Linköpings kommun

Linköpings kommun avvecklar Linbike

Dela
Kommunstyrelsen i Linköping beslutar att avveckla hyrcykelsystemet Linbike i förtid. Sedan Linbike lanserades 2019 har antalet användare sjunkit stadigt. Detta utan att driftskostnaderna för kommunen minskar.

När Linbike var nytt användes tjänsten av relativt många olika kunder och i stor omfattning. Studenter var en stor kundgrupp. Från en bra start har nyttjandet sjunkit löpande och idag finns mycket färre antal aktiva abonnemang i cykelpoolen.

Pandemin och skadegörelse bakom minskat användande

Det finns flera skäl till varför användandet minskar. Bland annat har coronapandemin orsakat ett förändrat resandemönster. Vandalisering och stölder har påverkat cyklarnas tillförlitlighet, prestanda och säkerhet. Marknaden har snabbt förändrats och det har skett en etablering av andra mobilitetsalternativ i Linköping, i form av elsparkcyklar.

-Ur mitt perspektiv är det här egentligen inte en fråga som ligger i kommunens uppdrag, utan något som bör överlåtas till marknaden. Trots det har vi försökt hitta lösningar för att fortsätta, helst med hjälp av externa aktörer. De förutsättningarna har inte funnits, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lite nytta för mycket pengar

2017 gav den dåvarande politiska majoriteten Sankt Kors i uppdrag att inrätta ett hyrcykelsystem med elcyklar i Linköping. Det fick namnet Linbike och startades efter en upphandling 2019. Avtalet med leverantören löper 2019 - 2025. Den beräknade kommunala kostnaden för att hålla Linbike igång i enlighet med det tecknade avtalet, med nuvarande nyttjandegrad, är drygt 21 miljoner kronor. 12 miljoner av den summan skulle ha kommit från reklamintäkter som inte gick att realisera. Kostnaden för en förtida avveckling bedöms ligga så mycket lägre än uppskattad kostnad för att driva tjänsten vidare vilket gör att det inte är försvarbart att fortsätta driva Linbike.

- Vi behöver använda våra skattepengar på ett klokt sätt. Förhoppningen var att genom en elcykelpool kunna erbjuda Linköpingsborna ett smidigt och klimatsmart ressätt. Nu ser vi dessvärre att det inte är ekonomiskt försvarbart att behålla det. Nu är en avveckling rätt väg att gå. Men vi tar med oss nyttiga lärdomar från Linbike som blir värdefulla att ha inför framtida stadsplanering och byggnation, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet att avveckla Linbike fattas på kommunstyrelsens sammanträde 14/12 2021.

När Linbike kan vara avvecklat är inte klarlagt ännu. Det kommer att gå att använda tjänsten under hela avvecklingstiden. All praktisk information kommer att kommuniceras på linbike.se

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye