Läkemedelsrester i avloppsvatten riskerar att skada vattenlevande organismer
Högskolan i Halmstad har i samarbete med Länsstyrelsen i Hallands län och forskningsinstitutet RISE sedan våren 2018 undersökt om de drogepidemiologiska studier för narkotikaspårning som bedrivs i Halland också kan användas för att närmare undersöka hur narkotikaklassade substanser avskiljs i avloppsreningsverk, samt om substanserna utgör en ekologisk risk. Under tiden som projektet har pågått har också RISE, på uppdrag av Region Halland, analyserat några läkemedel med möjlig miljöpåverkan.
– Genom drogepidemiologiska studier kan vi få en uppfattning kring hur utbrett narkotikabruket är i ett område. Metoderna som används är vedertagna och den här sortens undersökningar görs på många håll i Europa och resten av världen, förklarar Sylvia Waara, docent i miljövetenskap och ansvarig för projektet vid Högskolan i Halmstad.
– Mätningarna ger ny värdefull kunskap och har fördjupat miljöperspektiven. Projektet har gjorts med bidrag av LOVA-medel för lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö. Utifrån dem kan vi också arbeta vidare med att förebygga, upptäcka och åtgärda problem kopplade till narkotika och läkemedel. Det är ett viktigt arbete för att nå Agenda 2030-målen och målet om ett samhälle fritt från narkotika. Vid Länsstyrelsen är vi mycket glada för den här samverkan, säger Lovisa Ljungberg, enhetschef på Länsstyrelsen i Hallands län, säger Lovisa Ljungberg, enhetschef på Länsstyrelsen i Hallands län.
Omfattande studier
Den ekologiska riskbedömningen visar att miljön kan påverkas om rester av mediciner eller narkotikaklassade preparat släpps ut i det renade avloppsvattnet som lämnar reningsverket. Studiens resultat visar att en del relativt vanliga läkemedel, till exempel det smärtstillande läkemedlet diklofenak, kan ha förhållandevis stor negativ påverkan på miljön.
– Det som är unikt i just det här fallet är att undersökningen är omfattande. Den har pågått under tre år, 2017–2019, och flera reningsverk har provtagits flera gånger. Det gör att vi kan få en bra uppfattning både om användningen av narkotikaklassade preparat i regionen och om vilka ekologiska risker som finns. Vi kan också jämföra hur stora de ekologiska riskerna är när det gäller narkotikaklassade preparat jämfört med läkemedel, säger Sylvia Waara.
Även de studier som görs av RISE är omfattande.
– RISE genomför årligen ett stort antal mätningar av narkotiska preparat i inkommande avloppsvatten i reningsverk. Att kombinera detta med analys av det utgående avloppsvattnet gör det möjligt att beräkna reningseffektiviteten för respektive läkemedel, säger Johan Lindberg, analysansvarig vid RISE.
Samarbete viktigt för goda resultat
Det narkotikaklassade preparat som har visat sig utgöra högst ekologisk risk är tramadol tillsammans med en metabolit av tramadol (odm-tramadol). Miljörisken är dock betydligt lägre för tramadol än för läkemedel som diklofenak och citalopram, vilka även i andra studier har visat sig ha en hög miljörisk. Ett läkemedel vars miljörisker tidigare inte har uppmärksammats är venlafaxin, som också det har en hög risk (men inte lika hög som diklofenak och citalopram). De drogepidemiologiska studierna visar också att bruket av tramadol ökar i samhället. Skulle det fördubblas, dubblas också den ekologiska risken.
– Det finns ett klart samband här mellan hälsa och miljö som är viktigt att belysa. Att vi i den här studien har kunnat arbeta så nära uppdragsgivarna, det vill säga Region Halland och Länsstyrelsen, gör att vi forskare inom miljövetenskap direkt ser att våra forskningsresultat används för att hitta åtgärder för att minska risker. Det är väldigt inspirerande och glädjande, säger Sylvia Waara.
Också Region Halland lyfter fram vikten av samarbete.
– Region Halland har en tydlig målsättning att minska läkemedels miljöpåverkan. Vi har ett gott samarbete mellan miljöstrateger, läkemedelsstrateger och Läkemedelskommittén. Den ekologiska riskbedömning som nu har gjorts i avloppsvatten i Halland visar också att det är värdefullt med ett fortsatt bra samarbete med vatten-och avloppsorganisationerna för att få mer kunskap om läkemedelsrening, säger Marie Gunnarsson, miljöstrateg vid Region Halland.
– Region Halland arbetar med alternativ till läkemedel som innehåller ämnen med hög miljöpåverkan, såsom diklofenak och citalopram. Ökad kunskap bland förskrivare, apotekspersonal och konsumenter bidrar till att mindre miljöbelastande läkemedel används i de fall där alternativ finns, säger Charlotta Eriksson, läkemedelsstrateg vid Region Halland.
Nyckelord
Kontakter
Sylvia WaaraUniversitetslektor i miljövetenskap
Tel:035167695sylvia.waara@hh.seCharlotta ErikssonLäkemedelsstrategRegion Halland
Tel:076696 42 33Charlotta.C.Eriksson@regionhalland.seMarie GunnarssonMiljöstrategRegion Halland
Tel:079060 94 33Marie.Gunnarsson@regionhalland.seLovisa LjungbergEnhetschef UtvecklingsenhetenLänsstyrelsen i Hallands län
Tel:0102243295lovisa.ljungberg@lansstyrelsen.seJohan LindbergKemisk och farmaceutisk toxikologiRISE
Tel:010516 63 82johan.lindberg@rise.seBilder
Om
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Så får nya varumärken fäste på internationella marknader13.1.2025 09:03:02 CET | Pressmeddelande
Hur kan företag lyckas med lanseringen av nya varumärken och produkter i olika länder? Färsk forskning från Högskolan i Halmstad kartlägger de knepiga utmaningarna som möter life science-företag när de vill expandera internationellt.
Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad16.12.2024 08:21:59 CET | Pressmeddelande
Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
Fysiklärare och team i socialt arbete prisas på Högskolan i Halmstad19.11.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
I fredags, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris och pris för samverkan och innovation ut. Struan Gray fick det pedagogiska priset och Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin fick pris för samverkan inom socialt arbete.
Pressinbjudan: Akademisk högtid vid Högskolan i Halmstad6.11.2024 08:04:00 CET | Pressmeddelande
Snart firas årets akademiska högtidsvecka vid Högskolan i Halmstad. Veckan bjuder på de nya professorernas installationsföreläsningar samt en hedersdoktor som håller sin hedersdoktorsföreläsning. Den avslutas med den festliga högtidsceremonin den 15 november 2024.
”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn24.10.2024 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum