Mälardalstrafik

Mälartåg storsatsar med många nya avgångar

Dela

Storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter i vinter. I den nya tidtabellen för 2022 utökar Mälartåg antalet avgångar kraftigt på flera av sina linjer. Några av nyheterna är avgångar en gång i timmen på sträckan Uppsala – Stockholm med moderna dubbeldäckare, smidiga förbindelser varje timme Örebro/Arboga – Eskilstuna – Stockholm – Arlanda – Uppsala utan byten samt halvtimmestrafik på sträckan Sala – Västerås – Eskilstuna.

Mälartågs satsning i vinter  innebär ytterligare tolv nya dubbeldäckare på spåren i Stockholm-Mälardalen och många nya avgångar. Foto: Niklas Björling
Mälartågs satsning i vinter innebär ytterligare tolv nya dubbeldäckare på spåren i Stockholm-Mälardalen och många nya avgångar. Foto: Niklas Björling

Den stora ökningen av avgångar är möjlig genom att Mälartåg sätter in ytterligare tolv nya dubbeldäckare, förutom de 33 som redan rullar på spåren. Bakom satsningen på Mälartåg står Mälardalstrafik, som ägs gemensamt av regionerna i Stockholm-Mälardalen.

– Fler nya tåg och fler nya avgångar gör att trafiken på Mälartågslinjerna har mer än fördubblats på fem år. Nu fortsätter vår historiska satsning med mer, bättre och smartare trafik för alla som besöker, bor eller jobbar i Stockholm-Mälardalen, säger Kristoffer Tamsons (M), styrelseordförande Mälardalstrafik och trafikregionråd Region Stockholm.

Den nya tidtabellen, som fastställts av Trafikverket, träder i kraft den 12 december 2021. Den största enskilda satsningen är fler avgångar med Mälartåg på linjen Örebro/Arboga – Eskilstuna – Stockholm – Arlanda – Uppsala  på vardagar i vardera riktningen. Detta sker genom att Mälartåg etablerar egen omfattande trafik på delsträckan Stockholm – Arlanda – Uppsala, som länkas ihop med den befintliga trafiken på Svealandsbanan.

– När nu samhället nystartar efter pandemin ligger den kraftiga ökningen av nya tåg och avgångar helt rätt i tiden. En satsning som leder till att vi än mer knyter ihop den dynamiska Stockholm-Mälarregionen på ett hållbart sätt, till nytta för medborgare och näringsliv, säger Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.

ALLA NYA AVGÅNGAR  FRÅN DEN 12 DECEMBER 2021 - STAD FÖR STAD

Raka spåret Västra Mälardalen – Arlanda/Uppsala

Det blir fler avgångar med Mälartåg på linjen Örebro – Arboga – Kungsör – Eskilstuna – Strängnäs – Läggesta – Nykvarn – Södertälje – Flemingsberg – Stockholm – Arlanda – Knivsta – Uppsala utan byte på vardagar i vardera riktninge . Avgångarna Arboga – Uppsala går varje timme. Från Örebro blir det 13 avgångar, en ökning från 8 avgångar. Det blir enklare och smidigare för resenärer – inte minst de som reser till och från Arlanda flygplats - som inte behöver byta tåg i Stockholm. Många nya avgångar kvällstid skapar möjlighet att ta tåget från Arlandas ankommande flyg utan byten i Stockholm.

Uppsala – Stockholm: Många avgångar med moderna Mälartåg

Antalet avgångar med Mälartåg ökar kraftigt från 2 till 23 avgångar  på vardagar i vardera riktningen. Det betyder avgångar varje timme via Arlanda, där resenärer reser med nya, rymliga dubbeldäckare med wifi och goda möjligheter att arbeta ombord – och möjlighet att ta med cykel. I rusningstid på morgon och eftermiddag kör Mälartåg även sju avgångar som går via Knivsta och Märsta. Eftersom även andra tågbolag trafikerar sträckan blir det totalt sett fler avgångar att välja mellan för resenärena.

Eskilstuna: Nya Region Expressavgångar till och från Stockholm

Förutom förbättrade förbindelser hela vägen till Arlanda och Uppsala (se ovan) får Eskilstuna två nya Region Expressavgångar till Stockholm på morgonen (som börjar i Örebro) och två nya från Stockholm på eftermiddagen. Totalt blir det tre Region Express-avgångar på vardagar i vardera riktningen, som sparar 10–15 minuter i restid, eftersom expressavgångarna inte gör några uppehåll mellan Eskilstuna och Stockholm. Det blir även fler avgångar Eskilstuna – Stockholm i rusningstid, samt en efterlängtad kvällsavgång kl. 21.55 – från Stockholm via Eskilstuna och hela vägen till Örebro. Det blir även fler avgångar på helger, från 9 till 12 avgångar i vardera riktningen.

Sala – Västerås – Eskilstuna: Avgångar varje halvtimme

Det blir avgångar varje halvtimme Sala – Ransta – Västerås – Kolbäck – Kvicksund – Eskilstuna på vardagar och avgångar varje timme under stora delar av dagen på helger. Det ska underlätta för arbets- och studiependlare och fritidsresenärer att ta tåget och lämna bilen hemma. På sträckan Sala – Västerås finns några undantag. Det blir avgångar varje timme på sen förmiddag och tidig eftermiddag, eftersom det är trångt på spåret. I Ransta stannar tågen varje timme hela dagen, eftersom det bara finns en plattform där tågen kan stanna.

Södertälje, Flemingsberg: Smidiga resor till Arlanda och Uppsala

Avgångar varje timme på vardagar på linjen Örebro – Eskilstuna – Stockholm – Arlanda – Uppsala gör att resenärer från Södertälje och Flemingsberg kan ta Mälartåg till och från Arlanda utan byte i Stockholm. Det blir ett komplement till pendeltåget.

Nyköping – Stockholm: Fler vardags- och helgavgångar

Det blir fyra nya avgångar Nyköping – Vagnhärad – Södertälje – Flemingsberg – Stockholm på vardagar i vardera riktninge , vilket ger avgångar varje halvtimme i rusningstid på morgon och eftermiddag. Det blir även smidigare för Nyköpingsborna att ta tåget på helger in till Stockholm och Södertälje, då helgavgångarna ökar från 7 till 12. Det innebär tåg en gång i timmen under del av dagen. Norrköping – Kolmården vidare mot Nyköping och Stockholm får en ny avgång, från 17 till 18, på vardagar i vardera riktningen.

Vingåker, Katrineholm, Flen: Fler helgavgångar till och från Stockholm

Det blir fler avgångar Vingåker – Katrineholm – Flen – Gnesta – Södertälje – Flemingsberg – Stockholm, främst på helger. Helgavgångarna ökar från 5 till 8 i vardera riktningen. Det underlättar för sörmlänningar som exempelvis vill besöka Södertälje och Stockholm på helger och för stockholmare som reser till sina fritidshus i Sörmland. På vardagsmorgnar tillkommer en ny avgång hela vägen Hallsberg – Stockholm och tillbaka från Stockholm på eftermiddagen.

Örebro, Arboga: Fler avgångar inklusive supertidig morgontur mot Arlanda

Det blir fler Region Expressavgångar från Örebro och Arboga till och från Stockholm på vardagar, från 1 till 3, som förkortar restiden för dem som arbets- och studiependlar. Totalt ökar avgångarna mellan Örebro och Arboga från 8 till 13 på vardagar. Merparten av de nya avgångarna är genomgående till Stockholm, Arlanda och Uppsala. Även på morgonen blir det en ny tidig avgång från Örebro kl. 04.10, då man kan resa till Arlanda flygplats utan byten och vara där till kl. 06.30.

Fakta 

Mälartåg trafikerar följande fyra linjer:

• Örebro – Eskilstuna – Stockholm – Uppsala
• Hallsberg – Katrineholm – Stockholm
• Norrköping – Nyköping – Stockholm
• Linköping – Eskilstuna – Västerås – Sala

Mälartågs tågflotta

Regionerna i Stockholm-Mälardalen har genom Mälardalstrafik investerat i en helt ny tågflotta i två omgångar. De 33 första Mälartågen sattes i trafik december 2019 – sommaren 2021. Leveransen av ytterligare tolv tåg har inletts och samtliga kommer att vara i trafik under Q1 2022. Dessutom trafikeras linjen Linköping – Eskilstuna – Västerås – Sala av sex regionaltåg av modell Regina, som rustas upp interiört och exteriört. Från den 12 december ansvarar MTR för drift och underhåll av tågen.

Kontakter

För mer information:

Presskontakt till Kristoffer Tamsons (M), ordförande Mälardalstrafik:
Emil Johansson, emil.e.johansson@sll.se 070-737 7633

Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik, Monica.Johansson@regionsormland.se
072- 219 88 91

För kompletterande faktaunderlag om de nya avgångarna

Katarina Myrberg, pressansvarig Mälardalstrafik
katarina.myrberg@malardalstrafik.se 072-464 76 22

Bilder

Mälartågs satsning i vinter  innebär ytterligare tolv nya dubbeldäckare på spåren i Stockholm-Mälardalen och många nya avgångar. Foto: Niklas Björling
Mälartågs satsning i vinter innebär ytterligare tolv nya dubbeldäckare på spåren i Stockholm-Mälardalen och många nya avgångar. Foto: Niklas Björling
Ladda ned bild
Kristoffer Tamsons (M), ordförande i Mälardalstrafik och trafikregionråd i Region Stockholm.
Kristoffer Tamsons (M), ordförande i Mälardalstrafik och trafikregionråd i Region Stockholm.
Ladda ned bild
Monica Johansson (S), vice ordförande i Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.
Monica Johansson (S), vice ordförande i Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.
Ladda ned bild

Om

Mälardalstrafik
Mälardalstrafik
Kollektivtrafikens Hus, Centralplan 3
111 20 Stockholm

08-402 76 00https://malardalstrafik.se/

Mälardalstrafiks uppdrag är att, genom ett effektivt trafikutbud och attraktiva tjänster, bidra till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion. Vi ansvarar för de nya Mälartågen som kör på fyra regionalltågsinjer i Mälardalen och periodbiljetten Movingo. Bakom Mälardalstrafik står regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Följ Mälardalstrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mälardalstrafik

Mälardalslivet blir ännu lite bättre: Fler Mälartåg och nya avgångar från 12 december9.12.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Från den 12 december blir det fler Mälartåg och nya avgångar på spåren när storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter. De största nyheterna är avgångar med Mälartåg en gång i timmen mellan Uppsala och Stockholm, smidiga förbindelser från många orter i Mälardalen till och från Arlanda utan byte i Stockholm samt halvtimmestrafik mellan Eskilstuna, Sala och Västerås.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum