Dramaten och Ingmar Bergman öppnar teaterfestivalen i Avignon

Dela

Dämon – El funeral de Bergman –   är ett nyskapat scenkonstverk av den spanska författaren, regissören och skådespelaren Angélica Liddell. Föreställningen, som öppnar årets teaterfestival i Avignon den 29 juni, är ett samarbete med bland annat Dramaten. Från Dramatens ensemble medverkar skådespelaren Elin Klinga m.fl.

Angélica Liddell
Angélica Liddell Foto: Alberto García-Alix

Igår den 3 april presenterade Festival d’Avignon hela programmet för årets festival där Angela Liddells pjäs Dämon – El funeral de Bergman öppnar festivalen.

– Jag har följt och beundrat Angelicas arbete länge. När vi bjöd in hennes Liebestod på gästspel till Dramaten i höstas blev hon verkligt förtjust i huset, ensemblen och stämningen här. Hon frågade om vi ville vara mer aktiva samproducenter i hennes kommande produktion och bidra med bl.a skådespelare. Detta kändes mycket enkelt och inspirerande att tacka ja till, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Några dagar efter påve Johannes Paulus II:s begravning den 8 april 2005 beställer Ingmar Bergman en likadan kista som påven av en snickare på Fårö. I motsats till påvens överdådiga begravning var Bergmans nästan hemlig.

–Pjäsen är inte en hyllning till Bergman, utan handlar mer om hans demoner. För mig är Bergman nu en dröm och ett spöke. Han är med mig och han lyssnar på mig. Jag pratade så mycket med honom i Stockholm när jag var där och spelade Liebestod hösten 2023, berättar Angelica Lindell.

Dämon – El funeral de Bergman utgör den tredje delen i en trilogi med pjäserna Vudú och Eon som alla kretsar kring begravningar.

Författaren, regissören och skådespelerskan Angélica Liddell föddes i Figueres, Spanien 1966. Hon grundade Atra Bilis Teatro 1993 och har sedan dess skapat 25 produktioner med dem. Hennes pjäser har översatts till flera olika språk.

Kritikerna har klassat hennes teater som avantgardistisk och politisk, djupt innerlig. Utmärkande för hennes verk är hjärtskärande expressionism, renhet och sökandet efter mening genom smärta och omstörtning. Hon har vunnit ett flertal priser, inklusive 2012 års National Dramatic Literature Award för sitt verk La casa de la fuerza, utdelat av spanska kulturministeriet. 2013 tog hon emot Silverlejonet på Venedigbiennalen. 2017 utsågs hon till Chevalier des Arts et Lettres av Frankrikes kulturministerium.

Medverkar gör: David Abad, Ahimsa, Beatriz Álvarez, Yuri Ananiev, Nicolas Chevallier, Guillaume Costanza, Elin Klinga, Angélica Liddell, Borja López, Sindo Puche, Daniel Richard och ytterligare några skådespelare från Dramaten. Text/regi/scenografi/kostym: Angelica Liddell.

En produktion från Atra Bilis / Iaquinandi SL i samarbete med PROSPERO – Extended Theatre, Festival d’Avignon, Dramaten, Stockholm, GREC Festival de Barcelona. Tack Ingmar Bergmans stiftelse.

Produktionen är framtagen för Avignonfestivalen 2024. Efter spelperioden på festivalen turnerar föreställningen i Europa och kommer att gästspela på Dramaten våren 2025. Ges på spanska och svenska och textas till franska och engelska.

Avignonfestivalen (Festival d´Avignon)
grundades 1947 och är av världens största teaterfestivaler. Den årliga festivalen visar dans, film och musik, men det är teater som dominerar. Varje år visas cirka 50 produktioner från Frankrike och andra länder och totalt ges cirka 300 föreställningar och över 400 evenemang, inklusive panelsamtal och debatter, på 20 olika platser i Avignon. Årets festival äger rum 29 juni-21 juli.

Kontakter

Bilder

Angélica Liddell
Angélica Liddell
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga14.5.2024 08:48:03 CEST | Pressmeddelande

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi. Det är inte kört på Stora scenen den 24 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye