Majblommans Riksförbund

Majblomman släpper årets granskning av Sveriges kommuners arbete mot barnfattigdom

Dela

Majblommans granskning bekräftar oroande siffror från SCB och Unicef. Klyftan mellan barn i Sverige förstärks av att många svenska kommuner saknar både kunskap om och insatser mot barnfattigdom. I dag släpps Majblommans granskning av svenska kommuners barnrättsarbete, inklusive barns röster och en kravlista.

Enligt SCB lever 145 000 barn i Sverige i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga. Samtidigt har Sverige förmåga att skapa ekonomisk jämlikhet bland barn blivit sämre enligt Unicef. I skenet av detta släpper Majblommans i dag årets granskning av hur svenska kommuner arbetar mot barnfattigdom och för barns rättigheter i skolan och på fritiden. Rapporten visar stor skillnad mellan kommuner med kunskap och kommuner som är passiva i barnrättsfrågor. Skillnaden mellan kommuner innebär ojämlikhet bland barn i olika delar av landet.

Majblomman rapport ”Andra tycker jag är konstig” har genomförts med hjälp av Demoskop. Resultatet visar bland annat att:

-        Över 60 procent av de kommuner som svarat på Majblommans enkät uppger sig sakna en plan mot barnfattigdom.

-        50 procent av de kommunpolitiker som svarat på enkäten kan eller vill inte uppge om det finns någon uppföljning av kommunens arbete för barns jämlika villkor.

-        Mer än hälften av de kommuner som svarat på frågan om policy för kostnader i skolan uppger att de saknar en sådan.

-         Kostnaden för kulturskola varierar stort mellan kommuner, mellan helt avgiftsfritt och upp till 1 700 kronor per termin.

-         30 procent av kommunerna ger extra försörjningsstöd till barnfamiljer inför sommarlovet.

-         Få av de kommuner som svarat på enkäten erbjuder fri kollektivtrafik för barn.

Majblomman vill se ökad takt och tydlighet i kommunernas arbete för barns jämlika uppväxtvillkor, och levererar åtta krav i slutet av granskningen. Tove Lindahl Greve, generalsekreterare: 

-        Majblomman ser att Sveriges kommuner kan spela en avgörande roll för barns jämlika villkor. Vi ser mycket allvarligt på att uppväxtvillkoren ser så olika ut beroende på var i landet barn växer upp. Våra rekommendationer handlar bland annat om att kommunerna behöver ha en policy for avgifter i skolan, att de ska involvera barn i utvecklingen av fritidsverksamhet, om att kulturskolan måste bli mer tillgänglig och att kollektivtrafiken inte ska hindra barns möjlighet att delta i gemenskapen. 

Rapporten "Andra tycker jag är konstig" bifogas detta pressmeddelande och kan laddas ner från Majblommans pressrum Via TT. 

För mer information, välkommen att kontakta

Liv Landell Major – pressekreterare: 0708-742713

Bilder

Dokument

Om

Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Äntligen säljer barnen majblommor med Swish!10.4.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Torsdag 11 april kl 12.00 går startskottet för tiotusentals barn som ska sälja majblommor över hela landet.Samtidigt kan Majblomman äntligen erbjuda digital betalning via Swish! Så här funkar det: Varje barn får en QR-kod från Swish, som köparen läser av med sin smarta telefon. QR-koden är personlig och hjälper barnet att hålla koll på sin insamling. Egen telefon behövs alltså inte, och den som vill undvika kontanter kan så klart sälja majblommor enbart med Swish. - Vi är så glada över att ha hittat en digital lösning som både är säker för barnen som säljer majblommor, och smidig för den som inte har kontanter på sig, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve Majblomman är en barnrättsorganisation som verkar för att alla barn i Sverige ska inkluderas i gemenskapen i skolan och på fritiden, oavsett ekonomiska förutsättningar. Vi samlar in pengar genom att barn i hela Sverige säljer majblommor varje vår. På så vis kan vi dela ut ekonomiskt stöd till enskilda barn, påverka b

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum