen till klimatneutrala och hållbara transporter i städer, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

– Vår ambition är att samarbetet ska bidra till att Sverige tar en internationellt ledande roll i städers omställning genom ny mobilitet, säger Sofie Vennersten, programchef Drive Sweden. 

I Sverige finns 17 strategiska innovationsprogram som finansieras gemensamt av  Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Syftet med programmen är att inom områden som är strategiskt viktiga för Sverige skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och en ökad internationell konkurrenskraft.

– Eftersom vi båda har uppdrag som tangerar varandra började vi i fjol diskutera möjliga samarbetsformer, säger Sofie Vennersten, Drive Sweden. 

– Vi såg allt fler fördelar med att jobba mer tillsammans och har nu signerat ett samarbetsavtal, säger Olga Kordas.

De båda programcheferna är överens om att samarbetet kan ge mer styrka i förändringsarbetet som krävs i våra samhällen. 

– Som strategiska innovationsprogram har vi båda stora nätverk med representanter från akademi, näringsliv, offentlig verksamhet och civilsamhälle, som delvis överlappar, säger Olga Kordas. 

– Tillsammans kan Drive Sweden och Viable Cities åstadkomma en betydande mobilisering av aktörer, både inom landet och internationellt, säger Sofie Vennersten.

Här kan du läsa mer om samarbetet: 
https://www.drivesweden.net/nyheter/ny-allians-klimatsmart-mobilitet-2030

Ett första gemensamt event hålls den 4 juni 2021.

Kontakt: Carl-Martin Vikingsson, programstrateg Drive Sweden 

carl-martin.vikingsson@drivesweden.net

0707-31 10 29

Nyckelord

Bilder

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Drive Sweden är ett av regeringens 17 strategiska innovationsprogram (SIP). De strategiska innovationsprogrammen finansieras genom VinnovaFormas och EnergimyndighetenLindholmen Science Park AB är värdorganisation.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Nytt samarbete elektrifierar byggarbetsplatser i Västsverige22.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I ett nystartat projekt inom ramen för ElectriCity i Göteborg, tar nu flera tunga aktörer konkreta steg för att elektrifiera byggarbetsplatser. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt och gatuunderhåll, kommer man att testa hur eldrivna arbetsmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg. Elektrifiering inom sektorn är en central del i den omställning som krävs för att nå viktiga miljö- och klimatmål.

Tolv startups utvalda att samarbeta med sex världsledande svenska industriföretag8.6.2021 07:32:36 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar MobilityXlab de tolv startupbolag som valts ut att vara med i skapandet och utvecklandet av framtidens mobilitet tillsammans med sex av Sveriges största industriföretag. Till årets första grupp av utvalda företag har DPella/Sverige, Deep Scenario/Tyskland, IVEX/Belgien, AgeVolt/Slovakien, Chargetrip/Nederländerna, DataTor Lab/Sverige, Emsense/Sverige, Kontrol/Österrike, RadChat/Sverige, Sekai/Malta, Lolo/Sverige och Omen Technologies/Sverige, getts möjligheten efter en omfattande urvalsprocess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum