Kommunal

Kommunal starkt kritiska till flera delar i ny Rut-utredningen

Dela

Kommunal ställer sig kritiska till delar i Rut-utredningens slutbetänkande. Kommunal anser att fler rut-tjänster riktade till äldre skulle leda till ökad ojämlikhet och riskera att äldreomsorgen urholkas.

I dag överlämnades Rut-utredningens slutbetänkande Rutavdrag för äldre (SOU 2020:52) till regeringen. Utredningen föreslår att äldre personer ska kunna göra avdrag för fler tjänster än vad övriga skattepliktiga personer får göra.

Samtidigt drar Rut-utredningen slutsatsen att det saknas ett uttalat behov av ett särskilt äldre-rut och att det inte vore lämpligt att införa. Kommunal instämmer helt med utredningens slutsats och förväntar sig nu att regeringen och samarbetspartierna skrotar förslaget om äldre-rut en gång för alla.

Blir detta beslut verklighet riskerar vi att se ett systemskifte inom svensk äldreomsorg. Jag förutsätter att den socialdemokratiskt ledda regeringen aldrig lägger fram ett sådant här förslag till riksdagen, säger Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal.

Ett utökat äldre-rut skulle innebära att våra gemensamma skattemedel finansierar en satsning som leder till ökad ojämlikhet. Det skulle leda till undanträngningseffekter gentemot hemtjänsten, gå i konflikt med de politiska målen för äldreomsorgen och hota äldreomsorgens kvalitet, säger Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum