Uppsala stift

Präst och diakon efterfrågade under sommaren

Dela

Ebba Brattström och Jessica Magnusson sitter med headset vid sina skrivbord bakom ljudisolerade skärmväggar och svarar under dagtid i en telefonväxel i centrala Uppsala.
Under sommarmånaderna märker de och deras kollegor av att karaktären på samtalen ändras jämfört med resten av året.

Ebba Brattström (närmast i bild) och Jessica Magnusson jobbar i telefonväxeln för flera stift inom Svenska kyrkan.
Ebba Brattström (närmast i bild) och Jessica Magnusson jobbar i telefonväxeln för flera stift inom Svenska kyrkan. Foto Mona Wahlund Svenska kyrkan

-Jag har sammanlagt jobbat här i ett och ett halvt år och under de två somrar som jag suttit och svarat i växeln märker jag att samtalen så här års ofta handlar om att man har behov av själavård, förklarar Ebba.

Till växeln ringer personer som vill ha kontakt med en person eller en församling inom Svenska kyrkan som tillhör Luleå, Härnösand, Uppsala eller Stockholms stift och under årets första sex månader tog växeln för dessa fyra stift emot 99 747 telefonsamtal. De som ringer vill oftast ha hjälp i adminitrativa ärenden som tex att boka dop eller vigsel, konsertanmälningar eller få information om öppettider.
Men nu under sommarmånaderna har Ebba och hennes kollegor återigen märkt av att samtalen under kontorstid ofta handlar om ett behov att få prata med en präst eller diakon för att de som ringer mår dåligt.
- Det ringer folk som gråter och behöver ha någon att prata med, säger Ebba Brattström och upplever att många hon pratar med under sommaren känner sig ensamma då vardagsaktiviteter har sommarstängt. 
- Unga människor berättar ofta att de har hört av en kompis att man kan vända sig till kyrkan och få prata om man mår dåligt och så ringer de till oss, berättar Jessica Magnusson som jobbar heltid på växeln och kan konstatera att behovet av samtalsstöd finns i alla åldrar och kön.

Jourhavande präst
Monika Oscarsson arbetar med själavård vid Uppsala stiftkansli och är stiftsamordnare, tidigare nationell samordnare, för jourhavande präst, en samtalstjänst som Svenska kyrkans samtliga stift är kopplad till och som är öppen på kvälls- och nattetid mellan klockan 21:00 - 06:00. Man erbjuder också möjligheten att chatta med präst mellan klockan 20:00 - 00:00 och vill man skriva ett mail till tjänsten istället så får man svar inom 24 timmar.
- Vi märker att det finns ett enormt behov av att få prata med en präst eller diakon och en anledning är den psykiska ohälsan i samhället, berättar hon.
-Men en präst eller diakons samtal kan inte ersätta behovet av psykiatri eller terapi utan tanken är att de som ringer på kvällar och nätter ska möta kristna medmänniskor som lyssnar och bryr sig på riktigt, poängterar hon.

Samarbete mellan församlingar
I vissa stift går därför församlingar ihop och hjälper varandra för att kunna finnas till för människor som hör av sig och behöver prata med en präst eller diakon. Ett exempel på ett sådant samarbete är fem församlingar i Uppsala - Gamla Uppsala, Gottsunda, Helga Trefaldighet, Uppsala Domkyrkoförsamling, Vaksala och Diakonins hus som sedan drygt ett och ett halvt år sedan har en gemensam samtalsstödlinje där präster och diakoner är i tjänst enligt ett rullande jourschema. 
- Det är ett väldigt bra initiativ och det vore önskvärt om vi inom Svenska kyrkan skulle kunna svara den som söker själavård inom 24 timmar för att sedan boka ett möte lite längre fram, förklarar Monika Oscarsson och fortsätter:
- Samtidigt behöver vi vara medvetna om att behoven är väldigt stora och att samhället inte kan begära att kyrkans själavård ska täcka upp där samhällets resurser inom tex psykiatrin, inte räcker till.

 


 

Nyckelord

Kontakter

För mer information om jourhavande präst och själavård:

Bilder

Ebba Brattström (närmast i bild) och Jessica Magnusson jobbar i telefonväxeln för flera stift inom Svenska kyrkan.
Ebba Brattström (närmast i bild) och Jessica Magnusson jobbar i telefonväxeln för flera stift inom Svenska kyrkan.
Foto Mona Wahlund Svenska kyrkan
Ladda ned bild

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye