Norrköpings kommun

Miljövänlig hetvattencentral byggs på Ingelsta

Dela

I höst tar E.ON det första spadtaget till en ny hetvattencentral på ingelstaområdet. Anläggningen har en betydligt lägre klimatpåverkan än den nuvarande och innebär ett viktigt steg, inte bara för företaget, utan också för det övergripande miljöarbetet i Norrköpings kommun.

Bild: E.ON
Bild: E.ON

– Som ledande miljökommun ska vi i Norrköping noggrant hushålla med naturresurser, gå över till förnybara drivmedel och energikällor, och dra nytta av den tekniska utvecklingen. Vi har som målsättning att bidra till ett fossilfritt Sverige, och därför välkomnar vi glatt sådana här initiativ från det privata näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande, Lars Stjernkvist (S).

E.ONs nya anläggning kommer liksom den gamla att främst fungera som reservanläggning vid driftsstörningar på Händelöverket och när det är väldigt kallt väder. Till skillnad från den nuvarande hetvattencentralen, som är oljeeldad, så kommer den nya att vara fossilfri och bidra till att bygga ett hållbart Norrköping.

För att möta utmaningarna med ett allt varmare klimat krävs att vi jobbar med frågan på alla områden. Att en oljeeldad anläggning nu ersätts med en fossilfri är väldigt bra, och det stärker dessutom kommunens miljökluster där bland annat Händelö Eco Industrial Park ingår, säger Lars Stjernkvist (S). 

Den nuvarande hetvattencentralen är placerad i Inre hamnen. Den kommer att stängas och rivas senast till halvårsskiftet 2022 för att göra plats för bostäder i den nya stadsdel som ska växa fram i området. För E.ONs del innebär den nya produktionsanläggningen en stor investering som fasar ut den gamla fossileldade hetvattencentralen.

– E.ON har under året konverterat anläggningen i Brånnestad till bioolja och kommer fram till 2025 ersätta den enda kvarvarande kolpannan på Händelö med återvunnen och förnybar produktion. Vårt beslut att satsa 350 miljoner kronor på en ny hetvattencentral ingår i E.ON:s målsättning att vara 100 procent återvunna och förnybara 2025, säger Jonas Lind, produktionschef på Eon i Norrköping.

Kontakt:
Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunalråd
Telefon: 070-527 26 27

Björn Persson
Titel: regionchef E.ON
Telefon: 070-655 61 55

_________________________________________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: E.ON
Bild: E.ON
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Rådhusets klockor ringer för att hylla alla kommuninvånare13.5.2020 18:24:58 CESTPressmeddelande

Den här veckan infaller den nationella krisberedskapsveckan – en vecka som syftar till att höja människors beredskap för olika kriser i samhället. Just nu är vi dock mitt i en pågående kris, och många jobbar hårt för att på olika sätt stötta varandra. Fokus på krisberedskapsveckan ligger därför i år på att lyfta alla goda insatser som görs. Som ett led i det låter Norrköpings kommun klockspelet ringa för att hylla alla kommunens invånare.

Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda13.5.2020 09:52:27 CESTPressmeddelande

Den 12 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären och filmregissören Maja Borg. Den unga sångerskan Moa Karlén fick kulturstipendiet till unga lovande talanger, Isak Pettersson, IFK Norrköping fick Jonas Jacobssons stipendium och Pernilla Wibergs stipendium gick i år till Tuvalisa Rosenquist, Tjalve.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum