Ljuskolan – ny filmserie för bättre förståelse och tips om belysning
”Ungefär 20% av världens elanvändning går till belysning och ungefär hälften skulle kunna sparas om vi planerade belysningen på ett mer hållbart sätt. Det handlar om ca 2000 TWh och motsvarar 300 kärnkraftsreaktorer eller 3 gånger mer än all vindkraft som producerades i världen förra året.” säger Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen och Hemljus och fortsätter:
”Genom Ljusskolan vill vi lyfta belysningsfrågan och förutom energi- och miljöaspekter genomsyras filmserien av ett bredare hållbarhetstänk, med fokus på ljusets påverkan på människan och rummet.”
Ljusskolan är avsedd för både konsumenter, fastighetsägare, arkitekter, utbildningsinstanser, politiker och andra med intresse och nyfikenhet i frågor om ljus och belysning. Filmserien består av sju avsnitt med följande innehåll:
Lektion 1: Ser du ljuset? Om vad ljus är, om begrepp som watt och lumen.
Lektion 2: Hur känns ljuset? Hur väljer vi ljus för att skapa en viss känsla?
Lektion 3: Skapa ett bra ljus – placering. Hur mycket ljus behöver vi och hur ska vi placera belysningen? Varför behövs både funktions-, omfälts- och dekorativt ljus?
Lektion 4: Skapa ett bra ljus – färg och ton. Vilken ljuskvalitet ska vi satsa på och hur påverkar ljuset känslan i rummet, färger och material? Hur kan vi definiera ljuskvalitet?
Lektion 5: Ljus bortom seendet. Ljus påverkar oss inte bara genom att möjliggöra att vi ser. Det påverkar även våra hormoner och dygnsrytm. Vad är viktigt att tänka på i frågeställningar om ljus och hälsa?
Lektion 6: Det hållbara ljuset. Hur planerar vi våra ljusmiljöer så att vi får rätt ljus på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Varför är det viktigt att vi tar hänsyn till produkternas hela livslängd och vilka tekniska möjligheter finns det för att använda så lite energi som möjligt?
Lektion 7: Begrepp, enheter och teknik. Den sista delen summerar enheter och begrepp som används vid belysningsplanering. Hur beräknar vi, t ex bländning, vad betyder färgåtergivning, dimring och flimmer, hur beskriver vi på ett korrekt sätt ljusets livslängd?
Samtliga avsnitt av Ljusskolan hittar du via Belysningsbranschens Youtube-kanal. Filmerna är framtagna i samarbete med branschorganisationerna Belysningsbranschen och Hemljus, med hjälp av ett ekonomiskt stöd från Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik.
---
För mera information, kontakta Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen och Hemljus,
e-post: mikael.castanius@belysningsbranschen.se telefon: 076-006 67 04.
Nyckelord
Kontakter
Mikael CastaniusVD
Tel:08-566 36 704Tel:076-006 67 04mikael.castanius@belysningsbranschen.seBilder
Länkar
Om
Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.
Följ Belysningsbranschen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen
De gör upp om Svenska Ljuspriset – finalisterna utsedda9.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sex projekt har gått till finalen om Svenska Ljuspriset, som årligen korar de belysningsmässigt bästa byggprojekten i Sverige. Tre av projekten är med i interiörklassen och tre i exteriörklassen. Samtliga finns i Göteborg eller Stockholm.
Nio projekt tävlar om prestigefyllt pris4.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag avslöjas vilka projekt som tävlar i år om det prestigefyllda Svenska Ljuspriset - en utmärkelse som vill uppmärksamma betydelsen av god ljusplanering. Fem projekt är uttagna att tävla i interiör- och fyra i exteriörklassen. Klart är att årets vinnare kommer att finnas i Göteborg och/eller i Stockholm.
Nästa vecka inleds lysrörsutfasningen – många fastighetsägare omedvetna16.2.2023 13:24:06 CET | Pressmeddelande
Den 24 februari inleds utfasningen av lysrör i Sverige. Många fastighetsägare är fortfarande omedvetna men behöver agera nu för att klara omställningen. Först ut är kompakt- och cirkellysrör, i augusti kommer turen till övriga konventionella lysrör.
TÄVLINGSINBJUDAN: Tävla om Sveriges bästa projekt under 2022 – delta i Svenska Ljuspriset16.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Anmälan är nu öppen för inlämning av tävlingsbidrag till årets omgång av Svenska Ljuspriset. Har du medverkat i ett projekt under 2022 där ljus och belysning har intressanta kvaliteter och planerats på ett hållbart sätt för både människa och miljö – är du välkommen att delta.
17 miljoner armaturer berörs av nya lagen – är fastighetsägarna redo?15.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nästa år förbjuds ett flertal idag vanligt förekommande ljuskällor på grund av ett slopat undantag för kvicksilver. Lagen innebär stora miljövinster och samtidigt stora utmaningar för Sveriges fastighetsägare.