Kommerskollegium

Många företag använder frihandelsavtalet med Storbritannien efter brexit

Dela
Svenska företag som importerar från Storbritannien har använt det nya frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien till 84 procent. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.

 Det innebär att svenska företag som importerar från Storbritannien utnyttjat möjligheten med tullnedsättningar i förhållandevis hög utsträckning under det första halvåret frihandelsavtalet varit i kraft. Företagen tycks också lära sig snabbt över tid, då vi ser att användandet ökat från 77 procent i januari till 89 procent i juni, säger Jonas Kasteng som är en av författarna till rapporten.

Små företag använder avtalet mer än stora företag

I januari 2021 lämnade Storbritannien EU:s inre marknad och det blev betydligt krångligare för svenska företag att handla med Storbritannien. Samtidigt började frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien att gälla och det innebär bland annat att företag kan fortsätta handla tullfritt – om vissa regler uppfylls.

Kommerskollegium har analyserat tulldata för importen från Storbritannien under första halvåret 2021 och kopplat den informationen med företagsdata.

 Det gör att vi kan se att vilken typ av företag som använder frihandelsavtalet. Intressant är att små- och medelstora är mer effektiva i sin användning av frihandelsavtalet än stora företag.

En sektor som använt sig av möjligheten till tullnedsättning i mycket stor utsträckning är bilindustrin. Det finns även fler positiva exempel.

 Vi har sett att 6 600 importörer i genomsnitt använder frihandelsavtalet varje månad. Och under det första halvåret har importörerna totalt sett sparat 483 miljoner kronor på att slippa tullavgifter, men ändå betalat tullavgifter på 88 miljoner kronor när avtalet inte använts.

Betyder det att brexit kanske inte blev så illa som befarat?

 Nej, det kan vi inte uttala oss om. Eftersom Storbritannien tillhörde EU:s inre marknad innan brexit finns det ingen tullstatistik mellan Storbritannien och Sverige innan 2021. Det är inte heller detta vår rapport haft som ambition att undersöka. Rapporten fokuserar på hur svenska importföretag som deltagit i handeln med Storbritannien efter brexit använt det nya frihandelsavtalet.

Konsumenter betalar i genomsnitt 205 kronor i tull

Kommerskollegium har också undersökt hur mycket konsumenter använder frihandelsavtalet. Till skillnad från företag använder konsumenter bara möjligheten till tullbesparingar till 20 procent.

 Vi har beräknat att konsumenter, ofta vid e-handel, i genomsnitt betalar 205 kronor i tull vid varje importförsändelse. Till detta kommer också moms och andra avgifter som inte fanns innan brexit, så konsumenter är särskilt hårt drabbade om de inte lyckas använda frihandelsavtalets möjligheter.

Kontakter

Jonas Kasteng
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
073 42 44 845


Nils Norell
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
073 42 44 951

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar för frihandel och klara spelregler.

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye