Linköpings kommun

Kommunens nya trygghetskameror ska bidra till ökad trygghet och fler uppklarade brott

Dela
I Linköping finns ett stort behov av att öka tryggheten bland kommunens invånare och besökare. Polismyndigheten har sedan länge utlovat ökad kamerabevakning men har samtidigt inte tilldelats resurser för att kunna uppfylla löftet. Därför har Allians för Linköping beslutat att avsätta medel för installation av kommunala trygghetskameror på utsatta och otrygga platser.

Som en del i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet har Linköpings kommun påbörjat installation av trygghetskameror på olika platser i staden. Kamerorna kommer att sättas upp i flera omgångar. I den första etappen handlar det om minst 15 stycken och den första kameran monterades upp den 12 augusti 2022.  

Kamerorna kommer att sättas upp vid Trädgårdstorget, Drottninggatan, i Ekholmen, Lambohov, Majelden och Ryd. Placeringen av kamerorna har bestämts i samarbete mellan Linköpings kommun och bland annat Polisen, Östgötatrafiken och berörda fastighetsägare.

- Kamerabevakning är inte ensamt lösningen på problemet med otrygghet och kan aldrig ersätta den polisiära närvaron i våra bostadsområden. Men det är ett av flera viktiga verktyg som kan användas för att inte bara förebygga brott utan även hjälpa Polisen att utreda begångna brott och få personer lagförda, säger Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande Linköping. 

-  Antalet poliser per invånare har minskat samtidigt som brottsligheten eskalerat. Kommunens eget trygghetsarbete har därför aldrig varit viktigare. Nu skapar vi fler verktyg för tryggheten och brottsbekämpningen i hela Linköping säger Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Kommunen ska endast bedriva kameraövervakning om intresset att använda denna metod är större än hänsynen till enskildas integritet.

- Vi måste kunna visa att det finns problem med brottslighet där bevakningen ska ske. Kamerabevakning ska användas först när andra åtgärder prövats. Till exempel ökad närvaro av trygghetsvakter och annan personal, förbättrad belysning på platsen, se över hur buskar och träd är placerade och se till att det finns larm och tillräckliga lås, säger Anders Fernemark, säkerhetsansvarig på Linköpings kommun.

Kommunen äger kamerautrustningen och har exklusiv rätt till de bildupptagningar som kamerorna genererar. Kamerorna kommer vara igång dygnet runt. Materialet sparas i tre dagar och kan begäras ut av polisen. 

De nya kamerorna blir de första som placeras på allmänna platser. Men Linköpings kommun använder kamerabevakning sedan tidigare, både inomhus och utomhus, på vissa skolor och skolgårdar. 

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye