Uppsala stift

Kyrkovalet färdigräknat i Uppsala stift

Dela

Den 19 september genomfördes kyrkovalet då Svenska kyrkan väljer förtroendevalda till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. Nu finns det slutgiltiga resultatet för stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i Uppsala stift publicerat.

18,07% av de röstberättigade röstade i valet till stiftsfullmäktige i Uppsala, vilket är något lägre än valet 2017 men fortfarande högt, historiskt sett. Högst valdeltagande i Uppsala stift hade Nora församling med 28,2% och lägst var valdeltagandet i Hofors församling 12,2%.

En ny nomineringsgrupp tar plats i stiftsfullmäktige då Himmel och jord får ett mandat. 30 av 67 ledamöter är nya och har inte varit ordinarie ledamöter i stiftsfullmäktige tidigare. 39 av ledamöterna är kvinnor och 28 är män.

Ett mandat skiljer det slutgiltiga valresultatet till stiftsfullmäktige från det preliminära. Arbetarepartiet - Socialdemokraterna tappade ett mandat och Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna ökade med ett mandat. Det ändrade valresultatet beror på de förtidsröster som kom direkt till Uppsala stift och därmed inte räknades in i det preliminära valresultatet.

- Många har valt att brevrösta eller förtidsrösta i år, vilket vi uppmuntrade till för att undvika trängsel i lokalerna på valdagen. Eftersom en del av förtidsrösterna inte räknas med förrän i den slutgiltiga räkningen så påverkar det valresultatet, säger Johanna Blomkvist projektledare för kyrkovalet.

Den slutgiltiga rösträkningen gick enligt planering och var klar fredagen den 8 oktober.

Slutgiltigt valresultat för stiftsfullmäktige i Uppsala stift

Nomineringsgrupp

Mandat 2021

Skillnad från 2017

Alternativ för Sverige

0

-

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna

19

-1

Borgerligt alternativ

5

0

Centerpartiet

8

-2

Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK

1

-1

FRIMODIG KYRKA

2

0

Himmel och jord

1

-

Kristdemokraterna i Svenska kyrkan

1

-1

Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna

3

+1

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan

14

+1

Sverigedemokraterna

5

-1

Vänstern i Svenska Kyrkan

4

+2

ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla

4

+1

Länkar till valresultat: 

Slutgiltigt resultat till stiftsfullmäktige 

Mandatfördelning i stiftsfullmäktige 

Slutgiltigt resultat i kyrkofullmäktige 

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum