If Skadeförsäkring

Maj mest skadedrabbade månaden för barn i studsmattor

Dela
Vårtid och härligt väder betyder för många barn tid för lek i trädgården. I maj sker flest skador bland barn som hoppar i studsmattor. Att flera barn hoppar samtidigt är den vanligaste orsaken till olyckor. "Det är givetvis alltid viktigt att måna om barns säkerhet vid lek på studsmatta och på grund av nuvarande läge med pågående covid-19 pandemi så är det extra viktigt att kontrollera att lek på studsmattan går rätt till, för att minimera risken för skador och därmed undvika att belasta vården." säger Ifs specialist.

Studsmatta är en fantastisk leksak som gör det roligt att röra på sig och samtidigt ger bra koordinationsträning. I jämförelse med många fritidsaktiviteter är den billig och kan användas av barn i olika åldrar. Men tyvärr inträffar det ofta att barn som hoppar i studsmattan skadar sig.

Under pågående covid-19 pandemi är sjukvården hårt ansträngd och många ställer sig kanske frågan om studsmattan ska monteras upp överhuvudtaget i år. Det är givetvis alltid viktigt att måna om barns säkerhet vid lek på studsmatta och om man väljer att montera upp studsmattan i år så är det extra viktigt att kontrollera att lek på studsmattan går rätt till, för att minimera risken för skador.

Varje år skadas ungefär 6 000 barn i olyckor relaterade till studsmattor. Flest skador sker under sommarhalvåret – och mer än en femtedel (21 procent) av alla skadehändelser med studsmatta sker i maj, enligt Socialstyrelsens statistik.

Skadehändelser med studsmatta under åren 2012-2017 fördelat per månad i procent

01. Januari

1

02. Februari

1

03. Mars

4

04. April

14

05. Maj

21

06. Juni

17

07. Juli

17

08. Augusti

13

09. September

7

10. Oktober

3

11. November

1

12. December

1

(Källa: Socialstyrelsen)

– De flesta skadorna på studsmatta sker i åldrarna fem till tio år och många av dem orsakas av att flera barn hoppar samtidigt. Vanligast är frakturer av olika slag, framförallt i handleder, fingrar, armbågar och fotleder. Skador i fotleden beror ofta på att foten fastnar i studsmattans kant och skadan kan kräva både operation och lång, besvärlig läkningstid, säger Sara Sköldkvist, produktspecialist personförsäkring på If.

Det finns risk för att nackskador kan uppstå till exempel vid misslyckade volter och hopp. Volter, skruvar och andra tricks bör därför undvikas helt i dessa tider för att undvika skada och minska belastningen på vården. Givet rådande läge och för att minimera risken för skador bör dessutom endast en person hoppa åt gången.

– Om studsmattan plockas fram är det viktigt att komma överens med barnen om några få, men viktiga, förhållningsregler att hålla sig till när de hoppar studsmatta. Reglerna ska gälla för alla som hoppar, både kompisar och vuxna. Kom ihåg att alltid ha uppsikt över barn som leker i studsmattan, säger Sara Sköldkvist.

Skador som uppstår trots att förhållningsreglerna har följts brukar vara av lindrigare art.

Ifs tips för ökad säkerhet i studsmattan:

  • Ställ studsmattan på plan mark så att den står stadigt. Om marken lutar där studsmattan står ökar skaderisken väsentligt.
  • Underlaget kring mattan ska vara mjukt.
  • Ställ mattan långt ifrån träd och andra hårda föremål.
  • Mattan ska ha ett stabilt och rejält vadderat ramskydd.
  • Det ska inte finnas något mellanrum mellan ram och matta.
  • Använd skyddsnät för att förhindra att barnen trillar av. Låt gärna nätet gå hela vägen till marken, eftersom det minskar risken att någon kryper in under mattan.
  • Ju större studsmatta desto mindre risk att ramla av. Givet rådande läge och för att minimera risken för skador så bör man endast hoppa en person åt gången.

De viktigaste förhållningsreglerna

  1. Givet rådande läge och för att minimera risken för skador så bör endast en person åt gången hoppa. (Om två personer hoppar på studsmattan är det viktigt att de håller ögonkontakt och avstånd till varandra.)
  2. Hoppa utan skor.
  3. Ha inga leksaker eller andra föremål på studsmattan. Det kan ge svåra skador om man landar olyckligt på dem. 
  4. Små barn får aldrig hoppa utan tillsyn av en vuxen.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye