Upplands Väsby kommun

M och S i gemensam debatt om Arlanda

Dela

Planerna på en fjärde landningsbana vid Arlanda riskerar att lägga en blöt filt över det bostadsbyggande som Storstockholm så väl behöver. Det skriver Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby kommun, och oppositionsrådet Mathias Bohman (S) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Samtidigt som trycket på Storstockholms bostadsmarknad är rekordstort växer risken för att planerna för Arlandas utveckling hämmar lösningen på Storstockholms bostadsproblematik, skriver Oskar Weinmar och Mathias Bohman (S). Bakgrunden till debattartikeln är planerna på en fjärde landningsbana i nord-sydlig riktning som skulle innebära mer flygbuller över Upplands Väsby.

Upplands Väsby kommun har ifrågasatt om ytterligare landningsbanor är nödvändiga och om inte förändrad inflygning, bananvändning och marklogistik i stället kan bidra till de förbättringar som behövs. Vid behov av en fjärde landningsbana föreslår Weinmar och Bohman en öst-västlig riktning som skulle vara till det bättre för Upplands Väsbys framtid.

”Ledstjärnan måste vara att så få av regionens invånare ska drabbas, både i dag och i morgon. Det förutsätter att man inte bara utgår från befintlig bebyggelse utan också förmår att ta höjd för det bostadsbyggande som planeras i kommunerna nära Arlanda”, skriver de i debattartikeln på svd.se.

Swedavia, det statliga bolag som äger och driver Arlanda, har argumenterat att en öst-västlig dragning är ett sämre alternativ eftersom det riskerar att leda till längre inflygningar och ökade utsläpp av växthusgaser. Naturvårdsverket menar tvärtom att det är viktigare att fokusera på att minimera bullret eftersom den längre inflygningen utgör en försumbar del av hela flygresans påverkan av klimatet.

- Vi vill att Upplands Väsby ska fortsätta att vara en expansiv kommun i Arlandas närhet. Anpassa en fjärde Arlandabana så att det är möjligt för kommunerna att bygga nya bostäder. Det är mycket som står på spel för hela regionen, säger Oskar Weinmar.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 87
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum