Vision

Medarbetare förlorar miljoner på att arbeta i välfärden

Dela
Löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken och sektorer är stora. En IT- tekniker som jobbar i en kommun förlorar 8 400 kronor varje månad jämfört med en IT- tekniker som arbetar i ett privat företag. Under ett arbetsliv handlar skillnaden om drygt tre miljoner kronor. Det visar Visions beräkningar av Statistiska centralbyråns lönestatistik.

Vision har jämfört lönerna för tre jämförbara yrkesgrupper som är anställda i den kvinnodominerade välfärden respektive i privata företag, där det jobbar flest män. Det visar sig att lönerna är betydligt lägre för samtliga tre yrkesgrupper inom välfärden jämfört med i den privata sektorn.

Skillnaden är störst för en IT- tekniker som jobbar i välfärden. Hen förlorar drygt åtta tusen kronor varje månad. Men även för en informatör/kommunikatör eller en personal- eller HR-chef innebär en anställning i välfärden en förlust på 5 600 kronor i månaden jämfört med om de hade jobbat i en mansdominerad sektor.

- Löneskillnaderna är strukturella och kan inte förklaras av faktorer som olika krav i arbetet, prestation, ansvar eller andra skäl. Förklaringen handlar om att kvinnor och män arbetar på olika delar av arbetsmarknaden och i olika yrken. Sektorer och yrken där kvinnor är i majoritet värderas fortfarande lägre vilket känns otroligt pinsamt, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Visions beräkningar visar att de strukturella löneskillnaderna fortsätter att påverka inkomsten livet ut. IT- teknikern i en kommun förlorar cirka 4,3 miljoner kronor under sina 30 år i arbetslivet och under 20 år som pensionär. Samma beräkningar av livsinkomsten för en HR-chef samt för en informatör/kommunikatör visar på skillnader om cirka 2,9 miljoner kronor.

- Det finns en uppenbar risk att kvinnor och män kommer att välja bort offentliga jobb så länge de förlorar på det ekonomiskt. Det vore förödande för kompetensförsörjningen i välfärden. Lokala politiker, som också är arbetsgivare, måste ta ansvar för framtidens välfärd genom att lösa problemet med ojämställda löner nu, säger Veronica Magnusson.

Beräkningarna är gjorda utifrån två jämnåriga personer i respektive yrke. Den ena med kommunal medellön och den andra med privat medellön. Vision har för båda personerna tillämpat de kommunala löne-, villkors- och pensionsavtalen och har beräknat avtalsvärdet utifrån att båda personerna tjänat in samma förmåner.

Visions PM "Hur når vi jämställda löner?" bifogas.

För ytterligare kommentarer, kontakta: Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, tfn 070 – 746 21 24 eller Olof Ambjörn, strateg Vision, tfn 070 – 329 71 75.

Kontakter

Bilder

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vision
Vision



Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Västmanlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Västerås stad uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 33 807 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Västmanlands län vad gäller inhyrd personal uppgick 2022 till 97 408 000 kronor. Att jämföra med 2012 då denna kostnad uppgick till 12 921 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Värmlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Karlstads kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 35 298 000 kronor under 2022. För hela Värmlands län uppgick kostnaden för hyrpersonal till 75 176 000 kronor för 2022. Att jämföra med 2012 då kostnaden för hela länet uppgick till 7 512 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Örebro län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Örebro kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 13 757 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Örebro län vad gäller hyrpersonal uppgick 2022 till 52 229 000 kronor . Att jämföra med 2012 då kostnaden för inhyrd personal i länet uppgick 36 357 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye