Trafikverket

Konsten visar vägen i Citybanan

Dela

Citybanan öppnar 2017, men redan nu kan allmänheten se illustrationer av de konstverk som kommer att pryda de två stationerna.

(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)

Fjorton konstnärer står för den konstnärliga utsmyckningen av Citybanans nya pendeltågsstationer Stockholm City och Stockholm Odenplan. Verken är av helt skilda karaktärer, allt från videokonstverk och skulpturer till målningar och installationer.

Ansvaret för att välja ut och upphandla verken har legat på en grupp representanter från SL och Trafikverkets projekt Citybanan.
– Tunnelbanans konst är välkänd och omtalad, och eftersom Citybanans stationer är så intimt kopplade till tunnelbanan kändes det naturligt att föra ner konsten även hit, säger Kjell Werner, arkitekt på Trafikverkets projekt Citybanan. Jag tror att valet av konst och omsorgen i gestaltningen kommer att gillas av resenärer i många år framöver.

Ambitionen har varit att välja konst som är engagerande och tankeväckande. Den ska vara minnesvärd för tillfälliga besökare och intressant att vistas i för återkommande resenärer. Konsten har dessutom i uppgift att underlätta orienterbarheten. Med andra ord ska den hjälpa resenärerna att hitta rätt i stationernas underjordiska förbindelsegångar.

Fakta:
* Citybanan invigs 2017. Då öppnar de två nya pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan med konstverken på plats.
* Redan 2 september kan resenärer se illustrationer av verken på T-Centralens tunnelbanestation, vid rullbandet till blå linjens tunnelbana.

Nyckelord

Kontakter

Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef projekt Citybanan, 010-123 61 61
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum