Håll Sverige Rent

Minska skräpet – nu kan du panta snusdosan på Pressbyrån

Dela
Snusdosor av plast är ett vanligt skräp i våra städer. Sedan juni 2019 har snusare kunnat panta sina gamla dosor på Swedish Match egna butiker i Stockholm, Göteborg, Åre, Lund och Strömstad. Men från 1 december kan man även panta dosan i fyra av Pressbyråns butiker i Stockholm.

”Snusdosor utgör en del av det skräp som ofta hamnar på fel plats, som nedskräpning och vi ställer oss såklart bakom de initiativ som på olika sätt kan minska mängden plast i naturen”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

I dag är de flesta av de snusdosor som säljs i Sverige tillverkade av plast. När plast blir skräp i naturen riskerar den att skada både djur och natur. Swedish Match genomför nu dessutom ett utvecklingsarbete för att hitta alternativa material och biobaserad plast, för att ersätta plastdosan.

”Swedish Match lanserade Panta Dosan som ett pilotprojekt i våra egna snusbutiker för att uppmuntra konsumenter att se till att snusdosor hamnar där de hör hemma, i plaståtervinningen. Vår förhoppning är att fler aktörer tar efter och erbjuder möjligheten att se till att snusdosor återvinns på rätt sätt”, säger Linda Hertzberg, projektledare hållbarhet Swedish Match.

Projektet sker i samarbete med Swedish Match och Reitan Convenience Sweden som driver kedjorna Pressbyrån och 7-Eleven och för varje dosa som pantas går en krona till Håll Sverige Rent. Projektet inkluderar även andra snustillverkares dosor.

Hittills under projektet har runt sju tusen snusdosor pantats och genererat mycket uppmärksamhet i media. Och nu växer alltså projektet och det blir lättare för fler att panta sin dosa.

”Att minska nedskräpning och förbrukning av plast ligger högt på vår agenda och något vi kommer att arbeta mer intensivt med under närmaste tiden. Vi hoppas att så många som möjligt tar vara på möjligheten att bidra till en renare miljö. säger Malin Eklund, HR- & Hållbarhetsdirektör, Reitan Convenience Swedan AB.

Kontaktpersoner:

Pontus Tengby

PR-ansvarig Håll Sverige Rent

0707234493

Pontus.tengby@hsr.se

Lennart Schultz

Kommunikationschef Reitan Convenience Sweden

08-587 490 00

lennart.schultz@reitanconvenience.se

Linda Hertzberg

Projektledare Hållbarhet Swedish Match

076-8530331

Linda.hertzberg@swedishmatch.com

Kontakter

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye