Byggnads Stockholm-Gotland

Kommentar med anledning av SDs förslaget om skyddsombud: Sverigedemokraternas förslag är inget annat än en ren kopia av Svenskt Näringsliv

Dela

För två veckor sedan presenterade Sverigedemokraterna sin oppositionsbudget i riksdagen. I budgetmotionen från Sverigedemokraterna går det att läsa att man vill frånta fackföreningarna rätten att ha egna skyddsombud. En fråga som helt kom i skymundan i debatten.

Ordförande Byggnads Stockholm-Gotland
Ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Sverigedemokraternas förslag är i linje med det Svenskt Näringsliv presenterade som förslag, som en reaktion på en statlig utredning som föreslog att regionala skyddsombud föreslås få rätt att besöka även arbetsplatser utan fackliga medlemmar. Sverigedemokraternas vill i budgeten avskaffa skyddsombuden och ersätta det med arbetsmiljörådgivare under Arbetsmiljöverket. Förslaget är likt Svenskt Näringslivs förslag.

Sverigedemokraternas förslag är inget annat än en ren kopia av Svenskt Näringsliv. Detta är ett resultat av alla bjudmiddagar mellan Sverigedemokraterna och Svenskt näringsliv. Förslaget är direkt skadligt för Byggnads medlemmar säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Tvärt emot vad Sverigedemokraterna och Svenskt Näringsliv vill pekar forskning som finns på området att skyddsombuden med ett fackligt stöd i ryggen ger en bättre arbetsmiljö.

Detta är ett angrepp på fackföreningarna. Sverigedemokraterna verkar inte förstå hur den svenska modellen fungerar eller har ett genuint intresse av bra arbetsmiljöarbete avslutar Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Om skyddsombud
På arbetsplatser med minst fem anställda ska skyddsombud utses, men om arbetet är riskfyllt ska det finnas skyddsombud även på arbetsplatser med färre än fem anställda. Byggnads har idag ca 4 000 stycken registrerade skyddsombud varav ca 520 stycken finns i region Stockholm-Gotland.

Kontakter

Bilder

Ordförande Byggnads Stockholm-Gotland
Ordförande Byggnads Stockholm-Gotland
Ladda ned bild

Om

Byggnads Stockholm-Gotland
Byggnads Stockholm-Gotland
Box 1288, Skytteholmsvägen 2
171 25 Solna

010-601 10 08https://www.byggnads.se/Stockholm-Gotland/

Byggnads Stockholm-Gotland är det trygga fackförbundet för byggnadsarbetare och byggnadslärlingar. Vi är cirka 16 000 stolta yrkesarbetare som jobbar inom ett trettiotal olika yrkesgrupper i allt från stora internationella företag till små familjeföretag.

Följ Byggnads Stockholm-Gotland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads Stockholm-Gotland

Rättelse: Pressmeddelande 8.10.2019 klockan 16:49:27 avseende ny regionsekreterare och tf. ekonomiansvarig8.10.2019 21:04:42 CESTPressmeddelande

I pressmeddelande "Emmelie Renlund ny regionsekreterare och Dennis Rydberg ny tf. ekonomiansvarig för Byggnads Stockholm-Gotland" som publicerades den 8.10.2019 klockan 16:49:27 stod det att Fredrik Sirberg och Jonte Söderström tagit time out och lämnat Byggnads Stockholm-Gotland. Rätt är att Fredrik Sirberg och Jonte Söderström tagit time out och lämnat ledningen och styrelsen för Byggnads Stockholm-Gotland och inget annat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum