Tyska Turistbyrån

Kultur och event i Tyskland under 2023. Från korsvirkes-arkitektur till gatukonst.

Dela
80 operahus över landet, en segelregatta som fyller havet med vita segel, konst i olika former och klassisk musik både inne och ute. 2023 lovar gott när det gäller kultur, en kultur som skiljer sig åt beroende på det geografiska läget, historiska händelser och andra influenser. Så vad väntar i Tyskland i år?
Festspelen vid Erfurts Domkyrkotrappa @ Theater Erfurt/Lutz Edelhoff
Festspelen vid Erfurts Domkyrkotrappa @ Theater Erfurt/Lutz Edelhoff

Hemma i Tyskland: operakonsten

Klassiskt tränade röster, överdådiga kostymer, fantasifulla scenografier och orkestermusik som fyller publiken: som konstform tilltalar operan många av våra sinnen. Och Tyskland är ett drömresmål för operafantaster. Ungefär en tredjedel av världens alla operaföreställningar äger rum i Tyskland, totalt finns mer än 80 operahus. Det finns magnifika historiska konsertsalar med plyschiga möbler, utsmyckad stuckatur och marmor, men också eleganta och moderna lokaler, och de är värdar för ett brett utbud av produktioner från barock till nutid.

Många operahus och konserthus har utarbetat strategier som gör det möjligt för dem att presentera nya föreställningar 2023, med klara strategier för anpassning, om så skulle behövas.

Fresh and funky: gatukonst

Den kan komma från ingenstans och överraska dig, den kan avnjutas gratis av vem som helst när som helst och den kan sätta fantasin i rörelse. Gatukonsten i Tysklands städer ger gråa ytterväggar en färgklick och överbryggar ofta klyftan mellan dåtid och nutid. Vid sidan av graffitikonstnärernas spontana gestaltningar äger gatukonstfestivaler regelbundet rum i tyska städer, där etablerade medlemmar av scenen samlas för att förvandla hela områden till utomhusgallerier.

Historiska hem av rang

De palats, ståtliga hus och herrgårdar som överlevt århundradena ger många tyska städer dess unika charm. En hel del av dem är omgivna av omfattande parker som fortfarande hålls i oklanderligt skick. Och vissa har till och med utsetts till UNESCO:s världsarv.

Restips:

Hamburgs vackraste marknad: Av de mer än 100 marknaderna i Hansastaden Hamburg är Isemarkt det bästa valet för matälskare. Varje tisdag och fredag säljer 200 ståndspersoner sina läckra produkter, och ibland dyker lokala poeter upp för ett liveframträdande.

Klassisk musik på en stor scen: Varje år tar Dresden emot internationella stjärnor inom klassisk och samtida musik, jazzartister och kända danskompanier på sin musikfestival, som äger rum i de anmärkningsvärda historiska omgivningarna i detta centrum för kultur och konst vid floden Elbe. År 2023 äger Dresdens musikfestival rum från den 18 maj till den 18 juni. 

Regattor, fartyg och musik under Kielerveckan: Det är regattan med stora fartyg i Kielbukten som är höjdpunkten i detta ikoniska evenemang, som också innehåller seglingstävlingar, konserter, en "seglingsbiograf" och ett stort fyrverkeri som avslutar veckan. Kielerveckan är ett viktigt inslag i Nordtysklands evenemangskalender och äger rum 17-25 juni 2023.

Stor opera vid Erfurt domkyrka: Vid Cathedral Steps Festival (trappfestivalen) i Erfurt utgör stadens katedral och St Severus-kyrkan en stämningsfull bakgrund för föreställningar av klassiska operor från Verdi till Bizet och musikaliska bearbetningar av litterära bästsäljare som tex "Rosens namn". I år pågår festivalen, som spelas på trappan mellan kyrkan och katedralen, mellan den 7 och den 30 juli.

Kultur, barer och god mat i Bremen: Das Viertel, Bremens trendiga kvarter som ligger precis bakom Weserdeich, är hemvist för mer än 300 barer, kaféer och restauranger, varav många har kultstatus. Museer, Bremens teater och de gamla Bremen-husen med sina neoklassiska och jugendstilfasader står för det kulturella inslaget och finns där året om.

Artpark Tegel i Berlin: Sedan 2015 har ledande personer på den internationella gatukonstscenen prytt fasaderna på åtta bostadshus i närheten av sjön Tegel med upp till 42 meter höga väggmålningar. Vissa har målats om igen, vilket gör att du alltid kan njuta av en annorlunda stadskonstupplevelse.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Festspelen vid Erfurts Domkyrkotrappa @ Theater Erfurt/Lutz Edelhoff
Festspelen vid Erfurts Domkyrkotrappa @ Theater Erfurt/Lutz Edelhoff
Ladda ned bild
I Bayreuths operahus @ DZT/Julia Nimke
I Bayreuths operahus @ DZT/Julia Nimke
Ladda ned bild
Segelfartyg under Kiel-veckan @ TASH/Heinrich Hecht
Segelfartyg under Kiel-veckan @ TASH/Heinrich Hecht
Ladda ned bild
Hannover: Streetart
@ HMTG/Christian Wyrwa
Hannover: Streetart @ HMTG/Christian Wyrwa
Ladda ned bild
Das Viertel i Bremen @ KlemmDesign/Jonas Ginter
Das Viertel i Bremen @ KlemmDesign/Jonas Ginter
Ladda ned bild
Vid Orangeriet i Park Sanssouci @ DZT/Julia Nimke
Vid Orangeriet i Park Sanssouci @ DZT/Julia Nimke
Ladda ned bild
Ön Stein med villa Hamilton i Dessau Wörlitz @ DZT/Julia Nimke
Ön Stein med villa Hamilton i Dessau Wörlitz @ DZT/Julia Nimke
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Om Tyska Turistbyrån:

Tysklands turistbyrå (GNTB) är Tysklands nationella turistorganisation. Den arbetar på uppdrag av det federala ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder för att representera Tyskland som turistland och finansieras av ministeriet i enlighet med ett beslut som fattats av den tyska förbundsdagen. I nära samarbete med den tyska resebranschen och partner och branschorganisationer inom den privata sektorn utvecklar GNTB strategier och marknadsföringskampanjer för att främja Tysklands positiva image utomlands som turistmål och uppmuntra turister att besöka landet.

GNTB har en tredelad återhämtningsstrategi för att övervinna utmaningarna i samband med nystarten efter COVID-19-pandemin:

* Öka medvetenheten om varumärket Destination Tyskland och förbättra varumärkesprofilen med fokus på hållbarhet och begränsning av klimatförändringar.

* Stödja resebranschen, som domineras av små och medelstora företag, genom relationshantering och kunskapsutbyte.

* Utveckling av evidensbaserade handlingsplaner på grundval av riktade marknadsundersökningar och fortlöpande analyser av förändrad efterfrågan från kunderna.

Fokus på hållbarhet och digitalisering

GNTB främjar hållbar och framtidsinriktad turism i linje med den tyska regeringens mål. Fokus ligger här på hållbarhet och digitalisering.

Hållbarhet har varit ett centralt ämne i mer än ett decennium och vi engagerar oss i det som en strategisk fråga inom alla delar av organisationen. Vår organisation följer en strategi med tre pelare som kombinerar kunskapsdelning med externa partner och en stödjande kommunikationsstrategi med vårt interna hållbarhetsinitiativ. GNTB främjar ansvarsfull turism, ett viktigt tillväxtområde, genom att visa upp Tyskland som ett hållbart och inkluderande resmål på den internationella resemarknaden. Detta är särskilt viktigt eftersom pandemin har påskyndat den globala förändringen av resenärernas värderingar mot ett större socialt och miljömässigt ansvarstagande.

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Tågresedagen på Centralen - res med tåg till Tyskland30.11.2022 15:12:46 CET | Pressmeddelande

På fredag den 2 december står representanter för Snälltåget, Europarunt och tidningen Vagabond samt flertalet turistbyråer och tågkonnässörer till tjänst för att dela med sig av sin kunskap om tågresor i Europa. Den stora Tågresedagen anordnas av Vagabond och går av stapeln på Stockholm Centralstation. Tyska Turistbyrån är en av deltagarna och här hittar du information om hur du smidigast tar dig till Tyskland och vidare med tåg i hela landet.

Musik, recept och andra julspecialiteter från Tyskland i årets julhälsning16.11.2022 17:29:26 CET | Pressmeddelande

Den tyska nationella turiststyrelsen (GNTB) lanserar nu onlinekampanjen "Season's Greetings from Germany". Utöver julmarknader i mindre och större orter ligger fokus på typiska tyska traditioner och vinteraktiviteter i naturen. Hjärtat i kampanjen är landningssidan med utvalda julmarknader, hållbara erbjudanden, utomhusaktiviteter och traditionella seder som Tyskland är känt för världen över.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum