Trafikverket

Konsten visar vägen i Citybanan

Dela

Citybanan öppnar 2017, men redan nu kan allmänheten se illustrationer av de konstverk som kommer att pryda de två stationerna.

(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)

Fjorton konstnärer står för den konstnärliga utsmyckningen av Citybanans nya pendeltågsstationer Stockholm City och Stockholm Odenplan. Verken är av helt skilda karaktärer, allt från videokonstverk och skulpturer till målningar och installationer.

Ansvaret för att välja ut och upphandla verken har legat på en grupp representanter från SL och Trafikverkets projekt Citybanan.
– Tunnelbanans konst är välkänd och omtalad, och eftersom Citybanans stationer är så intimt kopplade till tunnelbanan kändes det naturligt att föra ner konsten även hit, säger Kjell Werner, arkitekt på Trafikverkets projekt Citybanan. Jag tror att valet av konst och omsorgen i gestaltningen kommer att gillas av resenärer i många år framöver.

Ambitionen har varit att välja konst som är engagerande och tankeväckande. Den ska vara minnesvärd för tillfälliga besökare och intressant att vistas i för återkommande resenärer. Konsten har dessutom i uppgift att underlätta orienterbarheten. Med andra ord ska den hjälpa resenärerna att hitta rätt i stationernas underjordiska förbindelsegångar.

Fakta:
* Citybanan invigs 2017. Då öppnar de två nya pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan med konstverken på plats.
* Redan 2 september kan resenärer se illustrationer av verken på T-Centralens tunnelbanestation, vid rullbandet till blå linjens tunnelbana.

Nyckelord

Kontakter

Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef projekt Citybanan, 010-123 61 61
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Påminnelse pressinbjudan: Ny Skurubro – för ökad framkomlighet och hållbart resande2.12.2019 10:54:15 CETPressinbjudan

Stockholm är en av Europas snabbast växande huvudstadsregioner. Det ställer höga krav på infrastrukturens anpassning. Trafikverket utvecklar, tillsammans med viktiga aktörer, samhället för att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt - en förutsättning för regionen ska fortsätta att vara en attraktiv plats för alla att leva och arbeta i. Trafikverket vill tillsammans med Nacka kommun hälsa media varmt välkomna till en presentationsfika av den nya Skurubron – för ökad framkomlighet och hållbart resande. När: torsdagen den 5 december 2019, klockan 10.00 Var: Kvarnvägens ände mot Skurubron Deltagare Helena Sundberg, regionchef på Trafikverket region Stockholm Åse Wallin, projektledare för nya Skurubron på Trafikverket Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande på Nacka Kommun Lena Dahlstedt, stadsdirektör på Nacka kommun Efter presentationen finns möjligheten att intervjua deltagarna. Presslegitimation och föranmälan krävs. För anmälan, frågor och intervjuförfrågningar vänligen kontakt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum