Turistrådet Västsverige

Lokalt samarbete ska bidra till hållbarare besöksnäring i Kosterhavet

Dela

Kosterhavets nationalpark och fem lokala aktörer inom Strömstads besöksnäring ska samverka för att skapa en hållbarare besöksnäring i Kosterhavet. I dagarna signerades partneravtal mellan nationalparken och Koster Adventures, Kosterhavets Ekobod, Kust Event, Lagunen Camping & Stugor och Pensionat Ekenäs Koster.

Grunden för det nya samarbetet är att varje företag har satt upp mål för hur de på fem års sikt ska utveckla sitt hållbarhetsarbete, och utifrån detta utveckla erbjudanden till sina gäster. Företagen kan också använda en speciell logotyp i sin kommunikation som visar att man är en del av Kosterhavets nationalpark. Tanken med partnerskapet är att områdets natur- och kulturvärden förmedlas och bevaras på ett säkert och inspirerande sätt.

—   Vi på Turistrådet Västsverige välkomnar lokala samarbeten av den här typen. Det man har åstadkommit i Strömstad är ett perfekt exempel på samverkan som ligger helt i linje med vår satsning Hållbarhetsklivet – Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring, säger Fredrik Lindén, VD Turistrådet Västsverige.

De fem lokala aktörerna blir nu en typ av ambassadörer för Kosterhavets nationalpark, som alla ska samverka för hållbar besöksnäring.

Citat från och kontaktuppgifter till samtliga aktörer:

Gustav Waldås, delägare, Koster Adventures:

Telefon: 0705 11 45 50

Mail: gustav@kosteradventures.se

—   Det känns mycket bra att bli officiell samarbetspartner då hela vårt arbetsfält är just i Kosterhavets nationalpark. Vi får en fantastisk möjlighet att via dialog informera och guida nationalparkens gäster på bästa sätt.

Dr Ulf Eriksson, VD och ägare, Kosterhavets Ekobod:

Telefon: 0736 79 40 56

Mail: ulf.eriksson@kosterhavetsekobod.se

—   Koster är mitt hjärteställe sedan barnsben. Omsorg om naturen och havet häromkring är viktigt för oss. Vi är därför glada och stolta att vara ett av de första företagen som tecknar avtal med nationalparken.

Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavet/Länsstyrelsen Västra Götaland:

Telefon: 0703 65 66 63

Mail: anders.tysklind@lansstyrelsen.se

—   Det är väldigt positivt att det finns ett så stort intresse kring samarbetsavtal med Kosterhavets nationalpark. Det finns många engagerade aktörer kring Kosterhavet som fungerar som ambassadörer och spridare av kunskap och upplevelser. Denna tydliga strävan att utveckla hållbar kunskapsturism tror jag även att besökarna känner av. Fler aktörer i Strömstad och Tanum kommer att teckna avtal under året.

Anette Andersson, skeppare och ägare, Kust Event:

Telefon: 0526 600 20

Mail: anette@kustevent.com

—   Som ett företag med långtgående rötter i Kosterarkepelagen känner vi oss otroligt stolta över att vara ett av de första företagen som tecknar avtal med Kosterhavets nationalpark. Det är viktigt för oss att ta hand om vårt område och dess natur.

Pelle Olausson, VD och ägare, Lagunen Camping & Stugor:

Telefon: 0733 124 365

Mail: pelle@lagunen.se

—   Det känns hedrande och viktigt att bli en ambassadör och en del av Kosterhavets Nationalpark. Koster och Kosterhavet är en självklar del av destinationen Strömstad, och tillsammans måste vi ta ansvar att den brukas och vårdas för framtida generationer.

Anders Olsson, Pensionatföreståndare och ägare, Pensionat Ekenäs Koster:

Telefon: 0526 202 50

Mail: anders@kustevent.com

-       Med samma ägare som Kust Event är det också på Pensionat Ekenäs rötter långt tillbaka i arkipelagen och ett hjärta som brinner för vårt område. Liksom med de andra kollegorna som skrivit avtal med Kosterhavets Nationalpark, är förutsättningarna mycket goda att kunna ta hand om besökare och erbjuda aktiviteter samtidigt som man förvaltar vårt område på ett hållbart sätt.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Turistrådet Västsverige
Turistrådet Västsverige
Bergslagsgatan 2
40544 Göteborg (Gothenburg)

+46 (0)31-81 83 00http://www.turistradet.com

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Pressinbjudan: Välkommen till jobbmässa i Uddevalla klockan 1429.3.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag mellan 14-17 ordnar Turistrådet Västsverige tillsammans med Fyrbodals kommunalförbund, Visita Västra och Arbetsförmedlingen en jobbmässa på Margretegärdeskolan i Uddevalla. Under eftermiddagen får arbetssökanden som är intresserade av anställning inom besöksnäringen möjlighet att träffa över 20 olika västsvenska företag för intervjuer. Syftet är att hjälpa besöksnäringen, som har tappat stora mängder personal under pandemin, att hitta personal. Media hälsas välkomna att närvara under hela mässan.

Turistrådet hjälper besöksnäringen att hitta personal24.2.2022 11:15:43 CET | Pressmeddelande

Turistrådet Västsverige gör under våren ett antal insatser inom rekrytering och kompetensförsörjning för att hjälpa besöksnäringen, som har brist på personal. En webbplats avsedd för jobbannonser har tagits fram och man samarrangerar en rekryteringsmässa i Uddevalla den 29 mars. Dessutom anordnas en utbildning där personer utan tidigare erfarenhet av servering får en introduktion till yrket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum