Kommunal

Kommunal varslar om strejk för privatanställda välfärdsarbetare

Dela

Förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna har strandat. Nu varslar Kommunal om konflikt för anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg med start den 15 januari. På avtalsområdet arbetar cirka 55 000 välfärdsarbetare.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

Om parterna inte kommer överens innan den 15 januari läggs en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet. Berörda grupper är bland annat undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal. Som ett andra steg läggs arbetet ned på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler på berörda företag. Det gäller runt om i hela Sverige från den 22 januari.

- Sedan Corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Senast konstaterade Coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheten. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

 

- En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för en särskild lönesatsning på yrkesutbildade, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Kommunals utgångspunkt är att ett avtal med Vårdföretagarna ska vara lika mycket värt som det vi har med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt de kooperativa och ideella arbetsgivarna. Varken mer eller mindre. I nuläget säger Almega Vårdföretagarna att den särskilda satsning på yrkesutbildade som Kommunal kräver ska betalas med försämrade villkor.

- Under avtalsrörelsen har Kommunal förhandlat fram nya kollektivavtal och enats inom normeringen och utan konflikt med samtliga motparter. Jag kan bara beklaga att arbetsgivarna som representerar privata vårdföretag uppenbarligen anser att just deras verksamhet inte har råd att erbjuda anständiga löner och villkor. De privata vårdföretagarna borde, precis som alla andra arbetsgivare i branschen, förstå att det ligger i deras eget intresse att förbättra villkoren för att kunna höja kvalitén i verksamheterna, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

 Läs mer på www.kommunal.se 

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Ny överenskommelse för ökad anställningstrygghet20.6.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter konstruktiva förhandlingar så har Kommunal och Vårdföretagarna kommit överens om att de nya reglerna om särskild visstidsanställning kommer att bli tillämpliga på avtalsområdena vård och behandling samt omsorg och äldreomsorg. Det innebär att Kommunal nu säkerställt att den viktigaste anställningsskyddsfrågan inom paketet trygghet och omställning får fullt genomslag på avtalsområdena. Resultatet av förhandlingarna kommer stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden och öka tryggheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum