Almega

Låt fristående aktörer få huvudansvaret för intensivåret

Dela

Regeringen kunde på söndagen meddela att man inom ramen för en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna låter Arbetsförmedlingen snabbutreda intensivåret för nyanlända flyktingar, ett intensivt men snabbfotat sätt att få nyanlända in på arbetsmarknaden.

- Vi välkomnar att intensivåret snabbutreds eftersom etableringsinsatserna till nyanlända behöver reformeras. Med hjälp av intensivåret kommer tiden det tar för nyanlända att få arbete att kortas.

- För att så många nyanlända ska få arbete så snabbt som möjligt bör huvudansvaret för intensivåret läggas på fristående aktörer som matchar arbetslösa till nytt jobb. De är länken mellan arbetsgivarna och de jobbsökande. Det är hos dem kunskapen finns för att sätta nyanlända i jobb, säger Andreas Åström, chef för Påverkan och kommunikation på Almega.

Arbetsförmedlingen får det samordnande ansvaret och intensivåret ska bestå av en kedja av språkintensiva och yrkesnära insatser som ges parallellt eller efter varandra under en relativt kort sammanhängande period, uppger regeringen. Kommunerna kommer också vara en del av genomförandet.

- Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och fristående aktörer ska ta över matchningsuppdraget. Mot bakgrund av det borde det naturliga vara att de får ansvara för huvuddelen av intensivårets utförande också, säger Andreas Åström.

Mer om intensivåret finns att läsa på regeringens hemsida här.

Almega har tidigare föreslagit en glesbygdspeng knuten till individen inom ramen för den nya reformen av Arbetsförmedlingen. 

Bilder

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Staten måste stå för sjuklönekostnaden i sommar21.4.2020 10:15:18 CESTPressmeddelande

Nya siffror från SCB visar att sjukfrånvaron ökar kraftigt i Sverige. I mars 2020 var 98 000 fler personer sjukfrånvarande från jobbet jämfört med mars 2019. Totalt är nu sjukfrånvaron uppe i 219 000 personer, vilket innebär en ökning med 81 procent. Detta slår hårt mot företag som förutom fallande intäkter även fick kraftigt ökade sjuklönekostnader. Staten har övertagit betalningsansvaret för företagens sjuklönekostnader under april och maj, men kostnaden för mars får företagen betala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum