Stockholms läns sjukvårdsområde

Majoriteten spelpatienter väljer behandling via nätet

Dela

Hittills i år har antalet personer som behandlas för spelberoende på Beroendecentrum Stockholm ökat med nästan 30 procent. Över hälften av dessa väljer behandling via nätet.

-  Det är jättebra att fler känner till våra behandlingar via nätet och att de som behöver hittar till oss. Ibland räcker det som enskild insats och ibland kan det kompletteras med annan behandling på en fysisk mottagning, säger Kerstin Annerborn, enhetschef för eStöd vid Beroendecentrum Stockholm.

Sedan 2018 ansvarar eStöd för Beroendecentrum Stockholms behandlingar via nätet. Spelprogrammet lanserades hösten 2019 och antalet patienter i programmet har sedan dess ökat varje år.

Ökningen syns inom hela Beroendecentrum Stockholm, som bara i år fått 27 procent fler spelpatienter jämfört med motsvarande period förgående år, men i synnerhet gäller det den internetförmedlade behandlingen. 55 procent av Beroendecentrum Stockholms spelpatienter har valt den internetförmedlade behandlingen och antalet spelpatienter på eStöd har ökat med 48 procent jämfört med 2022.

Många befinner sig i en kris

Hanna Hällström jobbar som psykolog och biträdande enhetschef på eStöd och är en av de som följer patienterna.

-  Många patienter har väntat rätt länge innan de tar steget och söker hjälp.  När personen väl söker vård hos oss har situationen börjat bli ohållbar, de kanske även har berättat för anhöriga som ställt krav på att söka hjälp, säger Hanna Hällström.

Det är inte ovanligt att patienterna går igenom en mycket påfrestande period i livet.

-  Ofta befinner sig personen i en kris, både ekonomisk, psykiskt och relationsmässigt, och kan uppleva det som att ”allt rasar samman”. Då är det såklart viktigt att få hjälp omgående. Oftast tar det inte mer än ett par veckor från att vi får en remiss eller egenanmälan tills att personen bokas in för ett första besök, säger Hanna Hällström.

I bedömningsprocessen träffar patienterna både läkare och psykolog via video och det görs alltid en suicidriskbedömning. Därefter följs så väl måendet som spelproblemens karaktär upp kontinuerligt under behandlingens gång. En behandlare (psykolog/psykoterapeut) följer patienten genom hela behandlingen och vid avslut följs behandlingsresultat och måendet upp vid ett läkarbesök.

-  Problem med depression, ångest och bristande impulskontroll är relativt vanligt. I samråd med patienten kan vi då rekommendera en parallell behandling på en fysisk mottagning, säger Hanna Hällström.

En enkel väg in

Att kunna anmäla sig och ha all kontakt via nätet uppskattas av många patienter. Även flexibiliteten med möjlighet att kunna jobba på tider och platser som passar en själv.

-  Även för de som behöver mer hjälp än behandling via nätet kan detta vara en bra start. Det kan kännas enklare att börja med att söka hjälp via nätet, och att steget till att söka annan psykiatrisk vård eller fortsatt beroendevård inte blir lika stort, säger Kerstin Annerborn.

Fakta om behandlingen

Behandling via nätet för spelberoende vänder sig till personer över 18 år. Det spelar ingen roll var i landet du bor. Behandlingen baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) och pågår i cirka tolv veckor. Patienten har kontinuerlig skriftlig kontakt med en psykolog i programmet för stöd och återkoppling.

Statistik

Period

Totalt antal patienter i behandling för spelberoende (hela BCS)

Patienter i behandling via nätet för spelberoende

2020

232

74

2021

336

168

2022

388

184

2023 (januari – 15 juni)

246

136

 Har du problem?

Om du har ett pengarspelbeteende som stämmer överens med minst fyra av punkterna nedan, kan det vara tecken på att du har eller riskerar utveckla ett spelberoende. Då kan det vara bra att söka hjälp.

  1. Du tänker ständigt på spel (tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel). 
  2. För att behålla spänningen krävs att du spelar för allt större summor.
  3. Du har misslyckats flera gånger med att begränsa ditt spelande eller sluta att spela.
  4. Du blir rastlös eller irriterad när du försöker sluta spela eller spela mindre.
  5. Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  6. Du återvänder till särskilda spel fastän du tidigare har förlorat pengar på dem. Du vill ta revansch för förlusten.
  7. Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar.  
  8. Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildning eller karriärmöjlighet på grund av spelandet.
  9. Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende visar ny forskning8.11.2024 08:50:17 CET | Pressmeddelande

En avhandling från Karolinska Institutet som presenteras idag undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symptom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye