Lidl Sverige

Lidl snabbladdar för framtiden

Dela

Lidl Sverige satsar på infrastruktur av snabbladdare för elbilar och öppnar under 2019 fem nya butiker med snabbladdstationer. Vid varje butik installeras två laddstationer där fyra elbilar kan ladda samtidigt. Satsningen är en del av Lidls övergripande hållbarhetsarbete och ett bidrag till det nationella målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Snabbladdare hos Lidl
Snabbladdare hos Lidl

Under 2019 installerar Lidl laddstationer vid fem av årets nya butiker i Karlskoga, Norrköping, Sollentuna, Halmstad och Järfälla Barkarby. Lidl har idag totalt elva laddstationer vid sju butiker i Ljungby, Västra Frölunda, Växjö, Kungsängen, Södertälje, Motala och Falkenberg. Sedan de första solcellerna installerades 2016 har Lidl producerad 600 000 kWh fossilfri solel vilket motsvarar 33,6 miljoner laddningar av mobiltelefoner eller tre miljoner kilometer elbilskörning.

På laddstationerna från ABB finns tre olika uttag för laddning med likström eller växelström och det är gratis att ladda sin bil. Med likströmsladdare kan Lidls elbilskunder ladda fullt på 20-30 minuter, med god marginal för en veckohandling i butiken. Elen kommer från solceller på butikens tak eller solceller monterade på väderskydden till laddstationerna. Solcellselen kan dessutom täcka upp till 20-25 procent av butikens elbehov.

- Vi jobbar aktivt för att minska vår och våra kunders klimatpåverkan och bidra till målet om ett fossilfritt Sverige. Vårt laddnät växer i takt med vårt butiksnät och där vi har möjlighet, installerar vi snabbladdstolpar, något som är väldigt uppskattat våra elbilsburna kunder och som vi märker stor efterfrågan av, säger Johan Augustsson, Landschef Lidl Sverige.

För laddstationerna i Kungsängen och Falkenberg har Lidl fått bidrag från Klimatklivet, ett investeringsstöd som delas ut av Naturvårdsverket och som främjar klimatåtgärder. Laddstationen i Kungsängen blev också utsedd till ”Årets bästa laddplats” 2017 med motiveringen:

”För att Lidl med all tydlighet visar att de vill se mer elbilar på svenska vägar och ha elbilister som kunder i sina butiker. Med väl tilltagna stationer som rymmer hela två snabbladdare på vardera 50kW kan fyra elbilar ladda samtidigt vilket ökar tillgängligheten för elbilister med laddbehov.”

Fakta Lidls snabbladdningstationer
Snabbladdarna vid Lidls butiker har en total effekt om 50 kW. Stationerna har alla tre typer av ladduttag som finns på marknaden: CHAdeMO, CCS och Mode 3 typ 2. Laddning sker antingen med likström eller växelström och fyra bilar kan laddas samtidigt på två laddstationer. Laddstationerna är i drift under butikens öppettider och laddtiden är begränsad till maximalt 60 minuter.

Lidl Sverige – Energianvändning och transporter
Lidl Sverige har ambitionen att bli branschledande inom hållbarhet och arbetar systematiskt för att minska energianvändningen och butikerna i Sverige har certifierats enligt EN ISO 50001. Alla transporter från centrallager till butik körs med 100 procent mer klimatsmarta drivmedel som fordonsgas, el, biodiesel eller Svanenmärkt diesel, vilket minskat transporternas klimatpåverkan med 25 procent.

Lidl först ut i branschen - Fossilfria transporter 2025
Inför klimatmötet i Paris startade regeringen initiativet Fossilfritt Sverige med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. I februari 2019 antog Lidl Sverige, som första dagligvarukedja, Fossilfritt Sveriges transportutmaning med målet att genomföra fossilfria transporter 2025.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Snabbladdare hos Lidl
Snabbladdare hos Lidl
Ladda ned bild
Snabbladdare hos Lidl
Snabbladdare hos Lidl
Ladda ned bild
Lidl Kungsängen  -Sveriges bästa laddstation 2017
Lidl Kungsängen -Sveriges bästa laddstation 2017
Ladda ned bild
Johan Augustsson, Sverigechef Lidl Sverige
Johan Augustsson, Sverigechef Lidl Sverige
Ladda ned bild

Om

Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003 och sen dess har vi utmanat marknaden. Idag har vi vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 194 butiker i Sverige från Trelleborg i söder till Skellefteå i norr. Sammanlagt arbetar drygt 4200 personer på Lidl Sverige. Vårt huvudkontor ligger i Solna och vi har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro. Lidl har fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö.

Följ Lidl Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lidl Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum