Svensk Innebandy

Landslaget bjöd in åttaårig Ukrainsk pojke som hedersgäst: "Ingen var beredd på de känslorna"

Dela

Sveriges herrar vann äran i den annars betydelselösa kvalfinalen mot Norge. Men samtidigt hade laget en hedersgäst under matchen. En ukrainsk pojke – som tidigare i veckan sjöng den ukrainska nationalsången under välgörenhetsmatchen mot Finland – fick en heldag med världsmästarna. "Vid sådana här tillfällen ser man att innebandyn är så mycket större än bara en sport och förhoppningsvis gjorde vi hans dag", säger lagkaptenen Tobias Gustafsson om åttaåriga hedersgästen Kyryll Voieikovs närvaro.

Foto: Innebandyavisen
Foto: Innebandyavisen

Allt började inför välgörenhetsmatchen mot Finland i början av VM-kvalveckan. Efter att den finska och den svenska nationalsången framförts klev en ung pojke fram för att framföra den ukrainska. 

– Jag tror ingen var beredd på de känslorna som skulle komma upp där vid välgörenhetsmatchen. Jag tror ingen inte kände att de blev tagna av hans fina version av den ukrainska nationalsången, säger lagkapten Tobias Gustafsson och fortsätter:

– Sen att även det ukrainska landslaget var på plats och sjöng med gjorde saken ännu mer speciell, och man såg att det var speciellt för dem också.

Den skönsjungande Kyryll Voieikov är åtta år men är nu, tillsammans med sin lillasyster och mamma, på flykt från kriget i Ukraina och hans hemstad Kiev. Hans pappa är fortfarande kvar i Ukraina som soldat.

– En annan får känslor då man står där och hör det och då kan man inte ens föreställa sig vad de går igenom. De är starka, det är otroligt inspirerande och samtidigt emotionellt att se dem orka vara här, säger Tobias Gustafsson.

Efter mötet mot Finland var många ur truppen berörda och blev snabbt överens om att försöka bjuda tillbaka till Kyryll och hans familj. 

– När han sjöng den ukrainska nationalsången så kände nog de flesta av oss att det här slog. Kriget blev väldigt nära och verkligt. Det hördes i hans röst inlevelse så det blev som en klump i magen och tårades i ögonen, säger Mika Packalén, team manager för Sveriges herrlandslag:

– Vi kontaktade arrangören och frågade om det fanns tillfälle för de att komma till någon av våra matcher och glädjande nog kunde de komma under lördagen.

Så när landslaget anlände till hallen i Koceni stod hedersgästen vid entrén och fick direkt ta emot en signerad matchtröja från alla spelare och sedan starta matchen med tekning för Sveriges del. 

– Vi ser nu, vid sådana här tillfällen, att innebandyn är så mycket större än bara en sport och förhoppningsvis gjorde vi hans dag. Det såg ut som han hade roligt i alla fall och det är det minsta vi kunde göra, säger lagkapten Gustafsson och får medhåll av Mika Packalén:

– Tack till arrangören i Lettland och Norge som gjorde det här möjligt och ville vara med och bjuda honom på den här upplevelsen.

Foto: Innebandyavisen (@innebandyavisen) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Innebandyavisen
Foto: Innebandyavisen
Ladda ned bild

Om

Svensk Innebandy
Svensk Innebandy
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-514 274 00https://www.innebandy.se/

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 120 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

Här de uttagna till U19-damlandslagets juliläger23.6.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 29-31 juli reser U19-damlandslaget till Köping för ett tre dagar långt landslagsläger. Fokus ligger på det kommande världsmästerskapet i Polen som startar i slutet av augusti. Att laget nu får chansen att slipa på de sista detaljerna ser förbundskapten Camilla Granelid som väldigt positivt. "Merparten av den här truppen ska spela VM i Polen så det är fantastiskt att vi nu får ett läger", säger Camilla Granelid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum