Almega

Kraftigt fall i tjänstekonjunkturen

Dela
Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk kraftigt i februari till den lägsta nivån på två år. Efterfrågan på tjänster minskar från alla håll. Hushållen drar in på sin konsumtion, aktiviteten i exportindustrin minskar och bostadsbyggandet tvärbromsar. "Orderingången är mest oroande", säger Almegas chefekonom Patrick Joyce.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) sjönk i februari till 45,7 jämfört med 50,8 i januari. För första gången sedan början av pandemin faller tjänsteproduktionen. Även om enskilda månadssiffror ska tolkas med försiktighet bekräftar detta att lågkonjunkturen definitivt nått tjänsteföretagen.

– Nedgången i tjänsteproduktionen är än så länge inte dramatisk. Det som oroar mest är att tjänsteföretagens orderingång minskar kraftigt. Det bådar illa för utvecklingen framöver, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Starka jobbsiffror har hittills bromsat nedgången. PMI för februari tyder dock på att även sysselsättningen börjar minska bland tjänsteföretagen. Det kan innebära att lågkonjunkturen nått arbetsmarknaden.

– Det är för tidigt att säga om tjänstejobben är på väg att minska. Andra data visar att tjänsteföretagen fortfarande nyanställer, säger Patrick Joyce.

En ljusglimt är att priserna på tjänsteföretagens insatsvaror ökar långsammare nu än under förra året.

– Det bekräftar vår bild att prisökningarna på tjänster har börjat avta vilket kommer att bidra till en minskad inflation i vår, säger Patrick Joyce.

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum