CUPRA Sverige

Med det helelektriska konceptet CUPRA Tavascan visar CUPRA sin vision om framtidens högprestanda

Dela
  • CUPRA växer sig ännu större med en stor SUV crossover karakteriserad av dynamisk exteriör, elegant interiör och en avancerad drivlina.
  • Konceptet, som har samma utstrålning som en SUV och är lika elegant som en sport coupe, ger en antydan om den potentiella utvecklingen för CUPRAs design.
  • CUPRA konceptet drivs av 2 elmotorer – en på framaxeln och en på bakaxeln. Tillsammans ger de bilen en effekt på 225 kW (306 hk).
  • CUPRA-konceptet är baserad på Volkswagen-koncernens MEB-plattform och har ett 77 kWh-batteripaket som ger den helelektriska modellen en räckvidd på upp till 450 km.

Martorell, 2 september 2019 – När vi nu lämnar konventionell drivning bakom oss och går in i en elektrifierad värld, omdefinierar CUPRA olika element som till exempel prestandan. Efter att tidigare i år avtäckt CUPRA Formentor på Genève-salongen, tar nu företaget ytterligare ett steg mot sin vision om eldriven prestanda med konceptet CUPRA Tavascan.

Det exklusiva bilmärket kombinerar sitt högprestanda-DNA med en avancerad drivlina och en elegant och uttrycksfull design.

Resultatet är helelektriska konceptet CUPRA Tavascan, en bil som konstruerats för att uppfylla behoven på en marknad som beräknas växa med 15% per år – den helelektriska SUV crossovern.

Här kombineras silhuetten hos en 4-dörrrars crossover med den imponerande utstrålningen hos en SUV och elegansen hos en sport coupé. Den speciella drivningen gör att proportionerna kunnat optimeras. CUPRA Tavascan är märkets första helelektriska personbil och erbjuder alltså helt utsläppsfri körning.

”Förutom CUPRA Formentor, som lanseras nästa år tillsammans med två andra högpresterande laddhybrider, har vi redan visat prov på vårt tekniska kunnande genom att ha utvecklat världens första eldrivna standardvagnsracer – CUPRA e-Racer. Med presentationen av den helelektriska CUPRA Tavascan, gör vi verklighet av denna vision och bevisar samtidigt att prestanda visst kan elektrifieras”, sa Wayne Griffiths, VD för CUPRA.

Exteriör

Bilens exteriör vittnar om prestanda och effektivitet och berikar sitt segment med en dynamisk, atletisk look. Frontdesignen framhäver den elektriska karaktären med en belyst CUPRA-logo som sitter lågt placerat och ger ett helt annat visuellt fokus. Luftintagen ökar effektiviteten genom att låta luften smidigt strömma längs karossen samt ser till att batteripaketet får ordentlig kylning.

Luftflödet är en mycket viktig detalj på CUPRA-konceptet. De muskulösa hjulhusen rymmer 22"-turbinfälgar av lättmetall som effektivt minskar luftmotståndet så att SUV crossovern rullar så lätt som möjligt.

Bak hittar vi en diffusor som förutom att optimera aerodynamiken också förstärker den redan potenta högprestandalooken ytterligare. De stilfulla baklyktorna sträcker sig effektfullt över hela bakpartiet som också pryds av en CUPRA-logo.

CUPRA Tavascan är lackad i en verkligt sofistikerad ”liquid metal”-lack som lyfter fram exteriördesignen ytterligare. Ton-i-ton-kolfiber och snitsiga koppardetaljer gör bilens look ännu uttrycksfullare.

Inre lugn

Exteriörens tydligt utmejslade linjer går igen även invändigt. Här blandas material och tekniska koncept med rymd och funktionell inriktning för att tillsammans skapa en kupé som perfekt lyckas balansera förarfokus med passagerarkomfort.

Konceptbilens interiör präglas av kontrasterande färger, kolfiberstrukturer och av dynamisk teknik och design. Resultatet är en kupé som är lika lätt som den är avancerad.

Indirekt dekorbelysning (LED) hälsar välkommen när dörrarna öppnas. Kontrasterande läder, kolfiber och Alcantara® skapar ytterligare stämning i kupén.

De skålade, läderklädda 3D-stolarna erbjuder såväl form och funktion som komfort och säkerhet medan den vingformade instrumentpanelen, som ser ut att sväva fritt, förstärker intrycket av rymd. På förarplats levererar en digital 12,3"-instrumentskärm all nödvändig information, infotainmentsystemet har en 13"-display.

Dessutom är bilens interiör mycket anpassningsbar. Den större displayen kan vid behov vridas mot passageraren fram, de skålade stolarna är försedda med högtalare, och smartphone-uppkoppling.

Prestandakapacitet

CUPRA Tavascan erbjuder en unik inblick i företagets vision om morgondagens högprestanda, där elektrifieringens inneboende kraft tas tillvara för att nå en raffinerad nivå och känsla som marknaden aldrig tidigare skådat.

Crossovern är elegant som en sportkupé och har samma imponerande utstrålning som en SUV. Vad som är ännu viktigare är att förmågan matchar designen. CUPRA Tavascan elektriska koncept levererar den prestanda, dynamik och körkarakteristik som kunderna är på jakt efter.

Under bilens eleganta kaross döljer sig en avancerad helelektrisk drivlina som erbjuder alla förare den sensationella körkänsla man önskar sig – allt i kombination med den rogivande tysthet och enastående effektivitet som kännetecknar denna teknik.

Två motorer, en på framaxeln och en på bakaxeln, ger bilen drivning på alla fyra hjulen och en totaleffekt på 225 kW (306 hk) – för prestanda i toppklass. CUPRA Tavascan accelererar från 0 till 100 km/h på under 6,5 sekunder.

Men det här är bara en sida av saken. Konceptbilen har ett litiumjonbatteri med en kapacitet på 77 kWh vilket räcker för att ge den en räckvidd på upp till 450 km (baserat på den strikta WLTP-testcykeln). Bilen är byggd på Volkswagen-koncernens MEB-plattform. Eftersom batteripaketet sitter monterat i golvet, har konceptbilen låg tyngdpunkt vilket i sin tur ger verkligt dynamiska köregenskaper.

CUPRA Tavascan elektriska bilkoncept är framtagen av CUPRA och konstruerad för framtiden. Världspremiär för bilen blir det på årets upplaga av den internationella bilsalongen i Frankfurt (12-22 september).

CUPRA är ett exklusivt bilmärke för unika människor, speciellt avsett att fängsla alla bilälskare och med råge uppfylla deras förväntningar på en unik, elegant högprestandabil. Under sitt första levnadsår steg försäljningen av CUPRA med 40% 2018, jämfört med året innan, till totalt 14.400 exemplar. Förutom lanseringen av nya modeller, kommer CUPRA fortsätta att hålla racingandan på topp genom att delta i den internationella standardvagnserien TCR. CUPRA-världen sjuder av liv, och ca 280 specialiserade återförsäljare runt om i världen står redo att förverkliga drömmarna för en ny grupp entusiaster.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

CUPRA är ett exklusivt märke för unika människor, designat för att fängsla kunderna och möta alla bilälskares förväntningar vad gäller unik karaktär, sofistikering och prestanda.
Vid sidan av lanseringen av nya modeller kommer CUPRA också att hålla motorsports- och racingkänslan vid liv genom att delta i racingserien TCR. CUPRA-världen är levande och redo att övervinna en ny grupp entusiaster på mer än 280 platser och hos återförsäljare runtom i världen.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

SEAT Dealer Teams Robert Dahlgren tog hem SM-titeln i helgen.7.10.2019 09:40:15 CESTPressmeddelande

SEAT Dealer Team - PWR Racing tog i helgen sin fjärde SM-titel på tre säsonger. Det var Robert Dahlgren som efter fjorton race och totalt 252 plockade poäng säkrade årets titel i TCR Scandinavia (tidigare STCC). Det är Dahlgrens andra titel i förarmästerskapet med SEAT Dealer Team och CUPRA. - Det här är en oslagbar känsla, att vinna ett andra SM-guld tillsammans med det här teamet. Det är vår tredje säsong ihop och vi kämpar så hårt varje år för att nå de här framgångarna. Jag är oerhört tacksam för alla som gör detta möjligt, teampartners, supporters och alla inblandade, säger Robert Dahlgren. Årets mästerskap levde ända till sista tävlingsheatet och var en tuff fight hela vägen över mållinjen. Men med totalt tio pallplatser och fyra segrar i teamets CUPRA TCR stod Dahlgren till slut som mästare på lördag eftermiddag. Teamkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky gjorde sin bästa säsong hittills med teamet och tog totalt fem pallplatser, varav en seger under årets säsong. - Det har varit en

SEAT Dealer Team - PWR Racing tog kommandot direkt från start.9.9.2019 12:35:02 CESTPressmeddelande

Södertälje 2019.09.09 - SEAT Dealer Team - PWR Racing tog kommandot direkt från start när TCR Scandinavia gästade Jyllandsringen i Danmark. Mästerskapsledaren Robert Dahlgren var snabbast i alla testpass och tog på lördag eftermiddag pole position till söndagens huvudheat. Bedriften betydde Dahlgrens fjärde pole position för säsongen och utökad mästerskapsledning. Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog sig vidare till Q2 men fick det inte riktigt att stämma på den 2,4 km långa danska banan. P7 blev slutresultatet. - Det var länge sedan jag tävlade på Jyllandsringen, men jag trivs här och teamet har verkligen fått till vår CUPRA TCR för den här banan, sa Robert Dahlgren efter kvalet. Under söndagens första heat tog Dahlgren direkt kommandot från första startruta och byggde snabbt upp en lucka till de jagande förarna. När målflaggen föll skrevs Dahlgrens ledning till drygt åtta sekunder, en oerhört övertygande seger. Mikaela som startade heatet från ruta sju fick fightas om positionerna hela väge

SEAT Dealer Team - PWR Racing är redo inför helgens deltävlingen på Jyllandsringen i Danmark6.9.2019 08:46:05 CESTPressmeddelande

Södertälje 2019-09-06 - SEAT Dealer Team - PWR Racing är redo för den näst sista deltävlingen i årets TCR Scandinavia. Arenan för helgen är Jyllandsringen i Danmark, en bana som TCR Scandinavia (tidigare STCC) besökte senast för sju år sedan. Teamets förare och mästerskapsledaren Robert Dahlgren är en av de få i årets mästerskap som tävlat på Jyllandsringen. - Det var ett tag sedan jag satte min fot på Jyllandsringen, men jag har med mig bra minnen därifrån och gillar banan. Det känns spännande att den sista tävlingen innan finalen går på en bana alla team har begränsad erfarenhet från. Det öppnar upp för en riktigt kul fight, säger Robert Dahlgren. Teamet har hittills under säsongen tagit elva pallplatser med sin CUPRA TCR, varav fyra genom Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Hon blev tidigare under säsongen historisk när hon tog både seriens första pole position och seger premiärheatet på Ring Knutstorp. Hon går in i helgens deltävling med tre raka pallplatshelger i ryggen. - Vi har haft ett

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum