Konkurrensverket

Kristinehamn har gjort otillåten direktupphandling av bio

Dela

Kristinehamns kommun har genomfört en otillåten direktupphandling av biografverksamhet. Det anser Konkurrensverket som nu tar ärendet till domstol och yrkar att kommunen döms att betala 430 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

– Otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. Syftet med Konkurrensverkets tillsynsarbete är bland annat att fler upphandlingar ska göras enligt reglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Kristinehamns kommun tilldelade en tjänstekoncession rörande drift av en biograf utan att först konkurrensutsätta upphandlingen med en öppen annonsering. Värdet av tjänstekoncessionen beräknas till 5 788 000 kronor, vilket överskrider gränsen för när en direktupphandling skulle kunna vara möjlig. Därmed är det, enligt Konkurrensverket, fråga om en otillåten direktupphandling.

– Reglerna rörande koncessioner är relativt nya och fler avgöranden behövs på området. Målet kan därför ge viktig vägledning för andra likartade upphandlingar, säger Rikard Jermsten.

Konkurrensverket kräver nu att Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Kristinehamns kommun att betala 430 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

En koncession är ett kontrakt mellan en upphandlande myndighet och en koncessionshavare, till exempel en leverantör av tjänster, där leverantören har rätt till ersättning helt eller delvis från sina kunder i stället för den upphandlande myndigheten. Hur koncessioner ska upphandlas regleras i lagen om upphandling av koncessioner, LUK.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, Pressekreterare, mobil: 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Maria Andersson Müller, Processråd, tfn 08-700 15 65
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Region Värmland skulle ha upphandlat presentkort21.6.2022 15:48:23 CEST | Pressmeddelande

När Region Värmland ingick avtal med olika leverantörer för att ge presentkort till sina medarbetare var det fråga om en sådan transaktion som omfattas av lagen om offentlig upphandling. Avtalen skulle därför ha annonserats enligt upphandlingsreglerna. Eftersom ingen annonsering gjordes yrkar Konkurrensverket nu att Region Värmland ska betala knappt 1,3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum