Örnsköldsviks Kommun

Lärarfortbildning belyser antisemitism och intolerans

Dela

Antisemitism - hur ser den ut idag, var finns den? Det är några av de frågor som lärare i Örnsköldsvik, tillsammans med kollegor i övriga länet och Västerbotten, kommer att djupdyka i under en fortbildningsserie.

Helen Persson och Linda Näslund, gymnasielärare i Örnsköldsvik medverkar i utbildning om antisemitism.
Helen Persson och Linda Näslund, gymnasielärare i Örnsköldsvik medverkar i utbildning om antisemitism.

Örnsköldsviks kommun stärker skolans pedagoger i det ständigt angelägna arbetet med att förebygga att rasism, intolerans och negativa grupperingar uppstår. I samarbete med myndigheten Forum för levande historia och Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, erbjuder bildningsförvaltningen lärare och skolpersonal en fortbildning med temat ”Antisemitismen idag - hur ser den ut, var finns den och hur kan den bemötas? ”

Utbildningen riktar sig främst till högstadie- och gymnasielärare i Västerbotten och Västernorrland men även andra intresserade medarbetare inom skolan och från andra regioner är välkomna att delta.

Med i programmet för fortbildningen finns bland andra Linda Näslund och Helen Persson som båda arbetar som gymnasielärare vid Örnsköldsviks gymnasium. 2018 tilldelades de Hédi Frieds lärarpris för sitt kreativa arbetssätt där eleverna stimuleras att reflektera över sin världsbild och över konsekvenserna av rasism, antisemitism och andra icke-demokratiska ideologier. 

– Det finns hela tiden en latent grogrund för intolerans och uppkomsten av vi och dom, som under vissa omständigheter kan växa till sig och blomma upp. Därför måste vi hela tiden, långsiktigt, uthålligt och med ständig upprepning arbeta mot intoleransen, konstaterar Helen och Linda.   

Utbildningen är förlagd till tre halvdagar. Vid det första utbildningstillfället den 17 november kommer deltagarna bland annat att få insyn i hur skolan kan arbeta för att ge eleverna möjlighet att reflektera över sig själva och sina egna föreställningar.

Nyckelord

Kontakter

Andraes K Johansson, gymnasiechef Örnsköldsviks gymnasium
0660-889 40, 073-067 97 41
andreas.k.johansson@ornskoldsvik.se

Linda Näslund, leg. gymnasielärare i svenska och historia, Örnsköldsviks gymnasium
070-661 84 86
linda.a.naslund@ornskoldsvik.se

Helen Persson, leg. gymnasielärare i samhällskunskap och juridik, Örnsköldsviks gymnasium 070-215 43 89
helen.persson@ornskoldsvik.se

Bilder

Helen Persson och Linda Näslund, gymnasielärare i Örnsköldsvik medverkar i utbildning om antisemitism.
Helen Persson och Linda Näslund, gymnasielärare i Örnsköldsvik medverkar i utbildning om antisemitism.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum