Trafikverket

Kraftsamling för säkrare mc-trafik

Dela

Inför årets mc-säsong stärker körkortsmyndigheterna och utbildarna samarbetet. Gemensam information om utbildning och prov ska bidra till ökad trafiksäkerhet. Blivande mc-förare och de som har körkort ska förstå det livsviktiga med att vara en tänkande och säker förare.

Foto: STR/Hanna Maxstad
Foto: STR/Hanna Maxstad

Trycket är stort även i år på att ta körkort för motorcykel, vilket märks hos utbildare, intresseorganisationer och körkortsmyndigheter.

– Med gemensam information visar vi på vad utbildning och prov innehåller, hur det är kopplat till verkliga situationer och att vi alla har en samsyn. Det är vårt gemensamma mål att blivande mc-förare ska ges bättre förutsättningar, säger Rikard Granlund, bitr. chef Trafikverket Förarprov.

I sommar kan väntetiden bli längre på grund av pandemin som gör att det är lägre tillgång på prov. Det är därför än viktigare att boka i god tid, använda tiden till att utbilda sig väl för att undvika omprov och för att just kunna vara en tänkande och säker mc-förare.

– Den här informationen riktar sig främst till den som är på väg att ta mc-körkort, men också till utbildare och förarprövare. Och den är även nyttig för den som redan har tagit körkortet och vill fräscha upp sina kunskaper, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

För att vara en säker mc-förare pekas fem områden ut som är viktiga att tänka på och agera efter:

  • Självvärdering för att hjälpa dig att bli en tänkande mc-förare
  • Samspel mellan teknik och taktik
  • Manövrering i låg fart
  • Körning på landsvägar
  • Att uppmärksamma varningssignalerna

För att underlätta för blivande mc-förare och den som har körkort samlas informationen under ”Bli en tänkande och säker mc-förare” på trafikverket.se:

https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/motorcykel/bli-en-tankande-och-saker-mc-forare/

Nyckelord

Kontakter

För mer information:

Rikard Granlund, Trafikverket Förarprov 010-123 98 80
Trafikverkets pressjour, 0771-311 500
Transportstyrelsens presstjänst, 010-495 43 00
Jimmy Ceihagen, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR), 0418-40 10 29
Fredrik Sjöstedt, Trafikutbildarnas Riksorganisation (TR), 0739-49 89 67
Jesper Christensen, Sveriges MotorCyklister (SMC), tel. 070-557 75 00

Bilder

Foto: STR/Hanna Maxstad
Foto: STR/Hanna Maxstad
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum