Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Nedgång för bostadsrätter – högtryck på fritidshus

Dela

Bostadsrättspriserna sjönk med 2 procent i maj och har ett genomsnittspris på 2,6 miljoner kronor eller 37 738 kronor per kvadratmeter. Villapriserna under samma period steg med 1 procent och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 8 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna sjönk med 2 procent i maj. Villapriserna steg med 1 procent och priserna på fritidshus har ökat med 8 procent på helårsbasis.
Bostadsrättspriserna sjönk med 2 procent i maj. Villapriserna steg med 1 procent och priserna på fritidshus har ökat med 8 procent på helårsbasis.

– Utbudet av bostadsrätter ökar nu som resultat av framskjutna försäljningar under den osäkra våren. Om inte efterfrågan hänger med står vi inför ytterligare prispress. Vi förväntar oss dock hög aktivitet på bostadsmarknaden i sommar, när fler semestrar hemma och har tid att planera en eventuell flytt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I samtliga storstadsregioner sjönk bostadsrättspriserna, mest i Stor-Stockholm som visar en nedgång med 3 procent senaste månaden. I centrala Stockholm och centrala Malmö backade priserna med 2 procent och i övriga storstadsområden sjönk de med 1 procent. Bostadsrättspriserna i riket som helhet visar en nedgång med 2 procent senaste månaden, medan de ökat med 3 procent på helårsbasis.

Fritidshuspriserna fortsätter stiga och visar på en uppgång med 8 procent det senaste året. Coronapandemin och begränsade möjligheter att resa utomlands har ökat efterfrågan, samtidigt som utbudet är fortsatt lågt.

– På fritidshusmarknaden är det tydlig fördel för säljarna. Coronapandemin har gjort att många som tidigare planerat en försäljning har ändrat sina planer, vilket ger ett lågt utbud och ökad aktivitet i budgivningarna. Vi ser också att antalet yngre spekulanter ökar, säger Marcus Svanberg.

Bostadspriser i övriga landet
Det senaste året har priserna på fritidshus stigit i samtliga län, mest i Uppsala och Blekinge där priserna har gått upp med 16 procent. Villapriserna har ökat mest på Gotland som visar en uppgång med 13 procent. I Jämtland har villapriserna backat med 1 procent under året, vilket är mest i landet. Bostadsrättspriserna har ökat mest i Blekinge med en uppgång på 15 procent. I Norrbottens län har bostadsrättspriserna backat med 8 procent under året, vilket är mest i landet.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

  1. Köp och sälj vid samma tid.
    Coronaviruset kan ha en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Men så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen ha mindre betydelse.
  2. Se över din boendeekonomi.
    Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.
  3. Sälj först.
    Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig

Tel. 073-441 04 07

E-post: per.sangrud@lansfast.seMarcus Svanberg, VD

Tel. 070-238 21 50

E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
 
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken

Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 28 534 bostadsrätter och 15 176 villor under mars 2020–maj 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2019–februari 2020. Årssiffran är en jämförelse mellan mars 2019–maj 2019 och mars 2020–maj 2020. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 2%

- 3%

+ 3%

37 738 kr

Centrala Stockholm

- 2%

- 2%

+ 5%

90 837 kr

Stor-Stockholm

- 3%

- 3%

+ 3%

56 587 kr

Centrala Göteborg

- 1%

- 1%

+ 2%

60 783 kr

Stor-Göteborg

- 1%

- 3%

+ 3%

43 824 kr

Centrala Malmö

- 2%

- 3%

+ 2%

31 984 kr

Stor-Malmö

- 1%

- 3%

+ 1%

29 124 kr

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 1%

+ 3%

+ 5%

3 413 000 kr

Stor-Stockholm

± 0%

+ 1%

+ 4%

6 047 000 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 2%

+ 4%

4 871 000 kr

Stor-Malmö

+ 2%

+ 3%

+ 7%

4 488 000 kr

Så har priserna på fritidshus utvecklats i landet senaste året:

Region

12 månader

Riket

+ 8%

Blekinge län

+ 16%

Dalarnas län

+ 11%

Gotlands län

+ 9%

Gävleborgs län

+ 8%

Hallands län

+ 15%

Jämtlands län

+ 1%

Jönköpings län

+ 16%

Kalmar län

+ 3%

Kronobergs län

+ 10%

Norrbottens län

+ 11%

Skåne län

+ 16%

Stockholms län

+ 5%

Södermanlands län

+ 7%

Uppsala län

+ 16%

Värmlands län

+ 9%

Västerbottens län

+ 4%

Västernorrlands län

+ 3%

Västmanlands län

+ 10%

Västra Götalands län

+ 10%

Örebro län

+ 1%

Östergötlands län

+ 5%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bostadsrättspriserna sjönk med 2 procent i maj. Villapriserna steg med 1 procent och priserna på fritidshus har ökat med 8 procent på helårsbasis.
Bostadsrättspriserna sjönk med 2 procent i maj. Villapriserna steg med 1 procent och priserna på fritidshus har ökat med 8 procent på helårsbasis.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 179 bobutiker och över 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2019 förmedlade företaget cirka 23 500 objekt till ett försäljningsvärde av 52,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för femte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2020.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Högtryck på bostadsmarknaden trots corona8.9.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

I augusti ökade både villapriserna och bostadsrättspriserna i Sverige med 2 procent. Trots coronapandemin har villapriserna stigit med 8 procent och bostadsrättspriserna med 4 procent det senaste året. Dessutom har även priserna på fritidshus ökat med 9 procent under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsaffärerna ökar rekordstarkt11.8.2020 08:58:15 CESTPressmeddelande

Bostadsrättspriserna ökade med 1 procent under juli och har ett genomsnittspris på 2,2 miljoner kronor eller 37 872 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,0 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny kartläggning inför antagningsbeskedet visar: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad9.7.2020 07:17:00 CESTPressmeddelande

I Sundsvall och Västerås får studenterna flest kvadratmeter bostadsyta för pengarna. Priset på ettor har dock sjunkit mest i Umeå och Linköping det gångna året. Dyrast är enrummarna i Stockholm, Göteborg och Lund. Det visar en ny kartläggning av bostadsrättspriser i svenska universitetsstäder, baserad på data från Svensk Mäklarstatistik, som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsmarknaden tar ny fart8.7.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Bostadsrättspriserna förblev oförändrade under juni och har ett genomsnittspris på 2,6 miljoner kronor eller 39 295 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum