Linköpings kommun

Linköpings sommarblommor skapar arbete

Dela

Linköpings kommun vidtar en rad insatser för att minska försörjningsstödet bland annat genom att tillskapa flera insatser med arbetslika aktiviteter. Det är viktigt att skapa aktiviteter inom områden som kan leda till egenförsörjning. Efterfrågan på arbetskraft inom de gröna näringarna ökar och behovet fylls idag ofta med utländsk arbetskraft. I Trädgårdsföreningens växthus odlas kommunens sommarblommor, lökar och annan växtutsmyckning och det kommer nu också att bli ett växtcentrum för 16 arbetslika aktiviteter.

Arbetsmarknadsnämndens huvuduppgift är att ta människor från försörjningsstöd till egen försörjning. Arbetet har gett resultat och antalet hushåll som får försörjningsstöd utbetalat är sjunkande, men fortfarande finns mer att göra. I Linköping fick cirka 2500 hushåll försörjningsstöd under oktober cirka hälften av dessa pga arbetslöshet. Många av dessa bedöms kunna genomgå en arbetsmarknadsinsats för att komma ett steg närmare arbete eller studier, en så kallad utvecklingsplats. 

En utvecklingsplats är en plats för exempelvis arbetsträning, praktik eller språkpraktik för individer som står utanför arbetsmarknaden. Utvecklingsplatser är en möjlighet för individer att utvecklas för att nå egen försörjning. I många fall görs fler insatser, så som exempelvis studier.

16 platser varje dag kan bemannas med personer som tränar och övar på att arbeta. Antalet personer varje dag kan bli fler på en plats. 

En plats kan ha upp till cirka tre personer på en dag, beroende på tiden hen har i sin handlingsplan.

I Trädgårdsföreningens växthus odlar vi cirka 35 000 sommarblommor varje år plus att vi har lökar och utsmyckning som tillkommer. För detta arbete har vi två trädgårdsmästare och två trädgårdsarbetare. 

I vår nya del, Växtcentrum, kommer vi att erbjuda allmänheten att ta del av våra arbeten med sommarblommor, lökar och lite annat arbete från den verksamhet som arbetsmarknadsinsatserna skapar och jobbar med. För aktiviteter i Växtcentrum har vi en arbetsledare med åtta platser och i utegruppen har vi en arbetsledare med åtta platser.

Beställare av detta är Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och från och med 1 januari 2022 kommer den nya förvaltningen, Integration och arbetsmarknadsförvaltningen att driva och sköta uppdraget.

- Verkligen roligt att både blommor och människor kan blomstra i denna nya miljö. Det finns ett stort behov av arbetslika insatser och verkligen roligt att kunna göra det i linje med Stiftelsen Trädgårdsföreningens intentioner, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

- Vi är glada över att få möjligheten att driva denna del av verksamheten tillsammans med kommunens nya integration och arbetsmarknadsförvaltning och vi ser fram emot ett fortsatt gott och nära samarbete för att utveckla växthuset, säger Elisabeth Lundqvist, enhetschef Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kontakter

Elisabeth Lundqvist, Enhetschef • Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 013-20 71 70 eller elisabeth.lundqvist@linkoping.se

Ronnie Idstedt, Biträdande verksamhetschef Arbetsmarknadsservice 013-20 67 78 eller ronnie.idstedt@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum