Svenska institutet

L’Art Norén – en säsong om Lars Norén i Paris

Dela
Lars Norén har länge haft en särskild plats i fransmännens hjärta. Hans pjäser har satts upp över 80 gånger sedan 2005 och hans dramatik och lyrik har hyllats av den franska kulturvärlden. Den 9 mars öppnar Svenska institutet Paris utställningen Stilla Liv av Lars Norén. Då går också startskottet för en vårsäsong som helt tillägnas Norén och hans konstnärskap i samarbete med Comédie-Française och bokförlaget L’Arche.
Lars Norén och ensemblen på Comédie-Française under repetitionerna av Poussière, som hade premiär i Salle Richelieu 2018. Foto: Brigitte Enguérand.
Lars Norén och ensemblen på Comédie-Française under repetitionerna av Poussière, som hade premiär i Salle Richelieu 2018. Foto: Brigitte Enguérand.

 Få i Sverige vet hur stor Lars Norén är i Frankrike. Han är den ende svenske dramatiker som fått möjlighet att skriva direkt för den franske nationalscenen Comédie-Française, säger Sara Arrhenius, chef för Svenska institutet Paris. Under våren uppmärksammas hans författarskap på flera ställen i Paris, bland annat hos Comédie-Française, som hyllar honom med en helafton.

I över 10 år arbetade Lars Norén på verket Stilla liv som iscensattes på Dramaten i Stockholm 2017. Verket bestod av ett 90-tal bilder, scener utan repliker. Tillsammans med filmaren och fotografen Bobo Ericzén ledde Norén arbetet med Stilla liv fram till sin allt för tidiga död 2021. Verket fick ytterligare dimensioner när det visades som utställning på Nationalmuseum i Stockholm hösten 2022.

Stilla Liv har nu anpassats för Svenska institutet Paris och utgör hjärtat av en säsong helt tillägnad Lars Norén. Foton, stillbilder från scener och scenanvisningar, som alltså både utgjorde en teaterpjäs och en konstinstallation, visar Noréns favoritteman såväl som hans tvivel och besatthet. Kurator för utställningen är Bobo Ericzén tillsammans med Lars Noréns dotter Nelly Bonner.

 Den storslagna Norénsäsong som Svenska institutet Paris med samarbetspartners nu inleder har alla förutsättningar att även väcka den franska publikens intresse för en ny generation svenska dramatiker, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

I samarbete med framför allt Comédie-Française, som 2018 satte upp Noréns pjäs Poussière (Stoft), och hans franska bokförlag L’Arche arrangerar Svenska institutet Paris flera evenemang om Lars Norén under våren

Bland evenemangen kan nämnas:

23 mars: ett samtal om Noréns inflytande på den samtida teatern med regissörerna Julie Duclos, Jean-Louis Martinelli, Sofia Adrian Jupither och dramaturgen Magnus Florin. (På Svenska institutet Paris.)

24 april: Comédie-Française bjuder in till en helafton som spänner över hela Noréns produktion. (På Comédie-Française.)

15 maj: Samtal mellan Dominique Blanc och Françoise Gillard från Comédie-Française, samt skådespelarna Jean-Pierre Darroussin och Hervé Pierre. Samtidigt uppmärksammas utgivningen av Solitaire och nyutgivningen av Poussière på bokförlaget L’Arche. (På Svenska institutet Paris.)

L’Art Norén-säsongen arrangeras av Svenska institutet i samarbete med Nationalmuseum i Stockholm, Comédie-Française, L’Arche och Les Gémeaux, Scène nationale. Med stöd från Kulturrådet.

Kontakter

Bilder

Lars Norén och ensemblen på Comédie-Française under repetitionerna av Poussière, som hade premiär i Salle Richelieu 2018. Foto: Brigitte Enguérand.
Lars Norén och ensemblen på Comédie-Française under repetitionerna av Poussière, som hade premiär i Salle Richelieu 2018. Foto: Brigitte Enguérand.
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se

Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sveriges officiella kanaler viktig tillgång för Sverige27.4.2023 13:31:49 CEST | Pressmeddelande

I dag publicerade Försvarshögskolan en rapport om den omfattande påverkanskampanjen i relation till socialtjänsten våren 2022. Under påverkanskampanjen hanterade Svenska institutet en stor mängd frågor och institutets konton i sociala medier på arabiska, engelska och ryska blev en viktig kanal för att följa utvecklingen och en röst utåt. Rapporten visar bland annat att Sveriges officiella kanaler är en tillgång för Sverige tack vare en upparbetad dialog och förmåga att agera snabbt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum