Kompetensföretagen

Kompetensbranschen möter coronakrisen

Dela

Kompetensbranschens utveckling under det gångna året speglar den ekonomiska konjunkturen i Sverige och omvärlden. Branschens tillväxt har avmattats, men omsättningen ligger kvar på en hög nivå. Det visar Kompetensföretagens årsrapport för 2019.

– Branschens betydelse för den svenska arbetsmarknaden har ökat under flera år, och fortsätter att göra det. Antalet sysselsatta i branschen har minskat från toppnoteringen 2018, men det är fortfarande att betrakta som ett starkt resultat givet förutsättningarna, säger Patrik Eidfelt, Förbundsdirektör Kompetensföretagen.

Under 2019 har de 35 största medlemsföretagen (som tillsammans står för ca 70 procent av branschens totala omsättning) sett sin omsättning och tillväxt mattas av något från 2018 års rekordnivåer. Antalet årsanställda i medlemsföretagen har dock inte minskat under 2019. Löneåret 2019 var 93 400 personer årsanställda i branschen, vilket är det högsta antalet någonsin. Två procent av den totala arbetskraften arbetade i ett kompetensföretag under året.

Under 2019 uppskattas samtidigt totalt 230 000 personer ha kommit i sysselsättning genom rekrytering, omställning eller konsultarbete via branschens medlemsföretag. Av de som sysselsattes var 27 procent, alltså 62 000, utlandsfödda.

Årsrapporten presenteras samtidigt som det nya coronavirusets utbrott orsakar omfattande konsekvenser för ekonomin.

– Coronapandemins följder är ännu svåra att överblicka, men vi räknar med att den ekonomiska nedgång vi sett under förra året kommer att vara mild i förhållande till vad som riskerar att ske under 2020. Bara under mars månad har tjänstesektorn backat rejält där hotell- och restaurang, resebranschen samt bemanningsbranschen är de som hittills drabbats hårdast av Coronakrisen, säger Patrik Eidfelt.

På lång sikt finns det dock själ att tro att kompetensbranschen kommer att gå stärkt ur krisen, enligt Patrik Eidfelt.

– Vid tidigare lågkonjunkturer har kompetensföretag spelat en viktig roll. Delvis i nedgångsfasen, men framför allt när ekonomin vänder uppåt igen. Våra medlemmar kan bidra genom att ta tillvara på kompetens som frigörs i en del av ekonomin och föra över den till en annan. Hittills har kompetensbranschen kommit tillbaka starkare efter varje nedgång.

För mer information:

Carina Kit, Kommunikationschef
Tel: 076 525 88 17

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Kompetensföretagen
Kompetensföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

https://www.kompetensforetagen.se

Under 2019 satte våra medlemmar drygt 230 000, varav 62 000 utrikes födda, personer i sysselsättning via personaluthyrning, omställning och direkta rekryteringar.

Kompetensföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation för personaluthyrnings-, omställnings- och rekryteringsföretag med fler än 700 medlemsföretag. Vi ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Kompetensbranschen erbjuder kunder och medarbetare stor flexibilitet och trygghet. Grunden för verksamheten är att kunderna får tillgång till rätt kompetens vid rätt tillfälle för att kunna verka effektivt. Medarbetarna får möjlighet att utvecklas på en föränderlig arbetsmarknad med den trygghet som erfarenhet och kompetens från många olika arbetsplatser ger.

I vår bransch bedöms människor enbart efter kunskaper och kompetens.  www.kompetensforetagen.se

Följ Kompetensföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kompetensföretagen

Bra att korttidsarbete omfattar hela tjänstesektorn3.4.2020 12:04:32 CESTPressmeddelande

Riksdagen har nu fattat beslut om att införa ett nytt system med korttidsarbete. I de ursprungliga skrivningarna av lagen omfattades inte hela tjänstesektorn. I beslutet som klubbas av riksdagen är detta ändrat och såväl konsulter, bemanningsföretag, vård- och omsorgsföretag, utbildningsföretag, upphandlad trafik och statliga bolag omfattas nu av systemet. Almega och de förbunden har varit pådrivande bakom detta och välkomnar beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum