Linköpings kommun

Linköping förbereder för ett idrottsgymnasium

Dela

Bildningsnämnden föreslås att på torsdagens sammanträde den 17 juni ge Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i uppdrag att påbörja ett arbete med att utveckla ett idrottsgymnasium i kommunal regi. Detta arbete innebär en vidare utredning av lokala och nationella förutsättningar för idrottsutbildning i Linköping.

Allians för Linköping har som målsättning att få till ett idrottsgymnasium med både högskoleförberedande- och yrkesprogram i Linköpings kommun. Idrotten ses som en integrerande faktor vilket även påverkar skolsegregationen.

– Vi ser idrotten som en integrerande faktor. För att öka integrationen inom Linköpings gymnasieskolor vill vi utveckla ett idrottsgymnasium med både yrkes- och högskoleförberedande program där elever från olika bakgrund och miljöer kan mötas, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden

Bildningsnämnden fick i internbudgeten för 2020 ett uppdrag att utreda förutsättningar för ett idrottsgymnasium. Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen har under året arbetat med en utredning kopplat till detta uppdrag. Syftet med utredningen var att bidra till mer information om idrottsutbildningar i allmänhet samt att problematisera och analysera organisering av idrottsutbildning samt vilken framtida profilering ett idrottsgymnasium i kommunal regi skulle kunna ha.

I den fortsatta processen föreslås bildningsnämnden att ge utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i uppdrag att påbörja ett arbete med att utveckla ett idrottsgymnasium i kommunal regi.

Denna utredning ska ge information och rekommendationer om bland annat:

- Mål och vision för ett kommunalt idrottsgymnasium

- Lokalisering av idrottsgymnasium samt lokaler för idrottsutbildning

- Programutbud

- Vilka idrotter som ska erbjudas samt utifrån vilken nivå (lokal idrottsutbildning, nationellt    godkänd idrottsutbildning)

- Förslag på lokal organisation för ett kommunalt idrottsgymnasium inklusive formaliserad samverkan med idrottsföreningar

Slutredovisning av uppdraget ska ske senast vid bildningsnämndens sammanträde i mars 2022.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum