RF/SISU

Miljoner i stipendier delas ut från Tore A Jonassons stiftelse till konstnärer och idrottsföreningar

Dela
Tore A Jonassons långa liv förgylldes av ett genuint konstintresse och ett lika genomgripande idrottsintresse. Konstsalongerna och idrottsplatserna var hans arena. Lördag den 4 februari tilldelas fem konstnärer 300 000 kronor vardera och 30 idrottsföreningar stipendier om 100 000 kronor vardera från Tore A Jonassons Stiftelse
Tore A Jonasson på 40-talet. Bild fri att använda.
Tore A Jonasson på 40-talet. Bild fri att använda.

Stiftelsen samarbetar med Riksidrottsförbundet som också sedan 2019 driver Konsthall 16 på Riksidrottsmuseum. Konsthallen har fått sitt namn efter stiftaren Tore A Jonasson, vars födelseår var 1916. I arbetet med att utse konststipendiaterna har stiftelsen utsett en konstnämnd och för att utse idrottsstipendiaterna har Riksidrottens Vänner varit samarbetspartners.

Årets konststipendier à 300 000 kronor går till fem stipendiater som utsetts av stiftelsens konstnämnd, bestående av Mårten Castenfors, Liljevalchs konsthall, Karolina Peterson, enhetschef för konst, Halmstad, samt Daniel Wetterskog, museichef Riksidrottsmuseum.

Katarina Andersson (f. 1960), Styrsö, tilldelas Tore A Jonasons stipendium för att hon med sin fysiska position på västkusten oförtröttligt siktat in sig på måleriets och själens urämne. 

Annika Ekdahl (f.1955), Kyrkhult, tilldelas Tore A Jonason stipendium för att hon med ett högst personligt och självständigt bildspråk förnyar ett flerhundraårigt hantverk

Mia E Göransson (f. 1961), Gustavsberg, tilldelas Tore A Jonasons stipendium för att hon med konsekvens tagit det keramiska hantverket in i nya förtrollade domäner.

Karin Ohlin (f. 1961), Bromma, tilldelas Tore A Jonasons stipendium för sitt kärva och föga insmickrande konstnärskap som mer är att likna vid en rebus om hur det är att vara en liten människa i ett större obegripligt sammanhang

Christian Partos (f. 1958), Stockholm, tilldelas Tore A Jonasons stipendium för sitt sensibla och eftertänksamt kärleksfulla anslag väl synligt i oefterhärmliga skulpturer och objekt.

Följande idrottsstipendiater för år 2023 har utsetts som mottagare av 100 000 kronor från
Tore A Jonassons Stiftelse:

IFK Karlskrona, handboll, Blekinge

Ronneby Bollklubb, RBK, Blekinge

Breddens IF, breddidrott, Dalarna

Forssa BK, fotboll, Dalarna

Sak Yant Mau Thai, Dalarna

Visby IBK, innebandy, Gotland

Visby Judoklubb, Gotland

Gävle Judoklubb, Gästrikland

Sandarne SIF, fotboll, Gästrikland

Trelleborgs IdrottsAllians. Skåne

Högaborgs BK, fotboll, Skåne

City Skolidrottsförening, Skåne

Brahe Basket Huskvarna och Jönköping, Småland

Emmaboda IS, fotboll, Småland

FBC Kalmarsund, innebandy, Småland

Kista SC KFUM, Stockholm

Botkyrka Boxningsklubb, Stockholm

Tumba Fight Club, thaiboxning, Stockholm

Boxningsklubben Rågsved, Stockholm

Tatakai Kyokushin, karate, Stockholm

Eskilstuna friidrott, Södermanland

Södertälje Basket, Södermanland

Unik FK fotboll, Uppland

IFK Anderstorp Skellefteå, Västerbotten

Åkra Football Club, fotboll, Västmanland

Store Ekeby Ridklubb (STERK), Västmanland

Norbergs Tennisklubb, Västmanland

Fellingsbro Frövi IK, ishockey, Örebro

Norrköpings kvinnliga IK, handboll, Östergötland

Motala Basket, Östergötland

Stipendieutdelning:
Lördag den 4 februari, kl. 15.00
Riksidrottsmuseum, Djurgårdsbrunnsvägen 26
(buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet)
Möt stipendiater, samt representanter för stiftelsen, Riksidrottsmuseum och Konsthall 16. 

För mer information kontakta  

Py Börjeson 
Representant Tore A Jonassons Stiftelse  
076-110 66 22 
pyborjeson@gmail.com 

Tore A Jonassons Stiftelse instiftades 2015 och samarbetar med Riksidrottsmuseum och Riksidrottsförbundet. Stiftelsen är grundad av Tore A Jonasson (1916–2015) som hade två stora intressen i livet; idrott och konst. Den förvaltas av Handelsbanken och har förutom utdelningen av stipendier som syfte att presentera tillfälliga utställningar med samtidskonst i Riksidrottsmuseums Konsthall 16, att visa ett urval verk ur hans samling samt att årligen förvärva idrottsrelaterad konst. De första stipendierna delades ut 2019.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tore A Jonasson på 40-talet. Bild fri att använda.
Tore A Jonasson på 40-talet. Bild fri att använda.
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum