Arla

Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter neråt

Dela
Hög inflation och stigande räntor fortsätter att urholka köpkraften hos både hushåll och företag. Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i mars med 41,5 öre per kilo mjölk.
Mjölkpriset till Arlabönderna går ner för tredje månaden i rad. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. Foto: Arla
Mjölkpriset till Arlabönderna går ner för tredje månaden i rad. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. Foto: Arla

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla sänks i mars med 41,5 öre per kilo mjölk, lika mycket för ekologisk som för konventionell.

Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 538,4 öre per kilo och 589,6 öre per kilo för ekologisk mjölk. Priserna ligger nu runt nivåerna för maj–juni förra året.

Hög inflation, stigande räntor och en fortsatt orolig omvärld gör att både hushåll och företag är mer prismedvetna än någonsin. Det syns till exempel genom att konsumenter handlar mindre mejeriprodukter, byter till lågpris och letar efter rabatter. Den vikande försäljningen i dagligvaruhandeln, tillsammans med en ökande mjölkproduktion i Europa och USA, bidrar i sin tur till att mängden mjölk på industrimarknaderna ökar, vilket leder till en prispress neråt.

– Det kärva ekonomiska läget gör att de flesta svenskar är tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengar. Hur tuff och lång den här perioden blir är svårt att säga. Men vi fortsätter att göra allt vi kan för att betala ett så konkurrenskraftigt mjölkpris till våra ägare, Arlabönderna, som möjligt, eftersom de också drabbas av högre kostnader på sina gårdar, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: Produktionen i EU-27 (+Storbritannien) är fortfarande högre än förra året. November landade på plus 2,02 procent vilket låg i linje med förväntningarna. Decembersiffrorna kommer troligen att visa på en något lägre tillväxt, cirka 1,5–2,0 procent jämfört med föregående år. Den största tillväxten finns fortfarande i Irland, Tyskland och Nederländerna, medan Sydeuropa fortsätter sin nedåtgående trend. Mjölkproduktionen i USA i december hamnade på plus 0,8 procent.  

Ost: Ostpriserna har gått ned kraftigt de senaste tre månaderna. Priserna på ost i Europa var de sista att börja sjunka, men det är bara här som priserna har fortsatt neråt. I USA och Oceanien följde priserna efter de europeiska inledningsvis, men har sedan inte haft samma kraftiga nedgång. Nya köpare har under senare tid gjort entré på mejerimarknaden vilket har lett till att priserna stabiliserats på dessa låga nivåer och långsamt börja stiga.  

Mjölkpulver: Priset på skummjölkspulver hade en nedåtgående trend under januari, men har stabiliserats under den senaste veckan.  

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 500 mjölkbönder är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju europeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mjölkpriset till Arlabönderna går ner för tredje månaden i rad. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. Foto: Arla
Mjölkpriset till Arlabönderna går ner för tredje månaden i rad. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. Foto: Arla
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Alarmerande undersökning – många unga föräldrar har inte råd med frukost till barnen25.5.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den senaste tiden har allt fler skolor larmat om att eleverna inte tycks få i sig tillräckligt med mat hemma. I en ny undersökning har Arla frågat föräldrar med barn i skolåldern för att få deras bild av situationen. Svaren visar att unga föräldrar har det tufft. Nästan var femte förälder i gruppen 18–34 år har inte råd att ge sina barn frukost varje dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum