Norrköpings kommun

Kommunerna behöver fler utbildade lärare och socionomer

Dela

För att kunna möta framtidens brist på utbildad personal föreslår nu de politiska ledningarna i Linköpings och Norrköpings kommuner att Linköpings universitet utökar antalet platser på lärar- och socionomprogrammen.

Att ha anställda med rätt utbildning är avgörande för Sveriges kommuner för att kunna möta välfärdsbehoven och bedriva verksamhet som vård, skola, omsorg och socialtjänst. Men rekrytering av medarbetare med rätt kompetens har blivit en stor utmaning för kommunerna.

Många anställda kommer att gå i pension de kommande åren och bristen på utbildad personal inom samhällsviktiga yrken påverkar möjligheterna att genomföra verksamheten på bästa sätt. Norrköpings och Linköpings invånarantal växer och i de prognoser som gjorts över framtida kompetensbehov så ser kommunerna att bristen på bland annat socionomer, lärare och förskollärare kommer att tillta.

– Vi har stora utmaningar framför oss när det gäller rekrytering av utbildad personal till många av våra kärnverksamheter. Det kommer att behövas krafttag för att kunna klara kompetensförsörjningen framöver och jag tror det är jätteviktigt att vi samverkar i regionen i den här frågan, säger kommunstyrelsens ordförande i Norrköping säger Lars Stjernkvist (S).

Linköpings- och Norrköpings politiska ledningar föreslår nu i ett brev till Linköpings Universitet att ett arbete bör startas för att förbättra dimensionering av utbildningar och anpassa utbildningsplatserna i förhållande till söktryck och efterfrågan. Det är viktigt att det finns en stor flexibilitet för att kunna möta efterfrågan av kompetens anser de båda kommunerna.

Universitet spelar en stor roll i kompetensförsörjningen genom att erbjuda utbildning och utbilda människor för att möta arbetsmarknadens behov. Det finns idag ett bra samarbete mellan kommunerna och Linköpings universitet kring forskning, utbildningar och universitets utveckling.

– Studentrekrytering för att öka antalet sökande till utbildningar för samhällsviktiga yrken är också en viktig fråga. Linköpings universitet arbetar med att få ett ökat söktryck till lärarutbildningarna, det ser vi som positivt, menar Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Kontakt:
Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande, Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 10 03

Niklas Borg (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande, Linköpings kommun
Telefon: 013-20 50 95

Jörgen Jonsson
Titel: koordinator, kommunstyrelsens kontor Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 34 16

_____________________________________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings Konstmuseum: Stefan Teleman – Allvarsamma lekar9.9.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Stefan Telemans lust att granska samtiden har följt med honom under en mer än sextio år lång konstnärlig praktik. Nu visas hans collage, teckningar, måleri, skulptur och installationer i den första omfattande retrospektiva separatutställningen på Norrköpings Konstmuseum. I Allvarsamma lekar berör Teleman bland annat Sveriges vapenindustri, fördelningen av makt och mediekritik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum