Linköpings kommun

Linköping har fått ett klimatråd

Dela

Linköpings kommun har inrättat ett klimatråd. Klimatrådet består av kommunens strategiska utskott samt fyra externa ledamöter från Linköpings universitet, SMHI och VTI.

Klimatrådets uppdrag är att diskutera hur kommunen ska arbeta framåt när det gäller klimatfrågor. Bland annat hur kommunen ska arbeta vidare för att nå målet om koldioxidneutralitet 2025.

Syftet med rådet är att partiöverskridande diskutera frågor inom miljö- och klimatområdet. Klimatrådet kommer främst att fokusera på fem områden, utsläppsminskningar, energieffektivisering, energisäkerhet och energiförsörjning samt klimatanpassning.

Rådet kommer sammanträda två gånger per år i samband med kommunstyrelsens strategiska utskott. Förutom de externa forskarna kommer även kommunens tjänstepersoner kunna bistå med expertkunskaper. Mötet leds av kommunstyrelsens ordförande.

– Klimatrådet är ett viktigt verktyg i arbetet med att Linköping ska nå CO2-neutralitet till 2025. Vi behöver öka tempot ytterligare för att klara målet och här kommer klimatrådet och de kompetenser som finns där spela en viktig roll, säger Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Linköping är den andra kommunen i landet som inrättar ett eget klimatråd. År 2018 startade Lund som första kommun ett eget klimatråd. Deras erfarenheter har bidragit till hur Linköpings kommun har utformat sitt klimatråd.

Klimatrådet är en del av kommunstyrelsens strategiska utskott, vilket innebär att rådets möten inte har beslutanderätt. Klimatrådets sammanträden är, liksom övriga möten i det strategiska utskottet, inte öppna för allmänheten. Första mötet hölls den 7 oktober.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum