Dramaten och Ingmar Bergman öppnar teaterfestivalen i Avignon
Dämon – El funeral de Bergman – är ett nyskapat scenkonstverk av den spanska författaren, regissören och skådespelaren Angélica Liddell. Föreställningen, som öppnar årets teaterfestival i Avignon den 29 juni, är ett samarbete med bland annat Dramaten. Från Dramatens ensemble medverkar skådespelaren Elin Klinga m.fl.
Igår den 3 april presenterade Festival d’Avignon hela programmet för årets festival där Angela Liddells pjäs Dämon – El funeral de Bergman öppnar festivalen.
– Jag har följt och beundrat Angelicas arbete länge. När vi bjöd in hennes Liebestod på gästspel till Dramaten i höstas blev hon verkligt förtjust i huset, ensemblen och stämningen här. Hon frågade om vi ville vara mer aktiva samproducenter i hennes kommande produktion och bidra med bl.a skådespelare. Detta kändes mycket enkelt och inspirerande att tacka ja till, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.
Några dagar efter påve Johannes Paulus II:s begravning den 8 april 2005 beställer Ingmar Bergman en likadan kista som påven av en snickare på Fårö. I motsats till påvens överdådiga begravning var Bergmans nästan hemlig.
–Pjäsen är inte en hyllning till Bergman, utan handlar mer om hans demoner. För mig är Bergman nu en dröm och ett spöke. Han är med mig och han lyssnar på mig. Jag pratade så mycket med honom i Stockholm när jag var där och spelade Liebestod hösten 2023, berättar Angelica Lindell.
Dämon – El funeral de Bergman utgör den tredje delen i en trilogi med pjäserna Vudú och Eon som alla kretsar kring begravningar.
Författaren, regissören och skådespelerskan Angélica Liddell föddes i Figueres, Spanien 1966. Hon grundade Atra Bilis Teatro 1993 och har sedan dess skapat 25 produktioner med dem. Hennes pjäser har översatts till flera olika språk.
Kritikerna har klassat hennes teater som avantgardistisk och politisk, djupt innerlig. Utmärkande för hennes verk är hjärtskärande expressionism, renhet och sökandet efter mening genom smärta och omstörtning. Hon har vunnit ett flertal priser, inklusive 2012 års National Dramatic Literature Award för sitt verk La casa de la fuerza, utdelat av spanska kulturministeriet. 2013 tog hon emot Silverlejonet på Venedigbiennalen. 2017 utsågs hon till Chevalier des Arts et Lettres av Frankrikes kulturministerium.
Medverkar gör: David Abad, Ahimsa, Beatriz Álvarez, Yuri Ananiev, Nicolas Chevallier, Guillaume Costanza, Elin Klinga, Angélica Liddell, Borja López, Sindo Puche, Daniel Richard och ytterligare några skådespelare från Dramaten. Text/regi/scenografi/kostym: Angelica Liddell.
En produktion från Atra Bilis / Iaquinandi SL i samarbete med PROSPERO – Extended Theatre, Festival d’Avignon, Dramaten, Stockholm, GREC Festival de Barcelona. Tack Ingmar Bergmans stiftelse.
Produktionen är framtagen för Avignonfestivalen 2024. Efter spelperioden på festivalen turnerar föreställningen i Europa och kommer att gästspela på Dramaten våren 2025. Ges på spanska och svenska och textas till franska och engelska.
Avignonfestivalen (Festival d´Avignon)
grundades 1947 och är av världens största teaterfestivaler. Den årliga festivalen visar dans, film och musik, men det är teater som dominerar. Varje år visas cirka 50 produktioner från Frankrike och andra länder och totalt ges cirka 300 föreställningar och över 400 evenemang, inklusive panelsamtal och debatter, på 20 olika platser i Avignon. Årets festival äger rum 29 juni-21 juli.
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder
Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten 2024: Höga biljettintäkter och yngre publik24.1.2025 09:32:55 CET | Pressmeddelande
Biljettintäkterna för 2024 landade på 55 miljoner kronor vilket är det näst högsta någonsin i Dramatens historia. Trots färre antal föreställningar och produktioner, beroende på minskade anslag, kan ökningen förklaras med hög beläggning på Stora scenen. –Vi märker även att vi når en yngre publik vilket är mycket glädjande, säger Kitte Wagner, vd Dramaten och Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare.
Salong Esther - kvällar om judiskt liv i Sverige22.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Dramaten uppmärksammar 250 år av judiskt liv i Sverige med litterära salonger fyllda med läsningar, improvisation, musik och samvaro. Skådespelarna Ellen Jelinek och Sara Key är konstnärligt ansvariga och bjuder in gäster som på olika sätt belyser judisk historia, nutid och framtid. Premiär i Dramatenbaren den 6 februari.
En av teaterhistoriens värsta mödrar på scen21.1.2025 13:40:51 CET | Pressmeddelande
Pelikanen av August Strindberg är ett intensivt kammarspel om en mor som försummar sina barn. Nu sätts den upp på Lilla scenen i regi av Emil Graffman. I rollerna: Lena Endre, Electra Hallman, Anneli Martini, Torkel Petersson och Peter Viitanen. Premiär 6 februari.
Dramaten presenterar förbjuden georgisk pjäs16.1.2025 08:55:00 CET | Pressmeddelande
Dramaten.Doc, som presenterar gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen, fortsätter under våren med fem nya läsningar. Vid första tillfället framförs den georgiske författaren Davit Gabunias pjäs Hur jag blev kär i oligarkens dotter. Den 30 och 31 januari i Dramatenbaren.
Mattias Andersson gör Bergmans Skammen15.1.2025 09:27:32 CET | Pressmeddelande
Ingmar Bergmans film Skammen från 1968 handlar om ett konstnärspar som lever i en orolig tid där ett krig plötsligt bryter ut. Mattias Andersson, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten, har här bearbetat filmen för vår samtid. I rollerna syns Adam Lundgren, Sofia Pekkari och Peter Andersson. Premiär på Stora scenen 1 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum