Kungl. Patriotiska Sällskapet

Medalj för betydande gärning till Ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas

Dela
Ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas, Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, tilldelas medaljen för sina mångåriga insatser för svensk ekumenik. H.K.H. Prins Carl Philip överlämnade den vid Kungl. Patriotiska Sällskapets årshögtid 23 maj på Riddarhuset.
Ärkebiskop Benyamin Atas och H.K.H. Prins Carl Philip.
Anders Wiklund /TT
Ärkebiskop Benyamin Atas och H.K.H. Prins Carl Philip. Anders Wiklund /TT

Benyamin Atas är född i Beth Kustan i sydöstra Turkiet. I tonåren emigrerade han med sin familj till Sverige och slutförde sin gymnasieutbildning här. Med ett starkt kallelsemedvetande upptogs han vid 20 års ålder som novis i det första syrianska klostret i Europa, S:t Efraim i Nederländerna. Där avlade han munklöftena och blev prästvigd. Han studerade vidare i Damaskus och vid universitet i USA. Redan som 30-åring vigdes han till biskop för den syriansk-ortodoxa kyrkan i Sverige.

– För hans mångåriga insatser för svensk ekumenik, bland annat som ordförande för Sveriges Kristna Råd, och för det sätt han i sitt ledarskap bekräftar sin kyrkas självklara roll som en integrerad del av det svenska samhället, så lyder motiveringen berättar Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare. Förslagsställare är ledamoten Johan Dalman.

Ärkebiskop Atas har starkt engagerat sig för sin kyrkas etablering och konsolidering i Sverige med församlingsbildningar, ungdomsorganisationer, kommunikations- och integrationsarbete och konfliktlösningar. Han har varit sin kyrkas representant i Sveriges Kristna Råd och varit rådets ordförande. I denna egenskap har han ofta och tillsammans med andra kyrkoföreträdare tagit till orda i de brännande frågorna om Mellanöstern. I en debattartikel konstaterade han: ”Krigen har polariserat och radikaliserat Mellanöstern. Den samexistens som funnits mellan olika etniska och religiösa grupper har nästintill utraderats.” Kraftfullt pläderade han för att EU skulle undsätta och evakuera de mest utsatta kristna minoriteterna från IS-kontrollerade områden i Irak och Syrien.

Den massaker (kallad Seyfo, Svärdets år) som ägde rum på flera kristna minoriteter, däribland syrianer, i det osmanska riket mot slutet av första världskriget har av flera länder erkänts som ett folkmord. Ärkebiskop Atas har vid flera tillfällen uppmanat den turkiska staten och andra aktörer att bilda en sanningskommission för att slutgiltigt utreda dessa händelser. Han gav vid ett tillfälle den sammanfattande kommentaren: ”Vi syrianer behöver gå vidare och förlåta. Men för att fullt ut kunna förlåta måste vi också läka våra sår. Vi behöver bearbeta det trauma som folkmordet satt så djupt i oss och som blivit en del av vårt DNA.”

 – Jag blev överraskad, stolt och hedrad när jag fick denna fina medalj. Över att mina insatser och värderingar uppskattas, berättar Ärkebiskop Atas. Jag är stolt över min kyrka och jag är också stolt över det syriansk-armeniska folkets integration i Sverige. 

Se hela intervjun i vår presentationsfilm:
https://youtu.be/IfLKHGlXoUU 

Under årshögtiden delas även årets näringslivmedaljer ut till sju mottagere och högtidstalet ”Patriotism och integration” hålls av docent Mauricio Rojas.

Nyckelord

Kontakter

Ständig sekreterare:
Kjell Blückert
Kansli- och fondansvarig
kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 76 62


Biträdande sekreterare: Anette Jonsson
Kommunikations- och medaljansvarig
anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 74 63

Bilder

Ärkebiskop Benyamin Atas och H.K.H. Prins Carl Philip.
Anders Wiklund /TT
Ärkebiskop Benyamin Atas och H.K.H. Prins Carl Philip. Anders Wiklund /TT
Ladda ned bild
Övre raden Peter Fornstam, Nils-Åke Hallström, Anders Müntzing, Knut Knutson, Pär Svärdson. Nedre raden Christian von Koenigsegg, Cassandra Rhodin, H.K.H. Prins Carl Philip, Ärkebiskop Benyamin Atas. Anders Wiklund /TT
Övre raden Peter Fornstam, Nils-Åke Hallström, Anders Müntzing, Knut Knutson, Pär Svärdson. Nedre raden Christian von Koenigsegg, Cassandra Rhodin, H.K.H. Prins Carl Philip, Ärkebiskop Benyamin Atas. Anders Wiklund /TT
Ladda ned bild
Foto Jonas Ekströmer
Foto Jonas Ekströmer
Ladda ned bild
Ärkebiskop Atas 
Foto Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
Ärkebiskop Atas Foto Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
Ladda ned bild
Påve Benedictus XVI och Ärkebiskop Atas 
Foto Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
Påve Benedictus XVI och Ärkebiskop Atas Foto Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på över 800 Mkr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye