Svensk Handel

Långsam återhämtning för modehandeln

Dela

Stilindex från Svensk Handel visar att försäljningen av kläder i fysiska butiker och inom e-handeln ökade med 15 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år. Även skohandeln uppvisar positiva siffror och ökar med 5 procent. Jämfört med 2019 ökar klädhandeln med 0,2 procent samtidigt som skohandeln backar med 13,2 procent.

Butiker och e-handel Oktober 2021-2020 Oktober 2021-2019 Ackumulerat 2021/2019 Ackumulerat
2021/2020
Kläder

15,0 %

0,2 % - 8,5 %  10,6%
Skor 5,0 % - 13,2 % - 24,6 %  6,9%

Kommentarer från Svensk Handel

- Att återhämtningen fortsätter inger hopp för svenska handlare. Men vi kommer inte ifrån det faktum att vi hade behövt se ännu starkare siffror. Nu hoppas vi att för handeln viktiga högtider, som Black Friday och julhandeln, ska snabba på denna process, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

- Logistikproblemen är fortsatt något som gäckar den svenska modehandeln. Att fraktkostnader höjs och att varor som planeras att säljas under kommande högtider riskerar att inte komma fram i tid är det sista som kläd- och skohandeln behöver efter många tuffa pandemimånader, säger Mats Hedenström.

- Utöver pandemifrågan tvingas svenska modehandlare också kämpa med illojal konkurrens från e-handelsplattformar som Amazon och Wish. Det är viktigare än någonsin att konkurrens sker på lika villkor och att globala e-handelsjättar avkrävs samma ansvar som den mindre handlaren i Sverige, avslutar Mats Hedenström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum