Norrköpings kommun

Miljövänlig hetvattencentral byggs på Ingelsta

Dela

I höst tar E.ON det första spadtaget till en ny hetvattencentral på ingelstaområdet. Anläggningen har en betydligt lägre klimatpåverkan än den nuvarande och innebär ett viktigt steg, inte bara för företaget, utan också för det övergripande miljöarbetet i Norrköpings kommun.

Bild: E.ON
Bild: E.ON

– Som ledande miljökommun ska vi i Norrköping noggrant hushålla med naturresurser, gå över till förnybara drivmedel och energikällor, och dra nytta av den tekniska utvecklingen. Vi har som målsättning att bidra till ett fossilfritt Sverige, och därför välkomnar vi glatt sådana här initiativ från det privata näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande, Lars Stjernkvist (S).

E.ONs nya anläggning kommer liksom den gamla att främst fungera som reservanläggning vid driftsstörningar på Händelöverket och när det är väldigt kallt väder. Till skillnad från den nuvarande hetvattencentralen, som är oljeeldad, så kommer den nya att vara fossilfri och bidra till att bygga ett hållbart Norrköping.

För att möta utmaningarna med ett allt varmare klimat krävs att vi jobbar med frågan på alla områden. Att en oljeeldad anläggning nu ersätts med en fossilfri är väldigt bra, och det stärker dessutom kommunens miljökluster där bland annat Händelö Eco Industrial Park ingår, säger Lars Stjernkvist (S). 

Den nuvarande hetvattencentralen är placerad i Inre hamnen. Den kommer att stängas och rivas senast till halvårsskiftet 2022 för att göra plats för bostäder i den nya stadsdel som ska växa fram i området. För E.ONs del innebär den nya produktionsanläggningen en stor investering som fasar ut den gamla fossileldade hetvattencentralen.

– E.ON har under året konverterat anläggningen i Brånnestad till bioolja och kommer fram till 2025 ersätta den enda kvarvarande kolpannan på Händelö med återvunnen och förnybar produktion. Vårt beslut att satsa 350 miljoner kronor på en ny hetvattencentral ingår i E.ON:s målsättning att vara 100 procent återvunna och förnybara 2025, säger Jonas Lind, produktionschef på Eon i Norrköping.

Kontakt:
Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunalråd
Telefon: 070-527 26 27

Björn Persson
Titel: regionchef E.ON
Telefon: 070-655 61 55

_________________________________________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: E.ON
Bild: E.ON
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings Konstmuseum: Stefan Teleman – Allvarsamma lekar9.9.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Stefan Telemans lust att granska samtiden har följt med honom under en mer än sextio år lång konstnärlig praktik. Nu visas hans collage, teckningar, måleri, skulptur och installationer i den första omfattande retrospektiva separatutställningen på Norrköpings Konstmuseum. I Allvarsamma lekar berör Teleman bland annat Sveriges vapenindustri, fördelningen av makt och mediekritik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum