SBAB Bank

Kort bindningstid mest populärt även i maj

Dela
Under maj valde 53 procent av SBAB:s nya villakunder bolån med tre månaders bindningstid på hela bolånet, vilket är en ökning sedan april då motsvarande andel villakunder var 43 procent. 56 procent av bostadsrättskunderna valde tre månaders bindningstid på hela bolånet i maj (46 procent i april). 31 respektive 27 procent av villa- och bostadsrättskunderna valde i stället att binda hela bolånet. Bland dem var ett års bindningstid vanligast. 18 procent av villakunderna respektive 17 procent av bostadsrättskunderna valde en mix av rörligt och bundet.

Nedan följer en sammanställning av hur SBAB:s nya kunder valde att göra med sina bolån under maj 2022, jämfört med i april 2022 och maj för ett respektive två år sedan.

Villalån

 

Maj 22

April 22

Maj 21

Maj 20

Allt bundet

31

35

31

18

Allt 3 mån

53

43

53

67

Mix

18

21

15

15

Källa: SBAB:s nya villakunder i maj. Avrundning förekommer vilket gör att summan inte alltid blir 100 %.

Bostadsrättslån

 

Maj 22

April 22

Maj 21

Maj 20

Allt bundet

27

36

39

21

Allt 3 mån

56

46

46

64

Mix

17

19

15

15

Källa: SBAB:s nya bostadsrättskunder i maj. Avrundning förekommer vilket gör att summan inte alltid blir 100 %.

– Räntan var i maj lägst på bolån med tre månaders bindningstid vilket kan ha påverkat bolånetagarnas val av räntebindningstid. Många människor är troligen nu samtidigt oroliga över ökade räntekostnader. Detta i synnerhet sedan också annat som att handla mat, köra bil och tända lampan har blivit dyrare. Vi lämnar nu en period när många hushåll haft mycket pengar över på grund av låg inflation och låga räntor. Många blev under pandemin också begränsade i sitt rese- och konsumtionsmönster och upplevde att de hade mer pengar över än tidigare, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

– Många hushåll, tror jag, har lättare att ta till sig effekten av stigande räntor i kronor än i procent. Informationen om räntan är dessutom generell men hur den påverkar är högst individuellt. Är du orolig så är mitt bästa tips att räkna, räkna och räkna igen. Ta reda på vad stigande räntor innebär för just dig i kronor och ören. Förbered dig på ökade kostnader och öka ditt sparande om du kan. Gör också en prioriteringslista och spalta upp vad kan du göra avkall på, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.  

För den som vill veta mer om ränteläge och val av bindningstid, läs mer här.

För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom, SBAB. Tel: 0709-906814. E-post: claudia.wormann@sbab.se

Douglas Norström, Presschef, SBAB. Tel: 0730-271965. E-post: douglas.norstrom@sbab.se

Kontakter

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 402 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2022). Antal medarbetare (FTE) är 818. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Räntesänkningar sätter fart på ekonomin – men först nästa år14.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

BNP kryper i ordets rätta bemärkelse uppåt. Först nästa år väntas Riksbankens räntesänkningar göra större avtryck på ekonomin via framför allt ett uppsving i hushållens konsumtion. BNP väntas då öka med 2,2 procent jämfört med 0,5 procent i år. Bostadsinvesteringarna väntas ge ett fortsatt svagt bidrag till BNP-tillväxten närmast kommande år. Bostadspriserna väntas öka med runt dryga 4 procent både nästa år och 2025, drivet av i huvudsak stigande hushållsinkomster. Den rörliga bolåneräntan väntas bottna kring 3,2 procent efter att Riksbanken sänkt styrräntan med ytterligare 25 punkter vid nästa beslutsmöte respektive i januari och maj nästa år. Detta är några av slutsatserna i den nya prognosen i årets fjärde nummer av SBAB:s rapport Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

Normal temperatur på lägenhetsmarknaden i Stockholms innerstad och tydlig uppgång i Göteborgs dito12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen fortsatte att stiga om än i måttlig takt på bostadsmarknaden i oktober. I samtliga tre storstadslän och även kommuner är det fortfarande en bra bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet och antalet återpublicerade annonser för både lägenheter och hus. På lägenhetssidan ligger antalet budgivare och budpremierna nu dock mycket nära normala nivåer liksom budpremierna på hus.

Brett prisfall på bostäder i oktober2.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober i Sverige som helhet. Prisfallet var lika stort på lägenheter som på villor. Störst prisfall uppvisade villor i Storstockholm (-3,7 %) och Norra Sverige (-3,3 %). Lägenhetspriserna sjönk som mest i Södra Sverige (-2,1 %) och Storgöteborg (-2,0 %). Prisfallen för Sverige som helhet var dock lägre än vad som är normalt för säsongen. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye