Dramaten

Livsögonblick, dödsdanser och en kraschad tunnelbanevagn

Dela

Liv Död Sex Pop är en dokumentär och dansant föreställning om livet och döden, baserad på de medverkandes berättelser, skapad av koreograf Tove Sahlin. På scen syns bland andra musikern och sångaren Uje Brandelius, dansaren och koreografen Sindri Runudde och Christine Bylund doktorand vid Umeå Universitet. Urpremiär på Stora scenen den 9 december.

Foto: Klara G.
Foto: Klara G.

Hur var det när du föddes? Hur tror du det kommer vara när du dör?

Elva skådespelare och dansare delar med sig av sina livsögonblick och dödsdanser i en mycket fysisk och visuell föreställning där en tunnelbanevagn kraschat in på Dramatens stora scen och livets förväntningar frontalkrockar med verkligheten.

- Liv Död Sex Pop är som en kärleksförklaring till vår samexistens, säger Tove Sahlin, regissör och koreograf. Föreställningen ställer enkla allmängiltiga frågor som rör oss alla och från kollektivet på scenen kommer personliga svar genom en blandning av dans och radiodokumentär inbakad i en massa pulserande musik och ikonisk scenografi. Föreställningen skapas som en del i teaterns öppnande till en publik som kanske aldrig tidigare varit på Dramaten. Så drömmen är att många förstagångsbesökare hittar hit.

Uppsättningen är skapad av regissören och koreografen Tove Sahlin, dramatikern Malin Holgersson, scenografen Josefin Hinders och kompositören Malin Dahlström från Niki & The Dove. De har tidigare arbetat tillsammans med DNA – Dansa Nära Anhörig, som spelades för utsålda hus på Backa Teater i Göteborg 2018 och valdes ut till Scenkonstbiennalen 2019. Nu fortsätter de sitt utforskande och hyllande av livskrångel, sårbarhet och omsorg.

Regi och koreograf: Tove Sahlin. Text: Malin Holgersson, baserat på intervjuer med ensemblen. Musik: Malin Dahlström. Scenografi, kostym och ljus: Josefin Hinders. Koreografassistent: Destiny af Kleen. Mask och peruk: Thea Holmberg Kristensen, Frida Ottosson. Dramaturg: Irena Kraus. Medverkande på scen: Marlene Bergqvist, Uje Brandelius, Christine Bylund, Hamadi Khemiri, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Christopher Lehmann, Tanja Lorentzon, Maria Naidu, Sindri Runudde, Nemanja Stojanović, Maria Wärme. Övriga medverkande: Madeleine Månssons intervjusvar är med i föreställningen men på scenen är hon ersatt av Marlene Bergqvist.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Klara G.
Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Tove Sahlin. Foto: pressbild/Folkteatern Gävleborg.
Tove Sahlin. Foto: pressbild/Folkteatern Gävleborg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

På djupet med Unga Dramaten24.11.2021 10:41:36 CET | Pressmeddelande

Unga Dramaten startar en helt ny serie med samtal och undersökande arbete där barn, unga och konst står i fokus. Det första samtalet Var är mitt hemma? utgår från en läsning av monologer som författaren, konstnären och illustratören Stina Wirsén skrivit och som handlar om att behöva ryckas upp från sitt hem. Medverkar, på Lejonkulan den 8 december, gör skådespelare från Dramatens ensemble och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum