Håll Sverige Rent

Mer hållbarhet i skolan

Dela

Håll Sverige Rent har blivit beviljade ett projekt av Vinnova för att utveckla skolprogrammet Grön Flagg. Målet är att ge lärare ännu bättre verktyg för att lära ut hållbarhet till eleverna. Forskaren Daniel Olsson på Karlstad Universitet ska utföra projektet tillsammans med Håll Sverige Rent.

Kristina Bjerka och Daniel Olsson. Foto: Håll Sverige Rent
Kristina Bjerka och Daniel Olsson. Foto: Håll Sverige Rent

Undersökningar visar att barn och unga är oroliga för vår miljö och vårt klimat. Enligt en Novus-undersökning beställd av Våra barns klimat tycker åtta av tio barn att det är viktigt med miljö- och klimatundervisning i skolan.

Men det är ofta svårt att omvandla teori till praktik som kommer till nytta för lärare och elever.

Lärare fortbildas i dag inom lärande för hållbar utveckling, men det stannar ofta i teorin för att lärarna har svårt att ställa om undervisningen i praktiken. Det finns inte så mycket konkret stöd och hjälp till lärarna efter att de har fått sin fortbildning.

Nu vill vi gemensamt skapa ett komplett paket för fortbildning av lärare som kompletteras av en lärresurs för att ta den teoretiska kunskapen in i klassrummet. Då kan undervisningen nå hela vägen fram till eleverna.

Forskaren Daniel Olsson ska tillsammans med Kristina Bjerka på Håll Sverige Rent utveckla lärande för hållbar utveckling i ett projekt som finansieras av Vinnova. Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg ska utvecklas till att bli ett bättre praktiskt stöd för lärare och elever.

”Håll Sverige Rent och Grön Flagg utgör ett mycket viktigt stöd för lärare och skolor i deras arbete med lärande för hållbar utveckling. Jag ser därför mycket fram emot att vi nu tillsammans får möjligheten att knyta samman forskning och praktik för att ytterligare vässa det Grön Flagg erbjuder för att stärka unga människors handlingskompetens för hållbar utveckling”, säger Daniel Olsson.

Daniel Olsson är fil. Dr. i biologi med inriktning didaktik och jobbar annars vid Karlstad Universitet. https://www.kau.se/forskare/daniel-olsson

För mer information kontakta Kristina Bjerka, teamledare utbildning, på Håll Sverige Rent:

kristina.bjerka@hsr.se

070-363 43 27

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kristina Bjerka och Daniel Olsson. Foto: Håll Sverige Rent
Kristina Bjerka och Daniel Olsson. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Gävle är Årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2022 11:44:26 CET | Pressmeddelande

På Håll Sverige Rents årliga kommunkonferens "Skräpet i fokus" utsågs i dag Gävle till Årets Håll Sverige Rent-kommun för sitt arbete med att minska nedskräpningen. Juryns motivering löd: ”För sitt långsiktiga och strategiska arbete där kommun, företag och organisationer gemensamt arbetar för att förebygga och minska nedskräpning. Även för sitt stora engagemang för barn och unga, bland annat genom Skräpplockardagarna där kommunens alla skolor och förskolor bidragit till ett nytt deltagarrekord, samt arbetet med programmet Grön Flagg.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum