Majblommans Riksförbund

Majblomman släpper årets granskning av Sveriges kommuners arbete mot barnfattigdom

Dela

Majblommans granskning bekräftar oroande siffror från SCB och Unicef. Klyftan mellan barn i Sverige förstärks av att många svenska kommuner saknar både kunskap om och insatser mot barnfattigdom. I dag släpps Majblommans granskning av svenska kommuners barnrättsarbete, inklusive barns röster och en kravlista.

Enligt SCB lever 145 000 barn i Sverige i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga. Samtidigt har Sverige förmåga att skapa ekonomisk jämlikhet bland barn blivit sämre enligt Unicef. I skenet av detta släpper Majblommans i dag årets granskning av hur svenska kommuner arbetar mot barnfattigdom och för barns rättigheter i skolan och på fritiden. Rapporten visar stor skillnad mellan kommuner med kunskap och kommuner som är passiva i barnrättsfrågor. Skillnaden mellan kommuner innebär ojämlikhet bland barn i olika delar av landet.

Majblomman rapport ”Andra tycker jag är konstig” har genomförts med hjälp av Demoskop. Resultatet visar bland annat att:

-        Över 60 procent av de kommuner som svarat på Majblommans enkät uppger sig sakna en plan mot barnfattigdom.

-        50 procent av de kommunpolitiker som svarat på enkäten kan eller vill inte uppge om det finns någon uppföljning av kommunens arbete för barns jämlika villkor.

-        Mer än hälften av de kommuner som svarat på frågan om policy för kostnader i skolan uppger att de saknar en sådan.

-         Kostnaden för kulturskola varierar stort mellan kommuner, mellan helt avgiftsfritt och upp till 1 700 kronor per termin.

-         30 procent av kommunerna ger extra försörjningsstöd till barnfamiljer inför sommarlovet.

-         Få av de kommuner som svarat på enkäten erbjuder fri kollektivtrafik för barn.

Majblomman vill se ökad takt och tydlighet i kommunernas arbete för barns jämlika uppväxtvillkor, och levererar åtta krav i slutet av granskningen. Tove Lindahl Greve, generalsekreterare: 

-        Majblomman ser att Sveriges kommuner kan spela en avgörande roll för barns jämlika villkor. Vi ser mycket allvarligt på att uppväxtvillkoren ser så olika ut beroende på var i landet barn växer upp. Våra rekommendationer handlar bland annat om att kommunerna behöver ha en policy for avgifter i skolan, att de ska involvera barn i utvecklingen av fritidsverksamhet, om att kulturskolan måste bli mer tillgänglig och att kollektivtrafiken inte ska hindra barns möjlighet att delta i gemenskapen. 

Rapporten "Andra tycker jag är konstig" bifogas detta pressmeddelande och kan laddas ner från Majblommans pressrum Via TT. 

För mer information, välkommen att kontakta

Liv Landell Major – pressekreterare: 0708-742713

Bilder

Dokument

Om

Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman - Alla barns blomma

 

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

12-årige Wille intervjuar partiledarna i Almedalen27.6.2018 10:31Pressmeddelande

Politikerveckans yngste reporter heter Wille Öhgren och är redan en profil i Almedalen. Förra året intervjuades han om sitt stora intresse för politik i SVT. Han avslöjade att han är på plats så mycket han kan, och annars följer alla livesändningar från Almedalen. Samtidigt. 2018 ställer Wille upp för Majblomman och intervjuar alla partiledare och barnministern om barns rättigheter. Temat blir otillåtna kostnader i skolan, men Wille kommer också att utmana var och en med skräddarsydda frågor inför valrörelsen. - Jag ser fram emot att diskutera med partiledarna, jag tycker självklart att barns rättigheter ska ha mer plats i politiken, säger Wille. Wille Öhgren bor i Visby och ska börja 7:an på Solbergaskolan efter lovet. Han vill bli journalist, och har redan hunnit vara prao på P4 Gotland. Största intresset är samhällsfrågor: - Ja, jag gör inte mycket annat. Nyheter är mitt fritidsintresse! Sedan 2004 skickar Majblomman en knattereporter till Almedalen, med målet att föra barns talan o

Unik guldring på auktion till förmån för Majblomman    20.4.2018 13:23Pressmeddelande

Guldsmed Alexander Levin donerar unik ring till Majblomman Sedan en vecka tillbaka pågår en auktion på Majblommans facebooksida. Vår lokalförening i Motala auktionerar ut en handtillverkad majblommering i 18 K guld och mörkoxiderat silver, med en odlad pärla. Ringen är en tolkning av årets majblomma, och skapad i ett enda exemplar av guldsmed Alexander Levin som skänker den till Majblomman. Utropspriset är 3000 kr och ringen har storlek 57. Auktionen pågår på Majblommans Riksförbunds facebooksida till fredag 29 april kl 12.00 då den stängs. Högsta bud vinner den vackra ringen och pengarna går oavkortat till Majblomman som stödjer barn i ekonomisk utsatthet. Det är barnen som kommer att ha allra störst glädje av auktionen. Majblomman bekräftar alla bud skriftligen. Bud är bindande. Alexander Levin är guldsmed med 25 års erfarenhet. Han är tredje generationens guldsmed och äger butiken Levins Guld o Silver som etablerades 1937 i Motala. I år är Sveriges mest kända vårblomma inspirerad av

Äntligen dags att köpa majblommor!11.4.2018 11:23Pressmeddelande

Äntligen dags att köpa majblommor! Torsdag 12 april är det dags för barn över hela landet att sälja majblommor. De allra första blommorna köper Drottningen och sedan går startskottet. Efter premiärshowen med Tobbe Trollkarl ger sig tiotusentals skolelever ut och säljer majblommor, med siktet inställt på rekord. Förra året samlades 61 miljoner in. Pengarna går till barn som lever i ekonomisk utsatthet, i Sverige. I morgon är det äntligen dags för Majblommans insamling 2018! Kl. 12.30 samlas skolklasser över hela landet för att se Majblommans premiärshow som spelas in i Luleå och sänds via webben på majblomman.se. Tobbe Trollkarl lotsar publiken genom programmet, bland annat med medverkan av Kamferdrops, som har lovat ge barnen en riktig pangstart. Redan tidigare på förmiddagen smygstartar två barn insamlingen på Stockholms slott. Klockan 10.00 köper H M Drottning Silvia traditionsenligt de allra första majblommorna. Drottningen är Majblommans högsta beskyddare. Barnen som besöker slotte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum