Belysningsbranschen

Ljuskolan – ny filmserie för bättre förståelse och tips om belysning

Dela

Nu introduceras Ljusskolan, en serie pedagogiska filmer om ljus och belysning. Filmerna är ca 7 – 10 minuter långa och tar upp viktiga aspekter av ljus. Syftet är att ge tips och öka förståelsen så att vi kan skapa bra och hållbara ljusmiljöer både hemma och på våra arbetsplatser.

”Ungefär 20% av världens elanvändning går till belysning och ungefär hälften skulle kunna sparas om vi planerade belysningen på ett mer hållbart sätt. Det handlar om ca 2000 TWh och motsvarar 300 kärnkraftsreaktorer eller 3 gånger mer än all vindkraft som producerades i världen förra året.” säger Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen och Hemljus och fortsätter:

”Genom Ljusskolan vill vi lyfta belysningsfrågan och förutom energi- och miljöaspekter genomsyras filmserien av ett bredare hållbarhetstänk, med fokus på ljusets påverkan på människan och rummet.”

Ljusskolan är avsedd för både konsumenter, fastighetsägare, arkitekter, utbildningsinstanser, politiker och andra med intresse och nyfikenhet i frågor om ljus och belysning. Filmserien består av sju avsnitt med följande innehåll:

Lektion 1: Ser du ljuset? Om vad ljus är, om begrepp som watt och lumen.

Lektion 2: Hur känns ljuset? Hur väljer vi ljus för att skapa en viss känsla?

Lektion 3: Skapa ett bra ljus – placering. Hur mycket ljus behöver vi och hur ska vi placera belysningen? Varför behövs både funktions-, omfälts- och dekorativt ljus?

Lektion 4: Skapa ett bra ljus – färg och ton. Vilken ljuskvalitet ska vi satsa på och hur påverkar ljuset känslan i rummet, färger och material? Hur kan vi definiera ljuskvalitet?

Lektion 5: Ljus bortom seendet. Ljus påverkar oss inte bara genom att möjliggöra att vi ser. Det påverkar även våra hormoner och dygnsrytm. Vad är viktigt att tänka på i frågeställningar om ljus och hälsa?

Lektion 6: Det hållbara ljuset. Hur planerar vi våra ljusmiljöer så att vi får rätt ljus på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Varför är det viktigt att vi tar hänsyn till produkternas hela livslängd och vilka tekniska möjligheter finns det för att använda så lite energi som möjligt?

Lektion 7: Begrepp, enheter och teknik. Den sista delen summerar enheter och begrepp som används vid belysningsplanering. Hur beräknar vi, t ex bländning, vad betyder färgåtergivning, dimring och flimmer, hur beskriver vi på ett korrekt sätt ljusets livslängd?

Samtliga avsnitt av Ljusskolan hittar du via Belysningsbranschens Youtube-kanal. Filmerna är framtagna i samarbete med branschorganisationerna Belysningsbranschen och Hemljus, med hjälp av ett ekonomiskt stöd från Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik. 

---

För mera information, kontakta Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen och Hemljus,
e-post:
mikael.castanius@belysningsbranschen.se telefon: 076-006 67 04.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Belysningsbranschen
Belysningsbranschen
Box 17154
104 62 Stockholm

0702114541http://www.belysningsbranschen.se

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. 

https://belysningspodden.podbean.com/

Följ Belysningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum