RF/SISU

Minskad risk för matchfixning med nya föreskrifter

Dela

Spelinspektionens nya förslag till begränsningar på spel på låga divisioner i fotboll för att motverka matchfixning välkomnas av Riksidrottsförbundet.

– Det är mycket glädjande att Spelinspektionen har lyssnat på idrotten och förstått att riskerna för matchfixning är mycket större i lägre divisioner. Att Spelinspektionen börjar med fotboll och att det kan utökas med andra idrotter är ett utmärkt arbetssätt för att få hög träffsäkerhet i föreskrifterna, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet

Spelinspektionen har under en längre tid arbetat för att ta fram föreskrifter som ska reglera vilka spelobjekt som ska vara tillåtna på den svenska spelmarknaden. Riksidrottsförbundet (RF) har varit kritisk till att det tidigare förslaget endast förbjuder att spel på regelbrott, som varningar och utvisningar ska förbjudas. Det innehöll inget förbud mot spel på låga divisioner eller delmoment som hörnor i fotboll eller serveess i tennis.

Det nya förslaget som har skickats på snabbremiss har generella regler som gäller alla idrotter enligt tidigare, men det nya är att det kompletteras med ett kapitel för fotboll som säger att spel från och med division 3 och nedåt förbjuds.

RF vill att Spelinspektionen öppnar för att fler idrotter med hög risk för matchfixning kan få egna kapitel likande den som nu föreslås om fotboll.

– Det är klokt av Spelinspektionen att börja med fotbollen som är mest utsatt. Men det är inte bara en fotbollsfråga. De andra förbunden vars idrott det spelas mycket på har också gjort sina förslag på vilka spel som borde förbjudas. Så vi står redo att hjälpa Spelinspektionen att addera fler idrotter till föreskrifterna, säger Björn Eriksson.

Forskning och internationella erfarenheter visar är det är enklare att manipulera spel på enskilda händelser som hörnor och matcher i lägre divisioner. 2019 var ett rekordår i antalet misstänkta matcher inom svensk fotboll. De flesta misstankarna riktas mot just lägre divisioner och delmoment.

– De röster som varnar för att spelbolagen kommer att lämna det svenska licenssystemet kommer nu att bli synade. Med tanke på hur lite svensk division 3-fotboll omsätter i jämförelse med onlinecasino och premier league-fotboll är jag tämligen övertygad att spelbolagen kommer att stanna kvar, säger Björn Eriksson.

Förslaget till föreskrifter som nu är på snabbremiss ska förhoppningsvis beslutas under sommaren av Spelinspektionen.


Läs Spelinspektionens förslag till föreskrifter

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

59 idrottsföreningar i Örebro län får ta del av kompensationsstöd20.11.2020 15:03:00 CETPressmeddelande

59 idrottsföreningarna i Örebro län har beviljats stöd på tillsammans totalt 4 637 000 kronor för perioden juli till september 2020. Utöver detta kommer elitföreningarna ta del stöd direkt från sitt specialförbund. – Vi är glada över att kunna förmedla det här stödet som en hjälp för föreningar att överleva och kunna fortsätta erbjuda idrottsaktiviteter till framförallt barn och unga, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef för RF-SISU Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum