Uppsala kommun

Kulturnämnden permanentar extra pengar till det fria kulturlivet

Dela
Kulturnämnden fortsätter att prioritera det fria kulturlivet i Uppsala kommun, trots ett besvärligt ekonomiskt läge i omvärlden. Det beslutade kulturnämnden när årets budget och verksamhetsplan beslutades 16 februari.
Kulturnämndens satsningar för 2023 innebär mer pengar till det fria kulturlivet. Foto: Johnér.
Kulturnämndens satsningar för 2023 innebär mer pengar till det fria kulturlivet. Foto: Johnér.

Kulturnämnden beslutade 16 februari att utöka årets budget för projektbidrag och verksamhetsbidrag till det fria kulturlivet med 3 miljoner kronor. Besluten innebär att summan för 2022 permanentas i årets budget. De tre extra miljonerna möjliggör bland annat stöd till nya, oetablerade aktörer och projekt med fokus på Uppsalas ambition att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

– Det i särklass roligaste beskedet är att vi kan permanenta förra årets höjning av nämndens kulturbidrag. Att stödja kultursektorn och föreningslivet är ett våra viktigaste uppdrag, säger Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande.

Under 2023 genomför kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen en rad andra viktiga uppdrag. Bland annat sker en genomlysning av Bibliotek Uppsala och Fritid Uppsala. Målet är att få en tydlig bild av tillgängligheten för alla invånare och att undersöka om resurser kan användas ännu mer effektivt. Fritid Uppsala fortsätter också arbetet med allaktivitetshusen i Gränby och Gottsunda, som engagerar både barn och vuxna i anslutning till skolan.

– Att arbeta med en meningsfull fritid för barn och unga blir bara mer viktigt i oroliga tider. Vi kan ge barn trygghet och förankring och det arbetet måste utvecklas på flera håll, säger Linda Eskilsson.

Ett viktigt arbete under året som involverar många verksamheter och människor både inom och utom kommunorganisationen är Uppsalas ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029, ansökan ska lämnas in i januari 2024.

Uppsala konstmuseum fortsätter uppdraget att vidareutveckla sin verksamhet och ska fortsätta att locka besökare för att nå storpublik. Dessutom stärks kommunens närvaro på Uppsala slott nu när museet - Uppsala slottshistoriska steg för steg tar form, för att enligt planen öppna i början av 2024. 

– Till skillnad från regeringen som slopat avgiftsfria statliga museer fortsätter vi med avgiftsfritt på kommunens museer Biotopia och Uppsala konstmuseum och även på Bror Hjorths hus. Samlingarna ägs ju av oss gemensamt och vi vill att så många som möjligt ska ta del av verksamheten, säger Linda Eskilsson.

Fler exempel på kulturnämndens fokusområden under 2023

  • Ökat antal platser i kulturskolan
  • Biotopia och Naturskolan ska nå fler
  • Permanenta tidiga insatser för att bryta kriminellt beteende hos barn och unga
  • De avgiftsfria lovaktiviteter för barn och unga permanentas
  • 2022 års tillfälliga kulturbidrag för att nå nya aktörer permanentas
  • Utredning 4H Linnés Sävja och Malma gård

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kulturnämndens satsningar för 2023 innebär mer pengar till det fria kulturlivet. Foto: Johnér.
Kulturnämndens satsningar för 2023 innebär mer pengar till det fria kulturlivet. Foto: Johnér.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Konst, musik och ljudbilder att drömma om, sån är hösten på Uppsala konstmuseum25.5.2023 12:06:56 CEST | Pressmeddelande

Redan nu när sommaren ler, smider museet planer för hösten. Programmet är brett med godbitar för alla smakriktningar. En speciell nyhet är att landskapet är i fokus både med en ny utställning och via en målerikurs för vuxna. Även konserterna i den vackra hörsalen Vasasalen fortsätter att skapa oförglömliga musikminnen, liksom barnens favorit - Familjelördag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum