MHF

Kör nyktert och trafiksäkert i påsktrafiken

Dela
Ska du ut och fara i trafiken under påsken? MHF:s råd för en säker påskresa är att alltid vara nykter och drogfri, utvilad och att lägga bort mobilen. Det gäller oavsett om färdmedlet är en kvast med mopedmotor, en bil eller en motorcykel. Ingen vill möta en alkohol- eller drogpåverkad förare i luften eller på vägen.

Cirka 12 500 resor görs med rattfulla förare varje dygn på de svenska vägarna. Det motsvarar ungefär 500 rattfyllerikörningar i timmen. Ingen vill möta en alkohol- eller drogpåverkad förare på resan. 

Det är viktigt om du ska dricka öl, vin eller snaps under påskfirandet, att du låter dina motorfordon stå kvar i garaget även dagen efter att du har druckit alkohol. 

– Om du har festat rejält kvällen innan, ska du inte köra bil överhuvudtaget dagen efter. Du ska inte riskera ditt eller andras liv i trafiken, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson.  

Gränsen för rattfylleri i Sverige är 0,2 promille alkohol i blodet. Du är inte en bra förare även om alkoholen har gått ur kroppen.

– Om du har druckit alkohol kvällen innan, så blir du väldigt trött dagen efter och får sämre reaktionsförmåga, säger Tomas Jonsson. 

Det är svårt att säga något generellt om hur lång tid det tar för alkohol att gå ur kroppen och när man är en trafiksäker förare igen. Det skiljer från person till person. 

– Om man är osäker, kan man testa sig med en bra alkomätare. Mätaren ska vara nykalibrerad under det senaste året, säger Tomas Jonsson. 

Det är bra om alkomätaren uppfyller standarderna EN 15964 eller EN 16280, då vet man att det är en bra mätare. 

MHF Test Lab är ett av tre ackrediterade provningslabb i världen för alkoholmätningsutrustning, där ingår konsumenttester av alkomätare. Du hittar en lista med rekommendationer över pålitliga och driftsäkra alkomätare på här.

Det är inte bara alkohol och droger som försämrar körförmågan. Trötthet är en sådan faktor. I ungefär en femtedel av alla trafikolyckor är trötthet en bidragande orsak visar forskning.

MHF:s råd för en säker påskresa är att du som förare ska vara nykter och drogfri, utvilad och inte använda mobilen när du kör. 

 – Tänk på att vara utvilad och att ta raster på resan. Turas gärna om att köra, säger Tomas Jonsson.
– Det viktigaste är att se till att du själv och alla andra i trafiken kommer fram på tryggt och säkert sätt. 

MHF önskar alla en trevlig och trafiksäker påsk! 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

MHF
MHF
Nygårdsgatan 3
543 51 Tibro

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 10 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF: Fler kommuner borde erbjuda hjälp genom SMADIT för rattfyllerister9.11.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri. Idag används SMADIT i 119 av landets kommuner. Om ett riskbruk av alkohol eller narkotika upptäcks tidigt minskar risken för återfall i rattfylleri. Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye