Stockholms stad

Maria Jansén blir ny kulturdirektör i Stockholms stad

Dela

Maria Jansén, idag myndighetschef vid Statens historiska museer, föreslås till ny kulturdirektör i Stockholms stad att efterträda nuvarande kulturdirektör Robert Olsson som går i pension.

Maria Jansén är idag överintendent och myndighetschef vid Statens historiska museer som omfattar Historiska museet, Hallwylska museet, Ekonomiska museet-Kungliga Myntkabinettet, Livrustkammaren, Skokloster och Tumba bruksmuseum samt den nationella uppdragsarkeologiska verksamheten Arkeologerna.

– Det är en glädje för mig att välkomna Maria. Med sin gedigna kompetens kommer hon att ha en nyckelroll i stadens arbete med att öka stockholmarnas tillgång till kultur och möjlighet till eget skapande, inte minst i det viktiga arbete vi har framför oss när kulturlivet så småningom kan återstarta. Jag vill också passa på att tacka Robert för väl förrättat värv och ett gott och konstruktivt samarbete, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

– Jag är oerhört glad över det här uppdraget och inspirerad av att få arbeta med Stockholms kultur i sin fulla bredd. Lika möjligheter att ta del av och skapa kultur är fundamentalt för en välmående och attraktiv stad och jag ser fram emot att få arbeta med att stärka de möjligheterna i samverkan med stadens olika verksamhetsområden, säger Maria Jansén.

Maria Jansén har tidigare bland annat arbetat som chef och landsantikvarie vid Östergötlands länsmuseum och där i nära samverkan med kommunala och regionala huvudmän utvecklat verksamheten med ett öppet kulturhus med allt från efterskolan-aktiviteter och Cinematek till högprofilerade utställningar och debatt om samhällsaktuella frågor. Maria har också flera styrelseuppdrag bland annat som ordförande i Riksförbundet Sveriges museer och som ledamot i Linnéuniversitets forskarskola Grasca.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslut om tillsättningen den 17 februari. Då Robert Olsson går i pension den 31 mars ersätts han i avvaktan på Janséns tillträde av Patrik Liljegren som tillförordnad direktör.

Fakta kulturförvaltningen

  • Kulturförvaltningen arbetar på uppdrag av kulturnämnden i Stockholms stad.
  • Verksamheten omfattar Stadsbiblioteket, Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stadsmuseet, Medeltidsmuseet, Stockholm konst, Stockholmia förlag samt en evenemangsavdelning som driver verksamhet i bland annat Kungsträdgården. Exempel på evenemang är Stockholms Kulturfestival och Kulturnatt Stockholm. Kulturförvaltningen har även kulturstrategisk verksamhet som hanterar kulturstöd och frågor om stadsutveckling.
  • Kulturförvaltningen har cirka 900 anställda.

Kontakt

Helena Andersson, kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C)
Telefon: 076-122 94 40

Stadsledningskontorets presstjänst
Telefon: 08-508 29 999

Bilder

Maria Jansén, ny kulturdirektör i Stockholm. Cred: Jens Mohr, SHM
Maria Jansén, ny kulturdirektör i Stockholm. Cred: Jens Mohr, SHM
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum